PISA: Liberalizm, okullar ve çocuklar arasında yapısal eşitsizlikler üretiyor
Fotoğraf: DHA
OECD’nin 15 yaş grubu çocukları uluslararası kıyasladığı bilim, matematik, kavrama okuryazarlık testleri raporu neresinden bakarsanız bakınız her yandan liberalizmin ve oluşturduğu dünya düzeninin okulları mevcut eşitsizlikleri azaltmadığı gibi aksine eşitsizlikleri perçinlediği, hatta daha da artırdığı, bizzat eşitsizlik yarattığını gösteriyor.
PISA raporunun özeti şu ki, OKULLAR her bakımdan EŞİTSİZ ve EŞİTSİZLİK üretiyor. Çocuklar arasında, okullar arasında, aileler arasında, ülkeler arasında, bölgeler arasında her yerde eşitsizlikler artıyor, okul da bizzat bu sürecin bir ayağını oluşturuyor.
YAKLAŞIK YÜZDE 50’SİNİ TOPTAN YOK SAYMA: OKUL OLMAYAN OKULLAR VE OKULLU OLMAYAN SIĞINMACILAR
PISA sınavlarının sadece okulluları içerdiği dikkate alınırsa daha en başından kayıtsızlar, sığınmacı çocuklarının çok büyük bir kısmı, açık öğretim okulları (AL, MAL, AİHL açıktan öğrenci 2 milyon 9 bin 480 öğrencinin dörtte biri 15 yaşta) ve mesleki eğitim merkezi öğrencileri (yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin en az dörtte biri), tüm bunların oluşturduğu yoksul ve yoksun gruplar zaten daha en baştan yok sayılmış bulunuyor, bunlar evren ve örnekleme girememiş bulunuyor.
Toplumun en altta kalanlarının çok büyük bir kısmı, yaklaşık 15 yaştakilerin yüzde 50’si sınava girebilecekler tanımına bile giremiyor, sınava bile giremiyor.
OKUL TÜRLERİ ARASINDA EŞİTSİZLİK: ARALARINDA 154 İLE 203 PUAN FARK VAR
Matematik alanında fen Liseleri 598 puan alırken sosyal bilimler liseleri 518, Anadolu liseleri 467, Anadolu imam hatip liseleri 444, Anadolu GSL 403, çok programlı AL 400, mesleki teknik AL 395 puan alabiliyor.
Fen alanında aynı sırlama ve farklılaşma devam ediyor. En üstte fen liseleri 600 puan, en altta MTAL 420 puan.
Okuma becerilerinde de öyle: Fen liseleri 554, MTAL 400.
BİZZAT AYNI OKUL İÇİNDE EŞİTSİZLİK
Öğrencilerin matematikte yüzde 39, fende yüzde 25 ve okuma becerisinde yüze 30’u asgari yeterliliğe bile sahip bulunmazken yüzde 2-5’i üst başarı diliminde 5.-6. seviyede yer alıyor.
AİLELER ARASI, DEZAVANTAJLILAR VE AVANTAJLILAR ARASINDA EŞİTSİZLİK: ALT ÇEYREK İLE ÜST ÇEYREK ARASINDA 224 PUAN FARK VAR
Üç alt alanda ailelerin sosyoekonomik düzeyine göre öğrenci puanları arasında 69 ile 82 arasında fark var.
Matematik alanında dezavantajlılar 420 puan, avantajlılar 502 puan alıyor. Aradaki fark 82 puan.
Fen alanında dezavantajlılar 447 puan, avantajlılar 520 puan alıyor. Aradaki fark 73 puan.
Okuma/anlama becerisi alanında dezavantajlılar 428 puan, avantajlılar 497 puan alıyor. Aradaki fark 69 puan.
Üçünü topladığımızda alt çeyreklik ile üst çeyreklik arasında 224 puan fark bulunuyor. Alt çeyrek toplamda 1295 puan alabilirken üst çeyrek 1519 puan alıyor.
DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDA EŞİTSİZLİK: SİNGAPUR 576, KAMBOÇYA 336 PUAN
Tüm bu göstergeler ülkeler arasında kıyaslanırsa eşitsizlikler daha da kötüleşiyor. Sadece matematik alanından örnek verirsek Singapur 576 puan alırken Kamboçya 336 puan alabiliyor. Yani ülkeler arası değişkenlik oranı neredeyse iki katı buluyor.
OECD ülkeleri arasında bile okullar arası değişkenlik oranı yüzde 32’yi, Türkiye’de yüzde 56’yı buluyor.
Dahası tüm dünya ülkelerinde önceki yıllara göre çeyreklikler arası puan farkı azalmıyor giderek daha da artış gösteriyor. “Ülkeler arasındaki ortalama performans farklılıkları büyük olmakla birlikte herhangi bir ülkedeki en yüksek ve en düşük performans gösteren öğrenciler arasındaki performans farklılıkları daha büyük olabilmektedir. Matematikte performansın 90. yüzdelik dilimi (Öğrencilerin sadece yüzde 10’u bunun üzerinde puan almıştır) ile performansın 10. yüzdelik dilimi (öğrencilerin sadece yüzde 10’u bunun altında puan almıştır) arasındaki fark tüm ülkelerde 135 puandan fazladır. OECD ülkeleri genelinde ortalama olarak 235 puan bu uç noktaları ayırmaktadır.” (PISA 2022 Raporu, s.51)
Fark artıyor da başarıya ne oluyor, maalesef başarı da üç alanda da giderek düşüyor.
HER TÜR ZÜMRE, SINIF, İKİ ÖĞRENCİ ARASINDA BİLE EŞİTSİZLİK: ÇOĞULCULUK YALAN
Almanya’da tartışma GÖÇMEN işçi çocuklarına dayandı, bunlar YERLİLERDEN çok daha başarısız imiş. Maalesef mevcut dünyada okullar mahalleyi bırakın iki aile arasında, iki öğrenci arasında bile eşitsizlikler üzerine bina edilmiş durumda, okul da eşitsizler arsında, ona göre yapılandırılmış durumda. Almanya, Türkiye veya dünyanın herhangi bir yerinde her tür zümre her tür sınıf sonuçta ayrım üzerinden kuruluyor, hal böyle olunca ÇOĞULCULUK da yalan oluyor çünkü çoğulcu bir toplum ancak eşitler arasında olur, eşitsizler arasında ise çoğulculuk değil tabakalar katmanlar olur.
HER TÜRLÜ EŞİTSİZ OKUL: LİBERALİZMİN ADALET İDDİASI TOPTAN YALAN, OKULLARIN GİRİŞİNDE İÇİNDE ÇIKIŞINDA EŞİTSİZLİK ÖZÜNDEN
Liberalizmin tek ciddi adalet iddiası meritokrasi tezidir, her çocuğa EŞİT ŞARTLARDA EĞİTİM ve sonrasında da EŞİT ŞARTLARDA PİYASA imkanı sunacağı ve böylece okul başarısı ve serbest piyasa üzerinden herkesin hak ettiği onur ve maddi payı alacağı tezidir ki, bu tezin kapitalist piyasa düzeneğinde zaten iler tutar yanı olmadığını biliyorduk da bizzat OECD örgütünün bunu küresel çaptaki testleriyle/ölçümleriyle ortaya koyması en azından reel eşitsizliğin real hakikatini görünür kıldığı için çok anlamlı bulunuyor.
İKTİSADİ LİBERALİZMİN OKULU: DAHA EŞİTSİZ OLANDAN PAY ALMA, EŞİTSİZLİĞİ ARTIRMA DÜZENİ VE YARIŞI
İktisadi liberalizm de ülke de devlet de okul da hiyerarşi ve tabakalı oluştuğundan, eşitsizlik üzerine oluştuğundan aile ve çocuklar da bu eşitsizlikten, daha eşitsiz olandan pay almaya uğraşıyor, kıran kırana bir durum ortaya çıkıyor, eşitsizlikler daha da bir artıyor, kırım her geçen gün daha da artıyor.
PISA, ÇARENİN LİBERALİZM OLMADIĞINI AÇIKÇA DEŞİFRE ETMİŞ BULUNUYOR, O HALDE ÇARE YOK MU?
Liberalizmin önerdiği “SERBEST PİYASA” mekanizmasının ana değeri PARA/KAPİTAL olduğuna göre, kapitalizmin/iktisadi liberalizmin her ayağında ve okulunda eşitsizlik ürettiği ve bu eşitsizlikler üzerine bina edildiği bir kez daha bizzat kendi örgütü OECD tarafından ortaya koyulmuş bulunuyor.
Reel iktisadi liberalizm ve okulları çare değil bizzat sorunun kaynağı ise çaresi nelerdir acaba?
- MEB açık öğretim okulları istatistiklerinde bir gariplik mi var? 29 Kasım 2024 04:15
- AKP'nin eğitim ve bütçeleme anlayışı: Lime lime ayrıştırmanın, imam hatipleştirmenin, metalaştırmanın, peşkeş çekmenin binbir türü 15 Kasım 2024 04:43
- Cumhuriyetin 101. yılında rüya, yurttaşlık ve ana dillerinde eğitim meselesi 01 Kasım 2024 04:26
- Üniversite nedir? Araştırma ve bilgi nedir? Kariyer yapmaktan/ uzmanlık bilgisinden farkı nedir? 18 Ekim 2024 04:42
- Akademinin yeri ve değeri: 207 üniversite bir 'muhabir Rüya' eder mi? 11 Ekim 2024 04:43
- MEB istatistiklerinin gör dediği açlık, dayatma ve niteliksizlik 04 Ekim 2024 04:50
- Türk Psikologlar Derneğinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline dair görüşü: Eğitim değil eğitimi ihlal modeli 27 Eylül 2024 04:42
- AKP ve MEB’in büyük mahareti: Bağnazlığı ve emek sömürüsünü sürdürmeye diplomalı çözüm 20 Eylül 2024 04:15
- Aileler çocuklarını MEB’den kurtarmaya çalışıyor: MEB eğitime, çocuklara, topluma zararlı hale mi geldi? 13 Eylül 2024 04:42
- Eğitimin sorunlarından öğretmenler ve müdür yardımcıları da mağdur 06 Eylül 2024 04:41
- Atamaların değeri değersizleştirilmesi üzerine 30 Ağustos 2024 04:44
- Tarihleri, çağları, problemleri karıştırmak: Ahilik de işletme de amaç ve işleyiş olarak okul değil 23 Ağustos 2024 04:46