02 Şubat 2024 04:45

NATO, Rusya ve Almanya’nın savaş planları

NATO flaması üzerinde mermiler

Fotoğraf: Marek Studzinski/Unsplash

Paylaş

Rusya’nın birkaç yıl içinde kendisine üye bir ülkeye saldıracağından hareket eden NATO, Soğuk Savaş’ın bitmesinden bu yana en büyük tatbikat olan “Steadfast Defender“i (Sarsılmaz Savunma) bu ayın başında başlatmıştı. Havadan, karadan ve denizden 90 bin askerin katılımıyla mayıs sonuna kadar devam edecek tatbikata 31 NATO üyesi ülke ve İsveç katılıyor. Bu büyük tatbikatın, Batılı emperyalist ülkeler için birkaç önemli hedefi bulunuyor. Bunların başında Rusya Lideri Putin’in her an bir şeyler yapabileceği konusunda halkı ikna ederek, NATO üyesi ülkelerde askeri harcamaları bir daha düşürmemek üzere alabildiğince artırmak geliyor.

Bu propaganda sadece Rusya ile sınırı bulunan ya da eskiden SSCB üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinde değil, aynı zamanda Almanya gibi Orta Avrupa ülkelerinde de etkili halde getirilmek isteniyor.

Almanya’da hafta başında ortaya çıkan gizli “Savaşa hazırlık planı” bunu gösteriyor. Bild gazetesinde yer alan habere göre, “Kızıl Şerif” lakaplı Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve üst düzey generallerce hazırlanan “Almanya Operasyon Planı”nda (Operationsplan Deutschland - OPLAN) Rusya’nın 5-8 yıl içinde bir NATO üyesine savaş açma potansiyeli taşıdığı, böylece Almanya’nın da savaşa dahil olacağı ileri sürülüyor. Gizli planda bu durumda nelerin yapılması gerektiği maddeler halinde sıralanıyor.

31 Mart’a kadar son hali verilmesi öngörülen gizli planda Almanya’nın savaşta cephe ülke olmayacağı, ancak cepheye silah taşımada transit ülke olacağı, bu nedenle birçok altyapı tesisinin Rus füzelerinin hedefinde olacağı ileri sürülüyor. Cephe savaşının Rusya sınırındaki ülkelerde olacağına işaret edilirken, Alman ordusunun en iyi şekilde donatılması, işverenlerin askeri araçların yakıt teminine yardım etmesi, halkın da sivil savunma gücü olarak destek vermesi planda yer alıyor.

Gizli planın asıl hedefinin Alman halkı arasında Rus korkusunu yaratarak, savaş politikalarına desteği güçlendirme, savaşa psikolojik açıdan hazırlık yapma ve askeri harcamaları daha da artırmak olduğu anlaşılıyor. Zaten Pistorius da bir süre önce “Kriegstüchtig” (savaşa hazırlık) çağrısı yapmıştı.

Bu nedenle olsa ki, kamuoyunda gizli plandan çok, askeri harcamaların öngörülenin de üzerine çıkarılması işlendi. Ne de olsa 5-8 yıl içinde çıkacak büyük bir savaşa hazırlıklı olmak gerekiyor!..

Birkaç gündür, Ukrayna Savaşı’nın başlamasından üç gün sonra ilan edilen 100 milyar avroluk “özel fonun” yeterli olmayacağı, bu nedenle orduya bütçeden fazla ödenek ayrılması propaganda ediliyor.

Çarşamba günü Handelsblatt gazetesinde yer alan bir habere göre Almanya Başbakanı Scholz tarafından “milat” (Zeitenwende) ilan edilen 100 milyar avronun 60 milyar avrosu, yeni siparişlere bağlanmış. Hal böyle olunca da bütçeden daha fazla askeri harcama için pay ayrılması gerekiyor.

Der Spiegel dergisinin Federal Savunma Bakanlığına dayandırarak verdiği habere göre, 2028’de bakanlığın ihtiyaç duyduğu toplam bütçe 108 milyar avro olacak. Bu durumda öngörülenden 56 milyar avro fazla bir açık söz konusu olacak. 2024’ün bütçesinde askeri harcamalar için tam 72 milyar avro ayrılacak. Bu tam anlamıyla bir rekor. Federal Almanya tarihinde askeri harcamalar için hiçbir zaman bu kadar yüksek bütçe ayrılmamıştı.

Şimdi bu rekor askeri bütçe, halka kapıda bir büyük savaşın olduğu propagandasıyla sunuluyor. Halbuki aynı dönemde sağlık, eğitim, konut başta olmak üzere halkın ihtiyaç duyduğu birçok sosyal alandan kesintiler yapıldı, daha da yapılacak. Buna rağmen, NATO’nun savaş planlarının uygulayıcısı hükümet partileri, askeri harcamalar için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ileri sürerek artırılması yönünde görüş belirtiyorlar.

Ukrayna’ya savaş açan Putin’in ne zaman ne yapacağının kestirilemeyeceği, bu nedenle tehlikeli olduğu bir gerçek. Ancak Putin’in, durup dururken NATO’ya savaş açacak kadar çılgınlaşamayacağı da ortada. Zira, askeri açıdan Rusya’nın NATO karşısında çok fazla şansının olmadığını en iyi Putin biliyor. NATO da bunun farkında.

Emperyalist paylaşım hesaplarına bağlı yaşanan askeri gelişmeler NATO’nun değişik provokasyonlarla Rusya’yı kazanamayacağı bir savaşın içine çekme ihtimalinin hiç de az olmadığını gösteriyor. Gelinen aşamada NATO, Rusya’yı Karadeniz’den Baltık Denizi ve İskandinavya’ya kadar uzanan geniş sahada kuşatmış durumda. Ukrayna da fiili NATO üyesi sayılabilir.

NATO’nun kuşatmasının boşuna olmadığı açık. Dolayısıyla en büyük tatbikatı başlatması, Almanya’nın da gizli operasyon planı yapması tesadüf değil. Muhtemel bir NATO-Rusya savaşının taşları döşeniyor ve bu savaşın Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri sahasında olacağı da az çok öngörülüyor.

Gelişmeler, NATO’nun Almanya’dan başlayarak Rusya sınırına kadar uzanan Doğu ve Kuzey Avrupa’yı “barut fıçısı”na çevireceğini gösteriyor. Askeri harcamalar kısa sürede NATO’nun belirlediği yüzde 2 kriterini bulacak ve bunun çok üzerine çıkacak. Rusya korkusu emekçi sınıfların savaş politikalarına yedeklenmesi ve askeri harcamaların artırılması, silah tekellerinin kasasının dolması için kullanılacak.

Bu nedenle savaşa ve silahlanmaya karşı mücadele giderek daha fazla önem kazanacak.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa