24 Şubat 2024 04:06

47. iktisatlılar haftası

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Üniversitesine davet edilen yabancı hocalar döneminin sonlarına doğru, 1943 yılında kurulan İktisat Fakültesinden 7 yıl sonra oluşturulan İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, günümüze gelene dek birçok faaliyetleriyle öğrencilere ve kamuoyuna önemli katkılarda bulunmuştur. Bu faaliyetler arasında; temmuz 1964 yılından itibaren yayımlanan İktisat Dergisi, aralık 1974 yılında başlatılan fakat elde olmayan sebeplerle yaşanan iki yıllık aksama dışında her yıl tertiplenen ve birincisinin “Sanayileşmenin Neresindeyiz” konusu ile açılan İktisatlılar Haftası, Cumartesi Söyleşileri, İKDOS gezileri, Karıncalar Günü, Dama Taşları yayınları ve daha birçokları sayılabilir.

Bu yıl, 28 Şubat Çarşamba günü ile 01 Mart Cuma günü arasında yapılacak üç günlük 47 inci İktisatlılar Haftası’nın konusu “Cumhuriyet’in Yürüyüşünde İktisat ve Siyaset” olarak tespit edilmiştir. Böyle bir başlıktan murat, cumhuriyetin yüzüncü yılı ile AKP iktidarının yirminci yılının birleştiği günümüzde bir asırlık yürüyüşün muhasebesinin yapılarak, gelinen noktanın saptanması ve bundan böyle yürüyüşün olası yönünün tartışılmasıdır.

Üç gün sürecek olan toplantılarda birinci günün ana başlığını “Dünya Ekonomisi ve Türkiye” oluşturmaktadır. Bu oturumda, “Dünya Düzeni ve Gelecek” ile “Emperyalizm ve Türkiye” başlıklı oturumlarda küresel düzenin nereye evrildiği ve hırçınlaşan emperyalizm saldırganlığında hem tarihsel perspektif, hem de günümüz koşulları itibarıyla Türkiye objektif altına alınmaktır.

Toplantının “Cumhuriyet ve İktisat” başlıklı ikinci gününde ise, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Devlet ve İktisat” ve “Cumhuriyet’in Sınıfsal ve İktisadî Mücadeleleri” başlıkları altında tertiplenen oturumlarda Osmanlı’dan devralınan sistem üzerinde yeniden inşa edilen devletin yapılanması, zaman içinde geçirdiği istihaleler ve tüm oluşumlarda aşılmaya çalışılan ekonomik güçlükler ve bu bağlamda yaşanan sınıfsal mücadeleler tartışılacaktır.

Haftanın “Cumhuriyet’in Bugünü ve Geleceği” konulu üçüncü günkü tartışmalarda da “Cumhuriyet’in Maddi ve Beşeri Dinamikleri” ve “Güncel Siyasal ve Sosyal Tartışmalar” başlıkları altında bir asırlık yürüyüş ana hatları ile odağa alınarak yaşanan sürecin muhasebesi yapılacaktır. Üçüncü günkü tartışmalarda salt geçmiş zamanın muhasebesi ile yetinilmeyip, bundan böyle önümüzdeki olası politik ve ekonomik açılımların da gözden geçirilerek tartışılmasına girişilecektir.

Üç gün sürecek olup, her gün için planlanan açış konuşmaları dışında toplam altı farklı oturumdan oluşacak haftada, her biri farklı alanlarda ehil olan toplam yirmi akademisyen ve/veya uzman kişi konuşmacı olarak, farklı fikirleri ve aydınlatıcı konuşmalarıyla haftayı zenginleştirecektir.

İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, üyeleri itibarıyla doğal olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunlarından oluşmaktadır. Ancak, gerek İktisatlılar Haftası konuşmacıları arayışına girişildiğinde, gerek Dama Taşları konuşmalarında ve sair tüm akademik konuşma ve sohbetlerdeki konuşmacı arayışı salt İktisat Fakültesi öğretim elemanları ve/veya mezunları ile sınırlı tutulmamakta, konuşma ve tartışmalarda toplumun tüm alanlarından uzman ve yetkin elemanlara yer verilerek, ulaşılabilen çok geniş bir kadronun faaliyetlerinden en yüksek akademik yarar sağlanması yoluna gidilmektedir. Cemiyetin konuşmacı çeşitliliğinde güdülen diğer önemli bir amaç da, anlaşılamaz şekilde ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz akademi camiasının birbirinden izole konumları ve bu konumlarının, maalesef, ısrarla sürdürülüyor olmasıdır. Oysa Batı dünyasında görülen gerek ulusal ve/veya uluslararası konferanslarda gerek onlara ilaveten kişisel ilişkilerde üniversiteler arasında gerçekleştirilen konferans, panel ya da çeşitli toplantılarla bilgi paylaşımı, ilişki kurma ve öğrencilerin farklı akademik insanlarla ve farklı fikirlerle karşılaşması sağlanmaktadır. Cemiyetin her yıl tertiplenen İktisatlılar Haftası’nda olanaklar çerçevesinde böylesi akademik alışveriş ve çeşitliliğin yaratılmasıyla ülkemiz akademik yaşamına karınca kararınca katkı yapması amaçlanmaktadır.

Gerek İktisatlılar Haftası gerek haftalık konferanslar ve sair toplantılarla İFMC fakültenin bir tür uzantısı ya da tamamlayıcısı gibi hizmet vererek, kurum içi işlenen derslerde eksik kalmış ya da izlenememiş yeni gelişmeler ve müfredat dışı konuların işlenmesine de yer vererek öğrencilere ve kamuoyuna ek bilgi sunma gayreti içine girmektedir.

İFMC’nin bu yılki İktisatlılar Haftası’nda bir asırlık cumhuriyetin muhasebesi yapılırken, doğal olarak salt AKP iktidarı odakta değildir. Cumhuriyetin çok çeşitli aşamalarında, devletçilik, planlama, serbest piyasa sistemi, dışa kapalılık veya dışa açıklık gibi uzun süre boyunca izlenmiş birbirinden çok farklı çeşitli ekonomi-politik sistem irdelenirken, günümüzün görüntüsünü oluşturan iç koşullar kadar dış etmenlerin de devrede olduğu/olacağı bir gerçektir. Ancak, koca bir asrın yirmi yıllık süresini büyük bir avantaj oluştururcasına kesintisiz iktidar olarak işgal etmiş olan AKP’nin günümüz koşullarında büyük payı olduğu da bir gerçektir. Yaklaşık on yıllık devletçilik dönemi kazanımları ve farklı dönemlerde büyük çabalarla gerçekleştirilen maddi ve zihni ilerleme çabalarının yirmi yıllık sürede hızlandırılarak geliştirilmesi olağanüstü bir şans olabilecek iken, bunun tam tersi, ulusumuzun günümüz koşullarıyla karşı karşıya kalması/bırakılması tarihsel koşul olarak değil, kasıtlı politikanın affedilmez sonucu olarak görülmesi gerekir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa