Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın, kıdem tazminatı alır
Fotoğraf: DHA
SORU: Merhabalar, öncelikle bilgi paylaşımınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Dahil olduğum gruptaki arkadaşlar adına yazıyorum. Merak ettiğimiz bir konu var: Yurt dışına taşınacak ve orada evlenecek bir kadın, bu evliliği yıllık izninde yapıp iş sözleşmesini evlilik sebebiyle yurt dışında feshederse evlilik tazminatı almasında yasal olarak problem yaşar mı? (Evlilik tescilinin yıllık izin süresinde gönderildiğini düşünecek olursak?) Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
CEVAP: İyi günler. İlginiz için teşekkürler. Sorunuzda da belirtmiş olduğunuz gibi, kadın işçiler açısından kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından bir tanesi de kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesidir. Bunun için elbette kıdem tazminatına hak kazanma koşulları açısından da şartların bulunması gerekir. Yani en az bir yıllık çalışma süresi, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışma gibi. Aksi durumda, evlendikten itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesini sona erdirmiş olsa da genel koşullar bulunmadığı için kıdem tazminatına hak kazanılması mümkün olamayacaktır.
Burada uygulamada Yargıtayın vermiş olduğu kararları ile dikkat ettiği nokta, iş sözleşmesinin feshinin evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılmış olması hususudur.
“Dosyada bulunan evlilik cüzdanı suretinden davacı işçinin 2.8.2008 tarihinde evlendiği, 6.7.2009 tarihli istifa dilekçesine göre sözleşmeli olarak çalıştığı davalı yanında artık çalışmak istemediğini bildirdiği, davacının dava dilekçesinde iş akdini evlenmesi gerekçesi ile feshettiğini beyan ettiği, iş akdinin kanunda öngörülen 1 yıllık süre içerisinde feshedildiği anlaşılmakla davacı işçinin kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekir” (Yargıtay, 9. HD, 20.05.2014 Tarih, 2012/ 10999 E, 2014 / 16076 K) şeklinde karar vermektedir.
Bu açıdan ise evliliğin nerede yapıldığı hususu önemli değildir. Nikah töreninin yurt dışında veya iş yerinin bulunduğu yerden farklı bir ilde örneğin işçinin memleketinde yapılıp yapılmadığı noktası önemli değildir. Zira yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere önemli olan evliliğin çalışırken yapılması ve bir yıl içinde işverene bu sebeple fesih bildiriminin iletilmesidir.
Bu açıdan evliliğin kadın işçinin yıllık izninde yapılmış olması veya evlilik için mazeret izni kullanarak yapılmış olması hususu da evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin feshinde önemli değildir. Kaldı ki nikah, düğün, evlilik için hazırlık işleri vakit alıcı işler olması ve işçinin iş yerinden sık sık bu gerekçe ile izin alması hali işçi açısından iş yerinde daha problemli sonuçlar doğurabilme ihtimali taşıdığı için birçok işçi bunun için yıllık izninde bu işlerini halletmektedir.
Burada sizin açınızdan önemli olan husus yurt dışında evlenmiş olsanız dahi evlilik tarihinden itibaren işe bir süre devam etmeniz ve en az bir yıl içinde evlilik sebebi ile iş sözleşmenizi feshedeceğinize dair bir ihtarnameyi işverene göndermenizdir.
Kıdem tazminatına evlilik nedeni ile hak kazanabilmeniz için ispat açısından da evlilik cüzdanı fotokopisini eklemeniz fesih iradenizi belirtmek açısından önemlidir.
- Emeklilik fesih nedeni olur mu? 20 Ocak 2025 06:05
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45