05 Mayıs 2024 04:00

"Filistin güneşinde George Jackson"

Kanada'da üniversitede kamp

Fotoğraf: Amru Salahuddien/AA

Paylaş

Gazze’deki yıkıcı savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Siyahi ve Filistinli akademisyenler ezilen halkların anlatılmamış hikayelerini ele alıyor. Bu bilim adamlarından biri, Proud Flesh dergisinin kurucusu ve editörü ve siyahlar, toplumsal cinsiyet ve sömürgecilik sonrası araştırmalar üzerine birçok kitabın yazarı olan Greg Thomas’tır.

Yakın zamanda internette yayımlanan dikkate değer bir makalede Thomas, Siyahi devrimciler ve onların Filistin’e olan bağlılıkları hakkında çarpıcı bir açıklama yaptı. 27 Mart 2024 tarihli "Yoldaş George, Gazze ve Siyah Toplum" başlıklı makalesinde Profesör Thomas, George L. Jackson’ın (1941-1971) hayatını ve mücadelelerini anlatıyor. Mahkum olduğu sırada Kara Panter Partisi Merkez Komitesinin "saha mareşali" olarak atanması gerçeğiyle benzersiz bir şekilde öne çıktı. Jackson, 21 Ağustos 1971’de Kaliforniya’daki San Quentin Eyalet Hapishanesinde iddiaya göre kaçmaya çalışırken hapishane gardiyanları tarafından öldürüldü.

Daha önceki Kara Panter gazetesine benzer bir ön sayfada Gazze’de yol kenarlarında George Jackson’ın gülümseyen yüzünü tasvir eden bir serginin posterleri hâlâ görülebiliyor. Yüzünün yanında savaş selamı şeklinde sıkılmış bir yumruk var ve bileğinin altına Filistin bayrağı dövmesi yapılmış. Motif internette de bulunabilir.

Thomas’ın çok okunan Ulusal Siyah Gazetesi San Francisco Bay View’daki makalesi, güzel ve çoğunlukla gülümseyen siyah erkek ve kızların renkli fotoğraflarıyla resimleniyor. Ama parlak güneşin aydınlattığı anın güzelliğinde bir de acılık var çünkü bu çocuklar evlerinin yıkıntılarının üzerinde oturuyorlar. Thomas’ın söz konusu sergiyi Gazze’deki Genç Hıristiyanlar Derneğinde (YMCA) sunmasının planlanmasından sadece birkaç gün önce, Ağustos 2022’de mahalleleri İsrail savaş pilotları tarafından bombalandı. Yine de Filistinli ekibinin desteğiyle planlandığı gibi gerçekleşti ve tam bir başarıydı. Filistinli bilim adamları, sanatçılar ve gazeteciler Siyahi devrimci George Jackson’ın hayat hikayesine hayran kaldılar.

Sergi Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Kudüs’ün eski kentinde gösterildi. Oradaki mekan, başlangıçta Thomas’a Afro-Filistin toplumuyla ilgili çalışmalarını orada yürütmesi için ilham veren Afrika Topluluk Salonu’ydu. Bu topluluk nasıl oluştu? Tarihçilere göre, Müslüman Afrika’nın her yerinden insanlar, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında isyancı köle ordularını Osmanlı İmparatorluğu’na karşı, karşı karşıya getiren Memluk Savaşlarında savaştı.

Bahsi geçen Afro-Filistinli çocukların fotoğrafları ABD’nin Baltimore, Harlem veya Oakland’ında da çekilmiş olabilir. Eski Kara Panter Llideri Huey P. Newton, 1980’de Suriye, Lübnan ve Batı Şeria’yı ziyaret etti. 2016 yılında Partinin Eski Kültür Sorumlusu Emory Douglas, Filistin halkıyla ve onların ulusal kurtuluş mücadelesiyle dayanışmayı ifade etmek için Filistin’e giden 19 üyeli bir delegasyona katıldı. Douglas ayrıca yeni direniş sanat eserleri yaratmak için Filistinli sanatçılarla iş birliği yaptı.

Küratörlüğünü Greg Thomas’ın üstlendiği Gazze’deki serginin başlığı “Filistin Güneşinde George Jackson”dı

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa