19 Mayıs 2024 04:16

Dövüldüler, hapse atıldılar ve okuldan uzaklaştırıldılar

İstanbul'da Nakba'nın yıldönümüne ilişkin açıklama gerçekleştirildi

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nin dört bir yanında öğrenciler, ABD Başkanı Joseph Biden’ın İsrail Savaş Kabinesi tarafından “Gazze Şeridi’ndeki sivil halkın ayrım gözetmeksizin bombalanması” olarak tanımladığı olayı protesto etmek için ellerini kaldırıyor, seslerini yükseltiyorlar. Bu arada, polisin acımasız şiddetinin yanı sıra üniversiteleri tarafından da ceza ve baskıyla karşı karşıya kalıyorlar. İsrail apartheid devletinin muazzam şiddetini protesto ettikleri için ABD devletinin şiddetine maruz kalıyorlar.

ABD vatandaşları Anayasadaki Birinci Değişiklik’in koruması altında özgürce protesto yapabileceklerine inanıyor. Ancak polis memurları ve üniversite yöneticileri buna farklı bakıyor. Gerçekte göstericiler, tartışmalı pozisyonlar almaları ve “sorun çıkarmaları” halinde devletin ve idari misillemelere maruz kalıyor. Daha sonra üniversiteden atılıyorlar. Anayasanın koruması nerede? Acı gerçek: Öyle bir şey yok. Nokta.

Aslında buna karşı hukuk davaları açılabilir ve hatta kazanılabilir. Ancak hasar çoktan verildi, dayaklar gerçekleşti ve herhangi bir “hukuki yardım” çok geç gelecektir. Hakim hukuk düzeni güç ilişkilerinin mevcut durumunu korur. Adaletsizliği ve ırkçı şiddeti protesto eden öğrenciler bunun yerine eylemlerinden dolayı kutlanmalı ve övülmeli çünkü onlar asil, son derece insani bir şey yapıyorlar: Ezilenlerin yanında duruyorlar.

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...