21 Mayıs 2024 04:21

Bir takımın ligde kaldığı grup

Futbol topu ve kale

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Bölgesel Amatör Lig’in en büyük problemlerinden birisinin rekabet ruhuna aykırı statüsü olduğunu bu satırlarda çok dile getirdim. Yaşanan her yeni örnek, yeniden dile getirmeme vesile oluyor.

Bölgesel Amatör Lig’de geride kalan 2023-2024 sezonunda il kontenjanı uygulaması gene çok can yaktı ama bir grup var ki o grupta sadece bir takım ligde kaldı!

Evet, yanlış okumadınız: 13 takımın yer aldığı BAL 9. Grup’ta sadece bir takım kümede kaldı.

Grubu en yakın rakibi Bitlis Özgülderespor’un 10 puan önünde şampiyon tamamlayan Mazıdağı Fosfatspor doğrudan 3. Lig’e yükselirken; il kontenjanı kuralı nedeniyle ligi 3. sırada bitiren Diyarbakırspor hariç bütün takımlar ya doğrudan küme düştü ya da baraj maçı oynamak zorunda kaldı.

Hikayeyi başa saralım…

Normal şartlarda son ikiyi alan takımlar doğrudan küme düşüyor. Grupta Diyarbakır Adaletspor ve Çınar Belediyespor takımları ikinci devrenin başlamasıyla ligden çekildi ve son iki sırayı aldı. Ancak il kontenjanı nedeniyle 11. sıradaki Yeşil Vartospor ve 10. sıradaki Kayabağlar Beldesi Gençlikspor baraj maçları oynamak zorunda kaldı. Yeşil Varto henüz maça çıkmadı ama Kayabağlar temsilcisi uzatmalarda bulduğu golle Kurtalanspor’u mağlup ederek ligde kalabildi.

9. sıradaki Yenişehir Belediyespor ise bir alt basamağındaki Kayabağlar’dan sekiz puan fazla toplamasına rağmen doğrudan küme düştü.

Onun bir üstündeki Batman Kayraspor 29 puanla baraj maçı oynamak zorunda kalırken (Baraj maçında Batman Özel İdare Gençlerbirliği’ni 3-1 mağlup etti), 36 puanla grubu yedinci sırada bitiren Bağlar Belediyespor ise doğrudan küme düştü. Bağlar ile aynı puanı toplayan ama ikili averajda onun önünde olan Vangölü Sportif Faaliyetler, iki puan fazlasını toplayan Meskan Ölmez Madencilik Hakkâri Zapspor ve 47 puanla grubu dördüncü bitiren Şırnak Petrolspor baraj maçları oynamak zorunda kaldı. Keza grup ikincisi Bitlis Özgülderespor da baraj maçı uygulamasına maruz kalan takımlardan oldu.

Bu takımlardan Bitlis Özgülderespor hariç hepsi, rakiplerini mağlup ederek ligde kalırken Bitlis Özgülderespor’un rakibi Bitlis Yeni Yıldırımspor, bölge takımlarının BAL’da “Bitlis Spor” adıyla birleşme kararı aldıklarını ve bu karara saygı duydukları için maça çıkmayacaklarını açıkladı ve nitekim maça da çıkmadı.

Baraj maçı uygulamalarının ne kadar saçma olduğunu kanıtlayan bir açıklamaya imza attıkları için kendilerini tebrik etmek (!) gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa