25 Mayıs 2024 04:04

Amatörler için hamle arama motoru

satranç tahtası

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Amatör satranç oyuncularının en büyük sorunlarından biri, hangi hamleyi yapmaları gerektiği konusunda yaşadıkları kararsızlıktır. Oyuncular sıklıkla ne oynamaları gerektiğinden emin olamazlar. Bunun sebebi, cep telefonumuzun içinde bile bulunan bir mantık devresine sahip olmayışımızdır. Mantıksal kararlar alabiliyoruz ama her zaman değil çünkü bizler organik canlılar olarak hormonlarımızın etkisinde kararlar veririz, korku, endişe ve diğer olumsuz duygulardan kolay etkileniriz. Oysa bilgisayarlar sadece bir ve sıfırlardan oluşan, somut kurallarla kesinleştirilmiş bir mantık ağacının dallarını takip ederler ve bu yüzden daha doğru oynarlar. Bu tip bilgisayar yazılımlarının İngilizce adı “engine” olduğu için Türkçeye “motor” olarak çevrilmiş, satranç ile ilgili olanlara da “chess engine” yani “satranç motoru” denilmiştir.

Bir yazılımın çalışması için donanıma ihtiyaç vardır. Bu yüzden, daha iyi satranç oynayabilmeniz için bugün beyninize küçük bir ekstra çip takacağım. “Evrensel iyice delirdi” diye düşündüğünüzün farkındayım ama merak etmeyin, kimseyi uzaktan kontrol etmek gibi bir niyetim yok. Bu transistör ve diyotlardan oluşan gerçek bir elektronik çip değil, hayali bir çip ve ben sadece tasarımını vereceğim. Bu çipi beyninize siz yerleştireceksiniz.

Çipin tasarımına geçmeden önce şunu bilmelisiniz ki bu çipin sağlıklı çalışması için başka yazılımlara da sahip olmanız gerekir:

Satranç oyun kurallarına ve satranç tahtasına tam hakimiyet yazılımı.Açılış prensiplerini kavrama yazılımı.Taktik tema çözümleme yazılımı.Oyun sonu temel kurallar yazılımı.

Evet, fark ettiniz strateji ve değerlendirme yazılımı eksik çünkü bu bizim hamle arama motorumuzun kendisi. Şimdi yazılımın kodlarını yazalım:

Hedef Nokta: Korunmayan her taş, korunduğu taş sayısı kadar saldırıya uğrayan her taş ve şahlar hedef noktadır.

Hedef Yapı: Aynı yatay, dikey, çaprazlarda bulunan ve at hareketi (L) şeklinde ilişki halinde bulunan taşların oluşturduğu yapıdır.

Zombi Taş: Hareketi kısıtlanmış, gideceği kare bulunmayan ya da çok az hareket yeteneği olan taştır.

İstila: Kalelerin ya da vezirin, piyonların bulunmadığı dikeylerden rakibin kampındaki yataylara (beyaz için sırasıyla 7, 8, 6, 5, siyah için 2, 1, 3, 4) girmesidir.

Piyon Teması: Komşu dikeyde bulunan rakip piyonla kendi piyonunuzu birbirini alabilecek hale getirip dikey hattı açabilmek amacıyla yapılan temastır.

Artık tasarıma geçebiliriz:

Adım 1: Hedef noktaları ara. Kendi hedef noktalarını mümkünse azaltmaya çalış, rakibinkileri işaretle.

Adım 2: Hedef yapı ara. Kendi hedef yapılarını mümkünse ortadan kaldır ya da oluşturmamaya özen göster, rakibinkileri işaretle.

Adım 3: Rakibin hedef noktası birden fazla ise ve bu hedef noktalar aynı zamanda hedef yapı oluşturuyorsa, bil ki mutlaka taktik hamle vardır, bul onu.

Adım 4: Zombi taş var mı? 1. ve 2. adımlar sayesinde ciddi bir kazanç elde etmiyorsan ve eğer zombi taşın varsa zaman kaybetmeden oyuna döndür onu, aksi takdirde kaybedeceksin. Eğer rakibin zombi taşı varsa yakalamaya çalış.

Adım 5: Hedef nokta, hedef yapı veya zombi taş yoksa istila ara. İstila varsa gerçekleştir ya da rakibin istilasını engelle. İstila yoksa kalelerini açık ya da açılabilecek dikeylere getir.

Adım 6: Şu ana kadar olan tüm adımlarla ilgili hiçbir şey bulamadıysan taktik oluşması için yapabileceğin tek şey piyon teması ile hat açmaktır. Kazanmak zorundaysan hangi piyonun rakip piyonlarla temas edebileceğini ara, bul ve hazırlığını yapar yapmaz ilerlet onu.

Bu sanal motoru kafatasının içindeki hard diske yazdır, iyice ezberle. Hamle sana her geldiğinde sadece kafandaki bu yazılımın çalıştır tuşuna bas. Eğer yazılım düzgün yüklendiyse kolay kolay kaybetmeyeceğini garanti ederim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa