28 Mayıs 2024 10:30

2024 model barajlar

Top süren bir oyuncu.

Arşiv | Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Geçen hafta bu satırlarda il kontenjanının yarattığı mağduriyeti bir BAL grubu üzerinden örneklemiş ve 13 takımlı BAL 9. Grup’ta sadece bir takımın doğrudan kümede kaldığını, geri kalan 12 takımdan şampiyon olan Mazıdağı Fosfat ve doğrudan küme düşen son iki sıradaki takımlar hariç kalan 9 takımın yedisinin düşmemek için baraj maçı oynamak zorunda kaldığına değinmiştim.

Bu hafta ‘büyük resmi’ görecek ve 2023 – 2024 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de baraj maçı tablosunu çizeceğiz. Önce, baraj maçının ne olduğunu kısaca anımsayalım: Süper Amatör Lig’den BAL’a yükselmek için alt statü grupların liderlerinin, Bölgesel Amatör Lig’deki ilgili şehrin il kontenjanına takılan takımlarıyla yaptıkları maça baraj maçı deniliyor. Peki bu sezon baraj maçlarında neler olmuş?

BAL 1. Grup’ta doğrudan düşen iki takıma ek olarak onların üstündeki dört sıra da doğrudan düşmüş ve baraj maçı oynayan hiçbir takım olmamış. BAL 2. Grup’ta ise son iki sırayı alan Babaeski ve Lüleburgaz’ın haricinde 5. Feriköy, 7. Kullar 1975 Spor, 8.  Diliskelesispor, 11. Uzunköprüspor ve 12. Yuvacıkspor da il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düşerken; 4. sıradaki Taçspor ile 13. sıradaki Sarayspor 1953 baraj maçı oynadı. Dördüncü sıradaki Taçspor, uzatmalarda yediği golle Dikilitaş’a yenilirken; Sarayspor 1953’ün100. Yılspor ile oynadığı maçta çıkan olaylardan dolayı iki takım da hükmen mağlup kabul edildi. Böylece 15 takımlı BAL 2. Grup’ta toplam 9 takım küme düştü.

BAL 3. Grup’ta da son beş sırayı alan takımlar doğrudan küme düşerken grup 7.’si Eti Maden Etispor ve 8.’si Karasuspor baraj maçları oynadılar; rakiplerini yenerek ligde kaldılar. BAL 4. Grup’ta ise son iki sıranın dışında grup 9.’su Alaçatıspor, 11.’si Yıldızspor 45 FK ve 12.’si Bayındırspor doğrudan küme düşerken; 7. sıradaki Tavşanlı Tepecik baraj maçını kazanarak kümede kaldı. Fakat grup 10.’su Yunus Emre Belediyespor 1965 Nurlupınar Gençlergücü’ne, grup 13.’sü Bilecik 1969 Spor ise Bozüyük Vitraspor’a yenilerek küme düşmekten kurtulamadı.

BAL 5. Grup’ta ise son iki sıranın dışında, 11. sıradaki Zoroğlu İncirliova Belediyespor da doğrudan küme düşerken baraj maçı oynayan grupta 4. sıradaki Kumluca Belediyespor, 7. sıradaki Yeşil Çivril Belediyespor, 9. sıradaki Sökespor, 10. sıradaki Keçiborlu Belediyespor ve 12. sıradaki Sivas Belediyespor rakiplerini yenerek ligde kalırken; 8. sıradaki Burdur MAKÜ, Bucak Belediye Oğuzhanspor’a yenilerek ligden düştü.

BAL 6. Grup ise kıpkırmızı. Çünkü grupta il kontenjanı nedeniyle son iki sıra da dahil toplam altı takım küme düştü. 6. sıradaki Karadeniz Ereğli Belediyespor ve 7. sıradaki Geredespor ise baraj maçı oynamak zorunda kaldı ama rakiplerini yenerek kümede kalmayı başardılar.

BAL 7. Grup’ta ise grup 3.’sü Ömeranlıspor bile az daha küme düşüyordu ancak altıncı sıradaki Sarayönü Belediyespor onun kadar şanslı değildi. Çünkü doğrudan küme düştü! Ömeranlıspor ise baraj maçı ile kümede kalmayı başardı. Grupta ise altı takım doğrudan küme düşerken Ömeranlıspor hariç 7. sıradaki Homurlu 1951 Spor, 8. sıradaki Adana 5 Ocak FK ve 12. sıradaki Suvermez Kapadokyaspor da baraj maçları oynadılar. Üçü de kümede kalmayı başardı.

Grup üçüncüsünün düşmemek için baraj maçı oynadığı bir diğer grup da BAL 8. Grup. Kilis Belediyespor rakibine 7 gol birden atarak ligde kalmayı başardı. Grup 5.’si Adıyaman Belediyespor ise onun kadar şanslı değildi. Ponto MK Gergerspor’a 1-0 yenilerek Süper Amatör’e düştü. Grubu 10. bitiren Bahçespor da baraj maçı oynayan bir diğer takımdı ama o kümede kalmayı başardı. Dolayısıyla birisi play out maçıyla, toplamda yedi takım birden küme düştü.

Bölgesel Amatör Lig 9. Grup’u geçen hafta detaylı biçimde yazmıştım, o yüzden onu pas geçiyorum…

Baraj maçı konusunda en zengin gruplardan biri ise BAL 10. Grup oldu. Grubu 4., 5., 6. ve 7. sırada bitiren Doğubayazıt Futbol SK, Serhat Ardahanspor, Arhavi 08 Spor ve Arsin İdman Yurdu ile 10. ve 11. sırayı alan Kars 36 Spor ve Palandöken Belediyesispor baraj maçları oynadılar. Bu takımlardan Arsin İdman Yurdu Maçka Belediyespor’a penaltılarla yenilirken Palandöken Belediyesispor da Tortumspor’a 2-1 yenilerek küme düştü. Onların dışında grup 9.’su Görelespor da il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düşen bir diğer kulüp oldu.

BAL 11. Grup’ta i se az daha grup ikincisi küme düşüyordu! 5. ve 6. sırayı alan Murat 2020 Gençspor ile Hacılar Erciyes Gençlikspor ve 10. sıradaki Başarı Otomotiv Rüstempaşa doğrudan küme düşen takımlar olurken grup 2.’si 12 Bingölspor, 8.’si Erzincan Ulalarspor, 9.’su Kangal Termikspor ve 11.’si Dersimspor baraj maçları oynadılar. Kangal Termikspor, rakibi Altınyayla Belediyesispor’a 2-1 yenilerek grupta küme düşen altıncı takım oldu.

BAL 12. Grup’ta son üç sıra ve 10. sıradaki Alaçamspor doğrudan küme düşerken; 3. sıradaki Kastamonu İl Özel İdare, 4. sıradaki Çarşambaspor, 6. sıradaki Niksar Belediyespor, 7. sıradaki Suluova Sebatspor, 8. sıradaki Safranboluspor, 9. sıradaki Bartınspor ve 11. sıradaki Çankırı Saray 18 Spor takımları il kontenjanı nedeniyle baraj maçı oynamak zorunda kaldı. Grup 3.’sü Kastamonu İl Özel İdare maça çıkmayarak küme düşerken; Safranboluspor rakibi ASD Eflanispor’a, Çankırı Saray 18 Spor ise rakibi 1074 Çankırıspor’a 2-0 yenilerek küme düştüler. Böylece grupta toplam yedi takım küme düşmüş oldu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa