04 Haziran 2024 06:42

İsrail nasıl durdurulacak?

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine saldırdı

Fotoğraf: AA

Paylaş

Saldırgan ve işgalci İsrail’in katliamları dünya halklarının tepkisini büyütüyor. Yakın zamanda İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya Filistin’i bir devlet olarak tanıdığını açıkladı. Sonbahardaki seçime hazırlanan Biden ise seçmenlerinden gelen tepkilere kayıtsız kalamayarak üç aşamalı bir plan önerdi İsrail ve Hamas’a. Biden’ın planında birinci aşamada ateşkes, İsrail’in Gazze’den çekilmesi, bazı Filistinli mahpusların ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze halkına maddi yardım var. Birinci aşamanın gerçekleşmesinden sonra ikinci aşamada askerler de dahil rehinelerin serbest bırakılması ve o da gerçekleştikten sonra canlı ve ölü hiçbir rehinenin kalmaması ve Gazze’nin yeniden inşası var. İsrail hemen kendilerine böyle bir planın iletilmediğini ve Gazze’de askeri, siyasi hiçbir Hamas üyesi kalmayıncaya kadar savaşa devam edeceklerini açıkladı.

Biden’ın böyle bir plan sunduğu tartışılsa da, sunduğunu varsaysak dahi, öneri İsrail’in katliamını durdurmayı öneriyor sadece. Ölen kırk bin civarında insan, yerle bir olmuş Gazze ne olacak? Filistinlilerin maddi ve manevi zararları nasıl karşılanacak? Filistin’in geleceği ne olacak?

Dünyanın her köşesinde olduğu gibi Ortadoğu ve Filistin’de de ABD ile yarışan ve güç kazanmaya çalışan Çin ise geniş katılımlı bir barış konferansı önerdi Filistin konusunda.

Çin bir süre önce Pekin’de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kuruluşunu ve Filistin devletinin Birleşmiş Milletler Örgütüne tam üyeliğini savunduğunu, çözüm için geniş kapsamlı, yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansının toplanmasını desteklediğini vurguladı.

Çin; Latin Amerika, Afrika ve Güney Asya’da ticari ilişkilerini geliştirmek için önemli adımlar atarken özellikle son on senedir Ortadoğu ve Arap ülkeleriyle de ilişkilerini geliştirdi. Bölge ülkelerinden ham petrol alıyor ve onlara mamul mal satıyor. Çin’in bölge ülkeleriyle geçen sene ticaret hacmi 286.9 milyar dolar olmuş. Ortadoğu’da savaş ve gerginlik istemiyor. İran ile Suudi Arabistan’ı barıştırmayı; Hamas ile el Fetih’i uzlaştırmaya çalışıyor. Mısır ile Süveyş Ekonomik Bölgesi’nde önemli projelere milyarlarca dolar yatırıyor. Süveyş Kanalı, Basra Körfezi ve kara yolları ile ticaretini bölge ile genişletmeye çalışıyor. Filistin sorununun çözülmemesi ve İsrail-Filistin Savaşı Çin’in çıkarlarına aykırı.

Bu gelişmelere rağmen İsrail durmayacak mı? Ya da nasıl durdurulacak?

Biden önerdiği planda bir şeyi unutmuş. İsrail’e silah ve para verilmemesi maddesini. Her sene İsrail’e iki milyar dolar silah yardımı yapan, bu sene bu yardımı on iki milyar dolara çıkaran ABD öncelikle bu yardımı durdurmalı. İsrail’e verdiği parayı Gazze’nin yeniden inşası için Filistinlilere vermeli. Birleşmiş Milletler Güvenlik Komitesinden ateşkes kararını çıkarmalı.   

İsrail’in katliamlarına karşı tavır alması için halkların kendi hükümetlerine baskıyı arttırması gerekiyor. İsrail’e saldırılarını durdurmak için ambargo uygulanmalı. Devletler İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya gibi Filistin devletini tanımalı. BM’ye üyeliğini gündeme getirmeli ve onaylamalı.

Bizde ise İsrail’in katliamını durdurmak için parmağını kımıldatmayanlar; İsrail’in uyguladığı soykırımı protesto edenleri gece yarısı evlerini basarak gözaltına alıyor.

Bin genç, milyon genç olmalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa