04 Haziran 2024 03:43

Bu şampiyonluklar kimin için? - 2

Erbaasporlu oyuncular kupayı kaldırıyor

Fotoğraf: Yavuz Emrah/AA

Paylaş

Bundan neredeyse tam bir yıl önce, bu başlığı (sonunda 2 olmadığı şekliyle) atmış ve bir kupa kavgasını bu satırlarda dile getirmiştim. Aradan koskoca bir sezon geçti ama bazı şeyler ‘pek’ değişmedi.

20 Haziran 2023’te bu köşede, play-off finalinde 3-0’lık galibiyetle bir üst lige yükselen Şanlıurfaspor’un başına gelenleri anlatmıştım. Ne olmuştu?

Şanlıurfaspor başkanıyken kulüp yönetiminden istifa edip milletvekilliğine aday olan İyi Partili Milletvekili Emin Yetim şampiyonluk kupasını kaldırmaya çalışırken Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, beraberinde Urfa Milletvekili (Eski Adalet Bakanı) Bekir Bozdağ ile takımın yanına gelerek kupayı Yetim’in ellerinden adeta sökercesine almıştı. Bozdağ da bu sahneye şahitlik edip, ardından kupayla fotoğraf çektirmişti.

Aradan bir yıla yakın süre geçti.

3. Lig play-off finallerindeyiz bu kez. Merkür Jet Erbaaspor, Muş 1984 Muşspor karşısında normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla 5-4 kazanarak 2. Lig’e yükseliyor. Buraya kadar her şey normal zira Erbaa halihazırda grubu 2. sırada, liderin sadece üç puan gerisinde bitirmişti. Yani az daha şampiyon olacaktı.

Fakat ne olduysa, kupa töreninde oldu.

Erbaaspor Teknik Direktörü Fahrettin Sayhan, futbolcularla birlikte kupanın yanında fotoğraf çektiren Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, Kulüp Başkanı Halis Din ve yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu kareye girip; kupayı ‘sökercesine’ alarak -iddialara göre bir yandan da “Siz bu kupayı hak etmiyorsunuz” diyerek- kadrajdan kupa ile birlikte çıkıp gidiyor.

Bunun üzerine Erbaa yönetimi apar topar bir açıklama yaparak Sayhan’ın kulübe ve yönetime karşı yaptığı saygısız davranışı nedeniyle sona ermesine 3 gün kaldığı halde sözleşmesinin tek taraflı feshedildiğini duyurdu. Elbette onların açıklaması karşılıksız kalmadı.

Fahrettin Sayhan yaptığı açıklamada Erbaa belediye başkanının play-off yarı finali öncesi yüz bin TL tur primi açıkladığını ancak kulüpteki futbolcuların 20 maç başı ve 4 prim alacağı gibi o tur priminin de ödenmediğini belirtti. Erbaa Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sönmez’in futbolcuların alacaklarına istinaden “Size otuz bin TL ödeme yapalım, üstü için de 3 haftalık çek verelim” teklifinin futbolcular için inandırıcı bulunmayarak reddedildiğini de açıklamalarına ekleyen Sayhan; final maçı günü Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sönmez ve Kulüp Başkanı Halis Din’in takımı otobüse binecekken tutup ödemelerin maç başlamadan yapılacağına söz verdiklerini ancak bu sözün de tutulmadığını belirtti. Kupayı ise yayıncı kuruluşun kupa ile röportaj verilmesi talebine istinaden aldığını, iddia edilen sözleri söylemediğini ifadelerine ekleyen Sayhan, oyuncu grubu ve teknik ekibiyle gurur duyduğunu; yapılanın bir itibarsızlaştırma girişimi olduğunu da belirtti.

Sayhan’ın iddiaları doğruysa, ligde halihazırda 28 maça çıkmış bir takıma 20 maç ödemesinin yapılmaması; üstüne söz verilen primlerin de ödenmemesi gerçekten büyük bir skandal. Her şeyin ötesinde, bir belediye başkanı ve başkan yardımcısı hangi sıfatla prim açıklaması yapabiliyor? 5393 sayılı Belediye Kanunu, benim bildiğim kadarıyla, belediyelerin profesyonel liglerde mücadele eden spor kulüplerine nakdi veya ayni yardım yapmasını engelliyor. Belediyeler, sadece amatör spor faaliyetleri için ayni ya da nakdi yardım yapabiliyor.

Şunu da unutmamak lazım, kupa için son kavga eden takım olan Şanlıurfaspor bu yıl 1. Lig’de zar zor kümede kalabildi. Bakalım Erbaaspor’un kupa kavgası Tokat temsilcisinin 2. Lig yolculuğunda nasıl bir finalin başlangıcı olacak?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa