11 Haziran 2024 04:06

Böyle 'amatörlük' olur mu?

Topa vuran bir futbolcu

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bölgesel Amatör Lig’in, yapısı itibarıyla ciddi paralar harcanması gereken bir statüye dönüştüğü vaki. Bazen öyle rakamlar dillendiriliyor ki, profesyonel liglerdeki kulüplerle dahi yarışabilecek transferler söz konusu oluyor. Bu konuyu hem bu satırlarda ben birçok kez yazdım hem de pek çok kulübün benzer tarzda serzenişleri oldu. Ancak geçen haftalarda yaşanan bir olay, bu ligin meblağ olarak profesyonel ligleri zorlasa da yaklaşım olarak kelimenin tam anlamıyla ‘amatör’ kaldığını bir kez daha gösterdi.

BAL’da baraj maçları var. Bu baraj maçlarında il kontenjanına takılan takımlar aynı şehrin Süper Amatör Lig’ini şampiyon tamamlamış takımlarıyla maç yaparak BAL’da kalmaya çalışıyor. Kazanan takım, bir sonraki sezonu Bölgesel Amatör Lig’de geçirmeye hak kazanıyor. Bu sezonun playout maçlarının raporunu 28 Mayıs 2024’te bu satırlarda “2024 Model Barajlar” başlıklı yazımda paylaşmıştım. O yazıdan bir hafta önce de BAL 9. gruba mercek tutmuş ve “Bir Takımın Ligde Kaldığı Grup” başlığıyla sadece grup üçüncüsü Diyarbakırspor’un doğrudan ligde kalabildiğini, diğer takımların ya baraj maçı oynadığını ya da doğrudan küme düştüğünü yazmıştım. Aradan üç hafta geçtikten sonra, BAL 9. grupta baraj maçıyla kümede kalan bir takım daha küme düştü!

Olmaz öyle şey, demeyin; oldu.

Grubu 10. sırada bitiren Kayabağlar Beldesi Gençlik ve Spor, bir diğer Siirt temsilcisi Kurtalanspor’la baraj maçı oynamış ve uzatmalarda attığı golle rakibini mağlup etmişti. Fakat büyük bir amatörlük yaparak, talimatnameye aykırı oyuncu oynattıkları ortaya çıktı. Kurtalanspor’un itirazları neticesinde AFDK, Kayabağlar Beldesi Gençlik ve Spor’un silah altında bulunan bir futbolcuyu maçta oynattığı için müsabakada 3-0 mağlup sayılmasına karar verdi. Yani Kurtalanspor baraj maçını ‘hükmen’ de olsa kazanarak BAL’a yükseldi.

Kurtalanspor, bir önceki sezon BAL’da yer almış, baraj maçında Kayabağlar’a 1-0 yenilerek küme düşmüştü. Bu sezon ise Süper Amatör’de oynadığı bütün maçları kazanmıştı.

Sözün özü Bölgesel Amatör’de amatörlük tam gaz gidiyor ama Sezar’ın hakkı Sezar’a, AFDK’nin reaksiyon hızı düzelmiş görünüyor.

27 Aralık 2022’de bu sayfada yer alan “Sen Oyna, Hukuk Peşinden Gelsin” başlıklı yazımda Kadınlar 3. Ligi N grubunda yaşanan bir hukuk garabetini yazmıştım. Iğdır Altınovaspor - Muş Yağmur Spor’un 27 Nisan 2022’de karşılaştıkları müsabakaya dair Muş ekibinin, Iğdır temsilcisinden bazı futbolcuların kendilerine ait olmayan lisanslarla maça çıkmalarına dair yaptığı itirazı AFDK 8 Haziran 2022’de karara bağlamış, bu sürede 22 Mayıs 2022’de playoff maçları oynanmış; aldığı hükmen galibiyetle grup ikincisi Muş Yağmur Spor maçları kaçırıyor.

Peki sonra ne oluyor?

8 Aralık 2022’de (maçtan neredeyse sekiz ay sonra) TFF bir toplantı yapıyor, 19 Aralık 2022’de de bu toplantının kararlarını kulüplere tebliğ ediyor ve Kadınlar 3. Ligi’nin playoff 1. Tur eşleşmesinin bu kez Muş Yağmur Spor’un dahil edilerek yeniden oynatılmasına karar veriyor!

Neyse ki AFDK’nin bu kez lisansları incelemesi yedi ay sürmemiş. Aksi bir senaryoda 2024-2025 sezonunun devre arasında Kurtalanspor’u gruba dahil edip bütün maçları bir daha oynatabilirlerdi…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa