20 Haziran 2024 05:00

Bayram ertesi

Ege denizi

Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel

Paylaş

Fırsat bu fırsat deyip Ege’nin tepesinden alt ucuna kadar, dilenci vapuru gibi süren yolculuğumuzun küçük anıları Gelibolu yangını ile başladı. Bir yanda güzel Ege suları, diğer yanda betonla kirlenmiş orman içleri, sazlıklar, kumsallar. Komşunun Midilli Adası da yer yer kemirilmiş, tepelerden aşağıya kireç dökülmüş gibi.

Bizim yamaçlarda masum başlayıp ranta dönüşen “Tiny house” çılgınlığı yeşilin içerisine cephelenmiş kanser hücresi gibi. “Vasfını yitirmiş” damgası yememek için top kafa fıstık çamları direniyor. Nereden gelip nereye gittiği belli olmayan hafriyat kamyonları 3. Moğol istilasının ayak sesleri. Aslında istila çoktan tamamlanmış. Daha 10 yıl önce Ege’nin en güzel kumsalı Sarımsaklı’da denizi görmek ne mümkün. Zaten denizi görmek isteyen de yok gibi. Gecenin(?) 1’inde incik boncuk almak için çırpınan insanların gürültüsünden uyu uyuyabilirsen. Çoluk, çocuk uyku tutmuyor bizimkileri. İlla da Ayvalık tostu, bilmem ne dondurması. Önlerinde vize kuyruğu gibi uzun kuyruklar.

Site sakinleri tedirgin. Evleriyle deniz arasında kalan son düzlüğe birileri çökmüş, ıslah(??) çalışmasına başlamışlar bile. İnsan elindeki su şişesini 3 metre ötedeki çöp bidonuna değil de neden yere atar bilinmez. Hoş çöp bidonları da ağzına kadar dolu zaten. Belli ki belde beyi de tatilde.

“40 yıldır yaşadığım evime 5 kimlik kontrolüyle gidebiliyorum Reis buraya yazlık saray yaptı yapalı. Burada olsa anlarım da televizyona bakıyorum, reis İspanya’da” diyor bir vatandaş Ege’den Akdeniz’e kıvrılır kıvrılmaz. Belki doğru belki değil.

20 yıllık emekli ilk defa maaşını bayram öncesi alamadığını söylüyor. Hafif yandaş suçu Mehmet Şimsek’e yüklerken diğeri, “Saçmalama. Reis’ten izinsiz tuvalete bile gidilmez bu sistemde. Verdin yetkiyi çek etkiyi” diye sırıtıyor.

İrili ufaklı tatilcilerin içerisinde sitelerine kat izni verildi diye sevinenler bile var. “14 dönüm zeytin bahçeme imar geldi, siteye verip 16 villa(?!) alacağım” diye sevinen köylünün köyü çoktan şehirliler tarafından ele geçirilmiş. Bu da köylü, Akbelenli de.

En iyisi ev deyip dönüşe geçiyoruz.

Ara yollardan.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa