23 Haziran 2024 04:49

Haklı davanın destekçisi

Marty Goodman

Fotoğraf: www.twulocal100.org/

Paylaş

Dünyada, hayatlarında uzun süre hatırlanacak olağanüstü şeyler başarmış olağanüstü erkekler ve kadınlar var. Bunların arasında Marty Goodman gibi, uzun ve aktif yaşamı boyunca yalnızca bir kez değil, sıklıkla iyilik yapan seçkin insanlar da var.

Marty pek çok şeydi: devrimci sosyalist, militan sendikacı, antiemperyalist, ırkçılık karşıtı ve siyonist karşıtı eylemci, niteliklerinden sadece birkaçı. Sık sık, genellikle günde birkaç kez, değişik hareketlerin faaliyetlerine katıldı. Mitingler, yürüyüşler, grev gözcüleri ve halka açık forumlar - halkın desteklenmesi için haklı bir neden olduğunda Marty Goodman oradaydı. Her zaman içinde sosyalist gazetelerin ya da “Sosyalist Eylem” haber bülteninin bulunduğu bir çanta taşıyordu.

Siyasi ilgi alanları çok çeşitliydi; Haiti Liberté gazetesinden Birleşik Savaş Karşıtı Koalisyona ve Julian Assange Savunma Grubundan Mumia Abu-Jamal'i Özgürleştirme Seferberliği'ne kadar uzanıyordu. Aynı zamanda tutkulu bir gazeteciydi ve 2018'de Socialist Action Books tarafından yayımlanan "Haiti Cehennemi: Irkçılığın 200 Yılı ve Emperyalist Müdahale" adlı analizi de dahil olmak üzere çeşitli kitapların yazarıydı. Marty, bu radikal tarih yazımı ve bilgi çalışmasında şunları yazdı: "Haitililerin ırkçı sınır dışı edilmesine, ABD ve BM birliklerinin kriminal işgallerine ve Haitili işçilerin aşırı sömürüsüne karşı mücadelenin tarihi çok uzundur." bunların “200 yıllık ABD emperyalizmi ve onun kötü ikizi ırkçılık bağlamında görülmesi” yeterli değildir. Bu iğrenç vahşet, kapitalist sistemin iki paydaşı olan Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin şaşmaz imzasını taşıyor. Haiti nüfusunun dörtte üçü, Marty Goodman'ın kavgacı sözleriyle "günde iki ABD doları veya daha azıyla" yaşamaya zorlanıyordu.

Aralık 2023'te Marty, Filistinli Amerikalı Tarihçi Rashid Khalidi'nin yazdığı "Filistin'de Yüz Yıllık Savaş: Yerleşimci Sömürgeciliği ve Direnişinin Tarihi, 1917-2017" adlı 2020 kitabı hakkında güçlü bir pozitif eleştiri yazdı. Marty, incelemesinde 1950'ler ve 1960'larda "Güney Florida'da işçi sınıfı bir Yahudi ailede" nasıl büyüdüğünü anlattı. “Tanıdığım diğer Yahudiler gibi ben de Yahudilerden nefret eden Arapların fakir, barışçıl İsrail'i tehdit ettiği görünen denizinden korktum. Ancak ikonik solcu Gazeteci I. F. Stone'un İsrail hakkında yazdıklarını okuduğumda, derin uykumdan uyandım." Bu, okunması zor olan "İsrail devletinin kanlı tarihine daha derinlemesine dalmak"tı. İşte o zaman. "İçinde büyüdüğüm siyonist propagandanın saçmalık olduğunu keşfettim."

İşte bu 74 yaşında ölen radikal gazeteci ve devrimci sosyalist Marty Goodman'ın özlü yazısıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa