24 Haziran 2024 04:26

Sıcak havalar, ekonomik kriz ve sağlığımız

Sıcak havada serinlemeye çalışan kişi

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İster ter ister kusma ya da ishal olsun salt su kaybetmeyiz vücudumuzdan. Başta sodyum ve potasyum olmak üzere elektrolit ve mineral yani vücut tuzlarını da kaybederiz. Bu yaşamsaldır…

Hekimliğimin ilk yıllarında, yüksek tansiyonu olan hastalara idrar söktürücü ilaçlar bu kadar sık kullanılmazdı. Şimdilerde nerede ise bu hastaların yarısında idrar söktürücü özelliği de olan yani vücuttan su kaybını artıran antihipertansif ilaçlar kullanılmakta. Bu grup yaz aylarında ziyadesiyle risk altında.

Siz ya da bir yakınınız idrar söktürücü özelliği olan bir tansiyon ilacı mı kullanıyorsunuz? İlacınızı kesmeyin ama başka bir nedenle ishal, kusma geliştiğinde, sağlık danışmanlığını ötelemeyin ve bu tür ilaç kullandığınızı hekiminize hatırlatın, düzenli tansiyon nabız değerlerinizi kaydedin derim. 

‘Havalar iyice ısındı ve bazı yörelerde bir o kadar nemli’ diyebiliriz. Yaşlılar, öncesinde süregiden bir hastalığı olanlar, hamileler, bebekler, mülksüzler hasılı dezavantajlı gruplar daha muzdarip bu durumdan.

Sıcak havalar salt bizim ülkede değil birçok Avrupa ülkesinde de can almaya devam ediyor. Özellikle kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olan yaşlılarda ölüm oranı bu aylarda artmakta. Lakin, bizim ülkede bir dezavantaj başlığı daha eklendi: Ekonomik kriz.

Stres anlarında tansiyonun aniden yükselip beyin kanaması, felç yapabildiğini, şeker hastalarında tetikleyici olduğunu, yine kalp krizlerini kolaylaştırdığını bilmeyenimiz yoktur. Esasında ekonomik kriz görüp görebileceğimiz en ciddi stres faktörlerinden birisidir diyebiliriz.

Ekonomik kriz ve aşırı sıcaklar bir araya geldiğinde sağlığımız için risk daha da artmaktadır. Ekonomik kriz daha niteliksiz beslenme, hijyen eksikliği, daha az klima kullanımı, sosyal güvencesizlik demektir aynı zamanda. Sıcak ortam ter, hijyen eksikliği daha sık ishal yani ek sıvı kaybı, niteliksiz beslenme direnç düşüklüğü ile daha uzun ve şiddetli hastalık seyri, sosyal güvencesizlik ise tedavisizlik demektir.

Bedenimizin ekseriyeti sudan müteşekkildir. Sıcak havalar ile aşırı terleme vücudun su kaybını artırarak bu dengeyi bozar. Hele bir de terleme dışı ishal ya da kusma ile ek sıvı kaybımız var ise vay halimize.

Bu kavurucu yaz sıcaklarında yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yanı sıra önlemler almamız, özellikle beslenme tarzımızda bazı değişikliklere gitmemiz elzem:

  • Daha sık ve çok su içmek 
  • Mümkün olduğu kadar sulu, sıvı ve elektrolit içeriği yüksek yiyecek ve içeceklere ağırlık vermek.
  • Başta salatalık, domates olmak üzere daha çok sebze tüketmek.
  • Meyvelerden çilek, kiraz, erik gibi su içeriği yüksek şeker içeriği düşük meyvelere ağırlık vermek.
  • Karpuz, üzüm, kavun gibi sulu olduğu kadar şeker içeriği de yüksek meyveleri tüketirken abartmamak.
  • Yaz için ideal içecekler su, soğuk ayran, soğuk bitki çaylarıdır. Yine tuz içeriği yüksek olmayan maden suları tüketilebilir. Maden sularında sodyum oranı 100 mg altında olanları tercih etmekte yarar var. Bu oran yüksek olduğunda hipertansiyon hastalarında tansiyon yüksekliğine yol açabilir. Aynı husus hazır şalgam suyu için de geçerlidir. 
  • İshal olmamaya özen göstermek gerekir. Özellikle krema eklenmiş ürünler, tavuk ve kıymalı yiyecekler daha çabuk bozulur, besin zehirlenmesine yol açabilir. Aman ha, dikkat!

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa