25 Haziran 2024 04:58

Bu kadar emekçi düşmanı ‘rasyonellik’ fazla!

Vergide adalet yazılı dövizi taşıyan kadın

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

M. Şimşek örtülü olarak “Nas”ı eleştirmiş, indirilmesine son verdiği faizleri artırmaya geçmiş ve faiz artırmak matah şeymiş gibi baş tacı edilmişti. Yaptığı, sadece “Rasyonel politikalar izlemekten başka çare yok” demekti! Londra tefecilerinin adamıydı ve Kemal Derviş’in yerine göz dikmişti.

Şimdi bu “rasyonel”, yani “akılcı” M. Şimşek şapkasından yeni bir “tavşan” çıkardı.

Köprünün başını tutarak geçenden de geçmeyenden de haraç alan Deli Dumrul’a taş çıkartıyor adam! O da suyun başını tutmuş ya da suyun başını asıl tutan patronundan vekalet almıştı.

Kendisinden önce köprü ve yollarla havaalanlarından geçenden de geçmeyenden de haraç alınıp bunlar yap-işletçi sermayedarların ceplerine konduğu için yenilik peşine düştü.

Önce KDV ve ÖTV oranlarını artırdı. Zaten ÖTV ile vergilendirilen ürünlerin üstüne konan KDV’yi bazı ürünlerde yüzde 8’den 10’a, diğerlerindeyse yüzde 18’den 20’ye çıkardı.

Enflasyonu kontrol altına alacak ya beyefendi, işçi ve emekçilerle emeklilerinin ücret ve maaşlarının hiç değilse açlık sınıra yükseltilmesine bile zinhar karşı çıkıyor! Ücretlerle maaşlara zam enflasyonu azdırırmış! Ama iğneden ipliğe bütün yaşam zamlanıyor, umurunda değil. Doğrudan zam olarak tüm ürünlere yansıyan enerji örneğin. Dünyada enerji fiyatları düşerken bizde zamlanıyor. Ve gıda maddelerinin fiyatları zamlandıkça zamlanıyor. Emekçiler açlıkla sınanıyor! Kiralar öyle. Hiçbiri enflasyonu artırmıyor akıllı Şimşek’e göre!

Orta vadeli program onun eseri. Şimdi OVP’de yapacağını söylediklerini yasalaştırma peşinde. Yeni “tavşan”, “vergi reformu” diye sunulan emekçilerin sırtına yeni bir kambur! Vergi de enflasyonu azdırmıyor!

Alın yurt dışına çıkma haracını. Deli Dumrul’dan da insafsız Şimşek 10 misli artırıyor. 150 liralık harç 1500 TL oluyor.

Garsonların aldıkları bahşişe bile göz koydu adam. Vergi koyma peşinde. Motokuryelerin gelirlerine de. Kuryeler sömürü yoğunluğu için kendi araçlarıyla kendi hesaplarına çalışan serbest meslek erbapları sayılıyor. Vur vergiyi sırtlarına! Kan ağlamıyorlarmış gibi küçük çiftçiye de vuruyor yeni vergi piyangosu!

Şimşek, “Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak” diyor. Gerçekten vergilendirilmemiş alan bırakmayacak. Sudan da vergi alınıyor. Bir tek “nefes alma” vergisi kaldı!

Ama… “Akılcı” Şimşek’in aklı, işçi ve emekçilere yaşamı zindan ederken kapitalistlerden yana zehir gibi çalışıyor. Örnek mi?

Sadece 2024 bütçesinde “vergi indirimi, muafiyeti, istisnası” gibi adlar altında sermayeden 2 trilyon 210 milyar TL’lik vergi alacağından vazgeçildi. Miktara bakın, 2 trilyondan fazla! Fakat ücretlere zamma zinhar karşı bu akıllı!

Vergilerin zaten aslan payı, ÖTV ve KDV’nin yanı sıra, her ürüne konmuş dolaylı vergiler. Koç’la bir işçi aynı suya aynı miktar vergi ödüyor. İşte adalet bu!

Bir de kurumlar ve gelir vergileri var. Allahtan emekçiler “kurum” değil, yoksa yanmışlardı! Ama sermayeye indirim ve muafiyet getirilir, üstüne 10’dan fazla vergi affı çıkarılırken bordrolarından yüzde 15-30 gelir vergisi kesiliyor.

Kurumlar vergisi ise resmen yüzde 25. Ama kağıt üstünde. Ford Otosan 2023’te binde 4 ödedi. Arçelik yüzde 1.6, Otokar yüzde 2.7, TÜPRAŞ yarı yarıya ödeyip rekor kırdı: Yüzde 12.2. 

Oysa emekçi açlığın pençesindeyken TÜPRAŞ, toplam 54 milyara yakın net kâr elde etti. İşçi başına kârı ayda 1.254 milyon TL. PETKİM’in işçi başına yıllık net kârı 4.300 milyon TL. Star Rafineri’nin işçi başına 2023 kârı 3.268 milyon TL.

Star’da örneğin 2023’te en yüksek brüt ücret 35 bin TL’ydi. 20 yıldır TÜPRAŞ’ta çalışan işçinin vardiya primleri ile beraber aylık brüt ücreti 40 bin TL.

Zaten müthiş adaletli olan bu gelir tablosu karşısında akıllı Şimşek’in akılcı politikası “vergide adaleti” pekiştirmek. Bu amaçla her şeyi durmadan zamlandırırken dolaylı vergileri de durmadan artırıyor! Adam adaletli! Ve sermayedarlara, özellikle tekelci kapitalistlere durmadan vergi indirimiyle muafiyeti ve affı getirirken yurt dışı çıkış harcıyla garsonların bahşişlerine bile vergi koyup zamlandırıyor!

Ana muhalefet de sanki bilmeden yapıyormuş gibi, randevu alıp bu “akıllıkların” birkaçını Şimşek’e söylemeyi iş sayıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa