27 Haziran 2024 04:48

TTB: Bir meslek odasından öte

TTB

Görsel: TTB

Paylaş

Hekim meslek örgütü TTB’de seçim vakti. Sonuçları salt hekimleri değil, halkın sağlık hakkını da etkileyecek kritik bir süreç.

Çay içme tercihlerimiz toplumsal ilişkileri belirleyebilir mi? Yaşamın 24 saat devridaim ettiği bir hastane ise ziyadesiyle evet. Sallama çay kullanıyor iseniz bireyciliğiniz, ortak demlik ile çayı paylaşıyorsanız iseniz paylaşımcılığınız, dayanışmacı özünüz, birarada yaşam kültürünüz gelişir. Bu toplumsal ilişkilerimize, örgütlenme dirayetimize sirayet eder. Yeni kuşak hekimler iş ortamında çayı nasıl içiyor peki?

TTB denince uzunca bir dönem ilk akla gelen isimlerden Sevgili Ata Soyer, 2000’li yılların ortasında bir soruya yanıt arıyordu. 30 yılı aşkındır TTB’de etkin bir anlayışın geleceğine dairdi soru ve tespitleri. 12 Eylül 1980 öncesi tıp fakültesine başlamış olanların öncülük ettiği kadrolara zaman içinde, o tarihten sonra tıp fakültesine girmiş ama hekimlik pratiğini ‘Örgütlenme, mücadele, dayanışma deneyimi olan’ o hekim kadroları ile iş arkadaşlığı ile hemhal kılmış kadrolar eklenmişti. Birinci kadrolar hayatın bir gerçeği olarak çekilip emekli olduğunda, zamanla ikinci kuşak da çalışma ortamında seyreldiğinde, yeni nesil hekimliğin o tarihselliğin kadroları ile temas etmemiş hali ile TTB dahil örgütlenme tercihleri, yönelimleri nasıl olacaktı? Hasılı bugünü dert ediniyordu.

Bu sorunun yanıtı hiç olmadığı kadar bu hafta yapılacak seçim ile cevabını bulacağa benziyor.

Otuz yılı aşkındır TTB’de devridaim eden Etkin Demokratik TTB hareketi seçimlere ve TTB’yi yönetmeye yine aday. Ancak, uzun yıllardır ilk kez kendi içinden bir grup ayrı bir liste ile seçimlere gireceğini kamuoyu ile paylaştı.

Sendikaların yasaklı yıllarında bir sağlık sendikası gibi, insan hakları kurumları İHD, TİHV vb. olmadığı dönemlerde insan hakları kurumu gibi, ekoloji örgütlenmelerinin olmadığı zamanlarda çevre hareketi gibi refleks gösteren, tutum almanın ötesinde toplumsal itirazın ve birlikteliğin merkezinde yer alan bir ‘anıt’ kurum TTB. Gerek TİHV, İHD, gerek sağlık meslek sendikalarının (SES) kurucu ögesi. Misal köylülerin de akademik meslek odaları ile birlikte yer aldığı ilk çevre hareketlerinin tümünde kurucu unsurdur Etkin Demokratik TTB ile yol alan TTB geleneği.

Ayrı bir liste ile gireceğini ifade eden ‘15-21 Mayıs Tabip Odaları İnisiyatifi’ grubu adına yapılan açıklamalarda hekimlik, ülke sağlık ortamına dair tespitler ve çözüm önerileri, içinden çıktıkları EDTTB ile farkları açısından muğlak. En azından ben anlamadım.

Doğası gereği TTB Merkez Konseyi için Ankara’da ikamet edenlerin ağırlığı bir zaruret. Yeni ayrışan grup aday listesine baktığımızda diğer adaylar adeta İstanbul-İzmir otobanına dizilmiş illerden oluşuyor. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, İzmir...

Bu veri ayrılmanın içselleştirilemediğinin göstergesi adeta. Hekim kamuoyunda son ana kadar bir çözüm/uzlaşı, Etkin Demokratik TTB ile birlikte ortak liste beklentisi yüksek.

Hükümet ve küçük ortakları MHP, Vatan Partisi son üç seçimdir dozunu artırarak TTB’yi hedef göstermekte. Aslında bu ittifak 1998 sonrası ilk kez TTB seçimlerinde kuruldu, aralıksız ortak liste çıkardılar seçimli genel kurullarda ve her defasında kaybettiler. Şimdi ülkeyi yönetmekteler.

TTB salt hekimlerin değil halkın da kurumu. Beklenti geleneğin yeniden güçlenerek sağlık ortamı ve ülkeye yeni ufuklar açması. Zaman alaca karanlık…

 Şimdi ayrışma değil dayanışma ve birlik zamanı.

 Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa