02 Temmuz 2024 03:39

"Bizim çocuklar"

Amatör liglerde mücadele eden futbolcular, pandemi nedeniyle yeni sezon maçlarının ertelenmesini Türkiye Futbol Federasyonu Riva Tessisleri önünde prtotesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

12 Eylül darbesi için Amerikan Henze’ye atfedilen “Our boys did it” söyleminden devşirme bir sloganla A Millî Takım’ın EURO 2024 sürecine dair reklamlar yapılsa da aslında ‘bizim çocuk’ geyiğinin futboldaki evveli çok daha köklü.

Pek çok kulüpte, özellikle bölgenin çocuklarına karşı bilhassa ödemelerde ‘negatif’ ayrımcılık yapılırken bu sözün arkasında sığınılır: “Sen bizim çocuksun, bu kulübün evladısın; o yüzden biraz anlayış göstereceksin…” Hatta öyle ki bu iş zaman zaman amatör statüdeki veya profesyonel liglerin alt basamaklarındaki kulüplerden çıkıp Süper Lig’de şampiyonluğa oynayan kulüplere kadar varmıştır.

Fakat son dönemde, kazın ayağı pek de öyle olmuyor. Çünkü artık “Kulübe karşı sesini çıkaran futbolcu geçimsiz ilan edilir, başka kulüplere transfer olamaz” gibi ‘öcüleştirilmiş’ yaklaşımlar futbolcuları korkutamıyor.

2023-2024 sezonunda Sivas 1. Amatör Küme’yi namağlup tamamlayan ve üstüne BAL baraj maçında bir üst statüde mücadele eden rakibi Kangal Termikspor’u 2-1 mağlup ederek BAL’a yükselen Altınyayla Belediye Spor futbolcuları yaptıkları paylaşımda Kulüp Başkanı Veli Ağca’nın ve kooperatif başkanının söz verdikleri primleri hâlâ ödemediklerini duyurdu.

Henüz 15 gün önce ise Türk Metal 1963 Spor futbolcuları benzer bir açıklama yapmış, o açıklamaya da bu satırlarda “Şampiyonlardan Sendikaya Sitem” başlığıyla yer vermiştim. Özetle, futbolcular BAL’da şampiyon olup 3. Lig’e çıkmalarına rağmen kulübün sahibi olan Türk Metal Sendikası tarafından maddi bağlamda yalnız bırakıldıklarını ilan etmişti. Onlar maddi sorunlarla boğuşurken Kulübün Başkanı Serkan Kocaoğlu ise kulübü Ankara takımlarına ‘pazarlamaya’ çalışıyordu.

Sosyal medya sağ olsun, ‘bizim çocuklar’ artık seslerini çıkarabiliyor.

Bir 15-20 yıla kadar da antrenmanda teknik direktörün yeleği futbolcudan alma hadisesi kadar, futbolcuların emeklerinin karşılığını alması da ulusal basında veya genel kullanıcılar nezdinde karşılık bulur artık…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa