07 Temmuz 2024 04:46

Nazilli, Sancaktepe, Gayrettepe, Torbalı…

patlama yeri

Berkan Çetin//AA

PAZAR
Paylaş

Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir restoranda meydana gelen patlama nedeniyle 4’ü çocuk 8 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı…

Berat, Baran ve Batuhan Sağın. Üç kardeş İstanbul Sancaktepe’de belediye ve valiliğe ait bir inşaatın su dolu temel çukurunda boğularak öldü…

Beşiktaş Gayrettepe’deki tadilat yapılırken çıkan yangında Masquerade Club isimli mekan 29 işçiye mezar oldu…

İzmir'in Torbalı ilçesinde bir iş yerinde patlama meydana geldi. Beş kişi hayatını kaybetti, 63 kişi yaralandı. Bakan Ali Yerlikaya, patlamanın sanayi tüpünden kaynaklandığını açıkladı… Hayatını kaybedenler: Dilek Bağ, 24 yaşında. Birgül Sarsılmaz, 44 yaşında. Ruken Çağur, 31 yaşında. Havin Ergin, 17 yaşında. Evin Aslan, 36 yaşında. Dilek, yan taraftaki işyerinde çalışıyordu. İki kardeş Birgül ve Evin pazara gelmişti. Ruken markete gidiyordu, iki çocuk annesi. Havin, ayakkabı almaya gelmişti, lise öğrencisi.

Bunlar, son iki yıl içinde ikiden fazla insanın toplumsal alanda ve işçi cinayetlerinde hayatını kaybettiği olaylardan bazıları… 45 kişi, sayı değil can.

İşyeri kazası, trafik kazası, toplumsal, kamusal, sosyal alanlardaki kazalar…

Türkiye'de 2023 yılında günlük ortalama 644 ölümlü-yaralanmalı trafik kazası, 18 ölüm ve 961 yaralanma meydana geldi.

TORBALI’DAKİ OLASI SENARYO

İzmir Torbalı’daki patlamaya bakacak olursak ilk dikkati çeken işyerinin kapalı olması. İşyerinde bir gün önce, 50 kilogramlık bir LPG tüpü değişimi yapıldığı, bağlantı ve kaçak testindeki bir eksiklikten ya da açık unutulan bir ocaktan dolayı gaz kaçağı oluştuğu dile getirilen senaryolardan. Gün boyunca süren gaz sızıntısı sonucunda, havadan ağır olan bütan ve propan karışımı gazın alt alevlenme sınırına ulaşmış, elektrikli motorla çalışan bir cihazın otomatik devreye girmesi/çıkması sırasında bir kıvılcımla tutuşarak patlamaya neden olmuş olabilir. Serbest piyasa üzerinden ticareti yapılan LPG tüplerinin güvenli taşınması, bağlanması çalıştırılması, izlenmesi konusunda tüm çalışanalar eğitim almalı. İşyerlerinde, ortamda oluşabilecek gaz kaçağını algılayan detektörler ve gaz akımını kesen kontrol ve güvenlik sistemleri olmalı, bunların sürekli kontrolleri yapılmalı.

TÜM KAMUSAL DENETİMLER İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ

Kamu adına yürütülen işyeri çalışma, fabrika açma ve çevresel etki değerlendirme izinleri kapitalistlerin işine gelecek şekilde tamamen işlevsiz hale getirildi. Emek-sermaye ilişkisinin modern kent organizasyonu içinde en yüksek sosyopolitik içerik ve biçimleri kazanabilmesinin bir nedeni, kentin bizzat kendisinin bir ‘sermaye birikimi’ mekânı olarak örgütlenmesi. Ezilen ve sömürülen halkı, hayali bir “millet” veya “ümmet” kimliğiyle de birleştirme derdi boşa değil tek adam ittifakının. Oysa kentlerde yaşayan emekçiler kamusal alanlarda içten içe duyulan bir güvensizlik, sevgisizlik ve şiddet sarmalında alabora olmak üzereler.

İLÇE BELEDİYESİ VE BAKANLIK DA SORUMLU

Sermaye ve devlet, işçi sağlığı ve güvenliği alanında işçi katılımını, mevzuatlar ve üretim ilişkileri yardımıyla ‘bireysel katılım’ formunda örgütleyip, işçi temsilciliği gibi kolektif temsil araçlarını mümkün olduğunca sınırlandırdı. İşçiyi bu alanda kolektif temsiliyetten kopardı. İşçi sağlığı, iş güvenliği açısından, böyle halka açık işletmelerin iş yeri sağlık ve güvenliğinin sağlanması sadece işyeri sahibi patrona bırakılamaz; işyeri açma ruhsatı veren ilçe belediyesi ve ilgili bakanlık yetkilileri de sorumludur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa