14 Temmuz 2024 04:53

İmparatorluk başkanı için imparatorluk mahkemesi

Donald Trump'ın suratına 'no' yazılı olan grafitisi

Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel

Paylaş

Yarım asrı aşkın bir süre önce, 19 Mayıs 1977’de, ABD Başkanı Richard M. Nixon TV röportajcısı David Frost’a şunları söylemişti: “Başkan bunu yapıyorsa, bu yasa dışı olmadığı anlamına gelir.”

Tabii ki Nixon, Watergate skandalı karşısında istifa etti.

Aradan yarım asır geçti ve “Trump vs Birleşik Devletler” davasında Yüksek Mahkeme bu ilkeyi kanun haline getirdi. Buna “resmi dokunulmazlık” adını veren mahkeme, “Üniter Yürütme Yetkisi” olarak bilinen ve başkanın resmi sıfatıyla hareket ettiği sürece kovuşturmadan muaf olduğu bir teoriyi onayladı. Dahası, kendi yargıçlarını seçen başkan, kendi kararlarını da seçme hakkına sahip oluyor.

Şu eski sözü hatırlıyor musunuz, “Hiç kimse kanunun üstünde değildir”? Artık böyle bir durum söz konusu değil çünkü Yüksek Mahkemenin altı yargıçtan oluşan çoğunluğu, eğer bu kişi cumhurbaşkanıysa, artık resmi dokunulmazlığa sahip olduğuna karar verdi.

Bu aynı zamanda eski başkanın, New York’taki davaları dışında başka bir mahkeme salonunun içini görmeyeceği anlamına geliyor. Bir yargıç, muhalif Sonia Sotomayor, “ABD Başkanı’na ‘Kral’ da denebilir” diyor.

Bu çıldırmış bir hukuki muhafazakarlıktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...