25 Temmuz 2024 04:34

Mourinho ne dedi acaba?

Mourinho

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fenerbahçe, Portekizli Teknik Direktör Jose Mourinho yönetimindeki ilk resmi maçında Şampiyonlar Ligi ikinci eleme turunda deplasmanda İsviçre temsilcisi Lugano’yu 4-3 yenmeyi başardı. Karşılaşmada sarı-lacivertlilerin sergilediği oyun ise beklentilerin aksine genel çerçevede vasatın üstüne pek çıkmadı.

Oysa herkes, Mourinho ile birlikte Fenerbahçe’nin oyununda geçtiğimiz senelere göre bariz bir farklılık görüleceği beklentisi içindeydi. Oyuncuların sezon başına özgü fiziksel yetersizlik ve uyum sorunu yaşaması son derece doğal bir durum. Ancak bu tür handikaplara karşın yine de Fenerbahçe’nin Lugano gibi mütevazı bir ekip karşısında çok daha baskın ve etkili bir oyun ortaya koyması umut ediliyordu.

Özellikle karşılaşmanın iki yarısında Fenerbahçe’nin oyunundaki farklılık dikkat çekti. İlk yarıda fazla etkili olamadığı gibi zaman zaman savunmada ciddi açıklar veren sarı-lacivertli ekip, karşılaşmanın ikinci yarısında ise oyunun kontrolünü eline alıp avantajlı skoru yakalamayı başardı…

Her olguya görünenden farklı keramet yakıştırmayı çok seven medya, hemen ikinci yarıdaki farklı oyunun sebebini aramaya koyuldu.

Devre arasında Mourinho mutlaka oyuncularına olağanüstü bir şeyler söylemiş ve onların ikinci yarıya bambaşka bir motivasyonla çıkmalarını sağlamış olmalıydı! Oyundaki gözle görülür farklılık başka türlü nasıl açıklanırdı? Sıradan bir konuşmanın gücü kesinlikle böylesi bir farklılık yaratmaya yetmezdi!..

Mourinho devre arasında oyuncularına ne demişti acaba? Gizemi aydınlatmaya kararlı muhabirler, yorumcular maçı bırakıp bu sorunun peşine düştü.

Bunu bir öğrenseler başlıklar hazırdı. “Sihirli değnek yok, sihirli laflar var”, “Mourinho farkı”, “Sözleriyle takıma hayat verdi”, “Bir konuştu oyun değişti”, “Konuşarak oyuna dokundu”, vs…

Bunu önce basın toplantısında Mourinho’ya sordular. “Devre arasında oyuncularınıza ne dediniz” şeklinde. Mourinho’nun ikinci yarıdaki oyunu, oyuncuların suni zemine alışmasına bağlayan açıklamasından elbette tatmin olmadılar.

Daha sonra röportaj yaptıkları oyunculara “Herkes devre arasında Mourinho’nun size neler dediğini çok merak ediyor” sorusunu sordular.

Sebastian Szymanski’nin, “Bu bizim sırrımız, bunu asla size söyleyemem” cevabı merakı ve gizemi daha da büyüttü!..

Sansasyonellik peşindeki medya özellikle popüler kişilerin yaptıklarında ya da konuşmalarında keramet bulmayı çok sever. Bu kişilere olağanüstü özellikler atfetmek ve onları yücelterek -neredeyse- insanüstü mertebesine çıkarmak için fırsat kollar. 

Tabii buradaki asıl amaç, Mourinho’nun popülerliğinden yararlanarak etkileşim yaratmak…

Devre arasında neler konuşulduğunu bir türlü öğrenemeyen medyanın şimdilik hevesi kursağında kalmış görünüyor. Ama bu işin peşini bırakmayacaklarından emin olabiliriz!..

Ayrıca futbolcuların da maçla ilgili sorulara cevap verirken konuyu sürekli olarak Mourinho’nun karakterine ve kariyerine getirmesi ilginç.

Bütün bunlar, konuşmalarıyla, yaptıklarıyla ve yapamadıklarıyla Mourinho’nun futbolumuzun gelmiş geçmiş en büyük fenomenlerinden biri olacağını gösteriyor.

Futbolun unsurları, Mourinho’nun etinden, sütünden, yününden yararlanmak üzere kollarını sıvamış durumda…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa