13 Ağustos 2024 04:40

Sakaryaspor’un sahası millet bahçesi olunca…

Sakaryaspor sahası

Fotoğraf: AA

Paylaş

Geçen hafta sonu Süper Lig ve 1. Lig’de ilk haftanın santra düdükleri çalındı ve ligler başladı. Tabii, kaos ve skandallar ile dolu bir futbol ortamımız olduğu için ilk haftadan “Olmaz” denilen pek çok şeyin oldurulduğuna şahit olma ayrıcalığını yaşadık.

Bunların arasında pik noktası ise sanıyorum dünya futbol yayıncılığı tarihinde de bir ilk olan, cep telefonlu 1. Lig yayınıydı! Daha önce kulüplerin kendi sosyal medya hesaplarında benzer yayınları (ama daha kaliteli çekimlerle) yaptığına aşinaydık fakat ilk kez resmi bir yayın kuruluşu cep telefonu ile maç yayımladı… 1-1 biten Sakaryaspor-Keçiörengücü maçının neden cep telefonuyla yayımlandığı konusunda farklı iddialar var ancak hiçbirisi, ihmalkarlıkların önünü kapatmıyor.

Zaten görüntüler ortada, fazla söze gerek yok.

Ben farklı bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Belki düşük çözünürlüklü yayından fark edilmemiştir ama Sakarya temsilcisinin, başkent temsilcisi ile yaptığı maç Pendik’te oynanıyordu. Hani, kupa maçları veya playoff maçlarının tarafsız sahalarda oynanmasına aşinayız veya kulüplerin tarafsız sahada maç oynama cezası aldığı da vakidir ama bu maç öyle bir maç değildi…

Biraz kurcalayınca, Sakaryaspor’un stat mevzusunun çok daha karmaşık olduğunu fark ettim.

Hikaye 2018’de başlıyor.

Sakarya’nın tarihi Atatürk Stadyumu, 8 Eylül 2018’de taraftarların da formalarıyla katıldığı adeta şenlik havasında geçen bir törenle kullanıma kapatılıyor ve millet bahçesi yapılmak için 19 Ekim 2018’de çalışmalar başlatılıyor. 2019 yılında, TOKİ’nin ilk projesinde yıkılmayacağı açıklanan eski açık tribünün yıkılması için iş makineleri getirilince taraftar bu kez ayaklanıyor ve tarihi stadyumdan kalan tek ‘anı’ olan açık tribünün yıkılmaması için eylem yapıyor. Neyse ki bunu başarıyorlar ve açık tribün yıkılmıyor.

5 Haziran 2020’de açılışı yapılan, eski stadyum arazisine yapılan millet bahçesindeki bir yapının tavanı 7 Kasım 2020’de çöküyor ve binayı su basıyor.

Bu skandallar sürerken, Sakarya’nın maçlarını oynamaya başladığı Yeni Sakarya Atatürk Stadyumu da tepkileri üzerine çekiyor. İlk olarak 1. Lig’e uygun olmadığı için 2022’de çeşitli tadilatlardan geçiyor. Ardından geçen sezon zemini nedeniyle ciddi eleştiriler alan bu stadyumun zemini yenilenmeye başlıyor. 60 günde tamamlanması planlanan çalışmalar bilin bakalım ne oluyor? Tabii ki aksıyor.

Düşünün ki, Süper Lig’de ve Avrupa’daki Kupa Galipleri Kupası’nda ev sahipliği görevi üstlenebilen bir stadyumu veriyorsunuz; yerine iç saha maçlarınızı oynamakta zorlandığınız, iki yılda bir çeşitli sebeplerle tadilat gören bir stadyum alıyorsunuz. Ticarette böyle hata yapsanız, hesabını sorarlar. Futbolda olunca her şey mübah.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa