17 Ağustos 2024 05:08

AKP’nin ‘emekli yılı’ da böyle olur

Evrensel

Paylaş

Milyonlarca emekli açlık sınırının bile çok altında maaşlarla yaşamını sürdürmeye çalışırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bir “müjde” geldi. Neymiş o müjde diye merak edip baktık…

Paris’te ekmek kıtlığının olduğu bir dönemde söylenen ve Marie Antoinette'e mal edilen “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!” sözü gibi, bakanlık da emeklilere “sarar”dan indirim sağlamış. Yüzde 30 indirimle emekliler artık Sarar marka giyinebilecek! Bunu bir de şaşalı bir şekilde duyurmuş: “Emeklilerimize özel, ulusal düzeyde tüm Sarar mağazalarında yüzde 30  indirim uygulanmaktadır.”

Bir gömleğin bile 4 -5 bin liranın üzerinde olduğu bu mağazalarda yüzde 30 indirim... Üstelik aynı firmanın kendi sayfasında yüzde 40-50 indirimi bütün müşterilerine yaptığı görülüyor.

Bakanlık ise emeklileri düşünerek yüzde 30 indirim sağlamış!

Bir halk sözü vardır, “Ya sayı saymayı bilmiyor ya da dayak yememiş”. Bakanlık da verdiği 12 bin 500 liralık maaş ile emeklileri Sarar’dan giydirecek!

*   *   *

Ama şimdi haksızlık da etmeyelim AKP’ye! Kültür ve Turizm Bakanlığı halk plajlarında şezlongların da emeklilere ücretsiz olacağını açıkladı ya. Tatil yapabilen emekli varmış, ailecek yol, gidecekleri mekanların masraflarını karşılayabilmişler de bir şezlong parası eksikmiş!

Ayrıca yine Albaraka Türk, İşbir Yatak firmaları ile de anlaşma sağlanmış, emeklilere indirim yapmaları konusunda. Kimisinde yüzde 20-25, kimisinde yüzde 30.

Emekliler derneğinden bir yetkili ile konuştuk bunu, memnun mu emekliler diye? “Güler misin, ağlar mısın. Resmen bizimle dalga geçiyorlar. Zaten çok da tepkiler alıyoruz” diye yanıt verdi.

*   *   *

“Emekliler Yılı” ilan ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti: “Ömürlerinin en güzel yıllarını; aileleriyle birlikte ülkemiz ve milletimiz için çalışarak, Türkiye için katma değer üreterek harcayan emeklilerimizi baş tacımız olarak görüyoruz.

Emeklilerimizin hak ettiği saygıyı görmesi, hayatlarının bu özel dönemlerini daha huzurlu, daha sağlıklı ve güven içinde geçirebilmeleri önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Bu anlayışla 2024 yılında, çalışma ve sosyal güvenlik başta olmak üzere emeklilerimizin yaşamlarına katkıda bulunacak pek çok yeni projeyi hayata geçiriyoruz.”

Milyonlarca emekli “Geçinemiyoruz”, “Üç kuruşa muhtaç duruma düşürüldük” diye feryat edip, temmuzda ek zam beklerken, Cumhurbaşkanı emeklileri sadece “baş tacı” etti. Ha bir de ünlü mağazalardan indirim, halk plajlarından ücretsiz şezlong sağladı!

*   *   *

AKP 23. yılını belediye başkanı ve milletvekili transferi ile kutladı. Ancak vekil transferinde beklediklerini bulamadı AKP. Günlerdir kulislerde 15 vekil transfer edeceği, Gelecek Partisinin gruptan düşeceği, İYİ Partiden de çok sayıda vekilin AKP’ye geçeceği konuşuluyordu. Bu transferler için doğrusu çok da çalıştılar ama olmadı, beklediğini bulamadı AKP.  

Değerli meslektaşım Nurcan Gökdemir de BirGün’de vekil transferlerini yazdı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Siyasete 51 milletvekili transferiyle başlayan AKP, en zayıf döneminde yine transferlerle güçlü görünme çabasında. Şimdilik iki vekille yetinmek zorunda kaldı. AKP artık siyaset profesyonellerinin cazip adresi değil.”

Milletvekili transfer tarihinde en dikkat çekeni ise iki yılda altı parti değiştirerek “Fırıldak Kubi" adını alan Kubilay Uygun oldu. Ülkücü kökenli olmasına rağmen 95 seçimlerinde DSP’den milletvekili seçilmiş, 7 ay sonra DYP’ye, iki gün sonra tekrar DSP’ye, sonra tekrar DYP’ye, sonra MHP’ye 21 gün sonra da Cindoruk’un Demokrat Türkiye Partisine geçip, oradan da istifa etmesiyle Türkiye siyasi tarihine geçmişti “Fırıldak Kubi” olarak.

Dönüp bakarsanız “siyasi ahlaksızlık” olarak baktığı milletvekili transferini zorda kaldığında uygulamaktan da kaçınmadı hiçbiri. AKP kuruluşunu 51 milletvekili transferi ile yapmış olsa da Erdoğan sık sık “ahlaksızlık” olarak nitelendirmiş ve ilgili yasalarda değişiklik ile vekil transferinin yasaklanması gerektiğini savunmuştu. Ama bu yola başvurmadı, bir gün kullanırım diye düşündü, cazibesini kaybettiği bu dönemde de yine transferlere yöneldi. Transferler Erdoğan ve AKP’nin düşüşünü engelleyebilecek mi göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa