Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir
Görsel: Pixabay
SORU: Merhaba, ben 4 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Buralı değilim ve ileride özel durumum nedeniyle memlekete gitmem gerekecek. Eğer izin alamazsam uzun bir rapor alsam olur mu? 10 gün Bursa'dan 10 gün memleketten alsam işveren işten çıkarır mı? Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. İşverenimle konuştum, durumumu anlattım. Yıllık izinler veriliyor şu an. Almıyorum dedim. İstediğim zaman alabilir miyim dedim yoğunluk olmadığı sürece veririm dedi. Yoğunluk olur da alamazsam diye bu rapor ihtimalini de düşünüyorum. İnternetten bakıyorum ihbar süresini aşmadığınız sürece bir şey olmaz diyor. Aile hekimleri bu kadar verir mi?
CEVAP: İyi günler dilerim ve ilginize teşekkür ederim. İşçinin çalışırken hastalık nedeni ile rapor alması olağan bir durumdur. Ancak çalışma hayatı açısından alınan bu raporların sıklığı veya raporların uzunluğu işçi açısından iş sözleşmesinin feshi riskini de beraberinde getirmektedir.
İşçinin sık sık rapor alması durumu, Yargıtay tarafından oluşturulan içtihatlar ile işveren açısından geçerli nedenle fesih sebebi olarak uygulanmaktadır. İşçinin sık sık aralıklarla örneğin üçer dörder günlük raporlar almasını Yargıtay iş yerinde çalışma düzeninin bozulmasına neden olduğu ve bu durumun işverenin katlanması zor bir durum olduğu gerekçesi ile geçerli nedenle fesih sebebi olarak kabul etmektedir. (Yargıtay 9. HD, 2018/1756 E, 2018 /19995 K) Ancak bu durum geçerli nedenli fesih olarak kabul edildiği için işveren işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
İşveren açısından işçinin rapor alması halinin haklı nedenle fesih sebebi olması hali ise İş Kanunu’nun 25. maddesinin sağlık sebepleri bendinde düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre: “(A) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin iş yerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.” Buradaki düzenlemeye göre işçinin iş sözleşmesini işveren ancak alınan rapor süresinin işçinin bildirim süresini 6 hafta aşar ise derhal feshedebilecektir. Ancak burada da işveren işçiye kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür. Ancak ihbar tazminatını ödemez. Örneğin sizin açınızdan dört yıllık çalışma sürenizin karşılığı bildirim süresi olan 8 haftalık süreye altı hafta daha eklenmesi ile yani 14 haftayı aşması halinde işveren iş sözleşmesini haklı olarak feshedebilecektir.
Dolayısıyla sorunuzda bu işten uzak kalacağınız durumun ne kadar uzun olacağı veya belirtmiş olduğunuz 20 günlük süreyi aşması halinde, sizin açınızdan iş sözleşmenizin işveren tarafından feshi riskini doğurabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden öncelikle kullanmamış olduğunuz yıllık izinlerinizi bu tarihe getirmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında Aile hekimleri tek seferde en fazla 10 günlük rapor verebilmektedir. Ancak bu durumda sağlık durumunuzun da rapor verecek aile hekimi açısından rapor vermeye uygun olması gerekir.
- Emeklilik fesih nedeni olur mu? 20 Ocak 2025 06:05
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45