27 Ağustos 2024 04:37

Kulüpler için yepyeni bir kazanç kapısı

Top elinde bir oyuncu.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Ülke futbolunda, kulüpler için en çok eleştirilen noktaların başında “Kalıcı gelir modelleri sağlayamamaları” geliyor. Öyle ya, dönem dönem çok zengin bir iş insanının dönem dönem de futbol içinde ukte kalmış bir ‘yasal kravatlının’ destekleriyle kulüpler maddi anlamda zirveyi görüyor fakat bu zirve kısa sürüyor…

Kocaeli takımlarından birisi, bu konuda olağanüstü derecede dahice bir yöntem geliştirdi. Eminim ki duyan bazı kulüpler “Bunu biz nasıl akıl edemedik?” diye dövünecektir. Hatta bazılarının geçmişe dönük borç tebligatları yollamaları bile olası.

Bu dahice yöntemi paylaşmadan önce, ilgili kulüpten biraz bahsetmek isterim.

Söz konusu kulüp, Darıca Gençlerbirliği.

Oldukça da köklü bir takım aslında. 1934 kuruluşlu kulüp, 1986-1987 sezonundan bu yana (Ara ara kesintiler olmakla birlikte) profesyonel liglerde mücadele ediyor. Hatta dikkatli sporseverler, 2020-2021 sezonunda Türkiye Kupası’nda sergilediği muazzam performansla bu kulübü anımsayacaktır. Belediye Kütahyaspor, Zonguldak Kömürspor ve Bandırmaspor’u eleyen Darıca Gençlerbirliği; Galatasaray’a 1-0 yenilerek kupadan elenmişti.

2018-2019 sezonunda 2. Lig’den düşen Darıca Gençlerbirliği, 2021-2022 sezonunda bir puanla, 2022-2023 sezonunda ise üç puanla kümede kalabilmişti. Eh, beklenen son biraz da göstere göstere geldi ve 2023-2024 sezonunda üç puanla küme düştü. Oysa daha 2017-2018 sezonunda 3. Lig’den şampiyon olarak 2. Lig’e yükselmişti… Onun öncesinde de son beş yılın üç yılında playoff oynama başarısı göstermişti.

Darıca Gençlerbirliği, 3. Lig’de 2021-2022 sezonunda çok ilginç bir iş birliğine de imza atmıştı. Alagöz Holdingin iştirak kuruluşlarından Redoks, Darıca Gençlerbirliği’ne isim sponsoru olmuştu. Üstelik Alagöz Holdingin, ana sponsoru (ve yönetimi) konumunda olduğu Iğdırspor ile Darıca Gençlerbirliği aynı grupta mücadele ediyordu.

Bu kez daha farklı bir gelir yolu bulmuş Kocaeli takımı.

İnternete verdikleri ilanla, 2024-2025 sezonu futbolcu seçmelerine katılacak olan futbolculardan Darıca Gençlerbirliği tesislerinde konaklamalı iki günlük seçim katılımı adına 5 bin TL para talep ettiklerini duyurdular. Evet, şaka değil; gelecek futbolculardan para istediler.

Böyle bir gelir modeli, ülke futbolunda da bir ilk.

Ama korkarım ki son olmayacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa