01 Eylül 2024 04:22

İsrail’in sınırı yok

Gazze'de yıkım

Fotoğraf: Hani Alshaer/AA

Paylaş

Birçoğumuz, yüzeysel de olsa, Siyonist yerleşimci İsrail devletinin işgali ve zulmü altında neredeyse bir asırdır acı çeken Filistinlilerin korkunç kaderini biliyoruz. İsrail’in hava saldırılarında, bombalarında, kurşunlarında on binlercesinin öldürüldüğünü biliyoruz. Basında çıkan haberlerde şu ana kadar bu savaşın kurbanı olan yaklaşık 40 bin erkek, kadın ve çocukla ilgili sayı muhtemelen son derece yetersiz ve bu nedenle şüpheli.

Peki İsrail’in sorunu ne? Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısından bu yana İsrail tam anlamıyla çıldırdı. Filistin halkına, sivil halka karşı savaş yürütüyor, hiçbir ceza almadan öldürüyor ve işkence ediyor.

Savaşın sınır tanımadığı söylenir ve burada bu aksiyomun doğruluğunu görüyoruz. İsrail’in sınırı yok. İsrail’in “kırmızı çizgileri” yok. Bütün savaşlar cehenneme iniştir, bu savaş tam anlamıyla deliliğe iniş.

Filistinliler, sistematik işkenceye maruz kaldıkları askeri hapishanelere götürüldü. Dövüldüler, kemikleri kırıldı, uzuvları kesilecek kadar sıkı bağlandılar ve Sde Teiman askeri üssünde İsrail askerleri tarafından tecavüze uğradılar. Askerlerin erkeklere toplu tecavüzü! Birkaç asker işledikleri suçlardan dolayı tutuklanınca, sağcı bir kalabalık tutuklayan askerlere saldırdı ve tecavüzcülere destek verdi. İsrail’in sağcı hükümetinde görev yapan bakanlar, bu tecavüzcü askerleri Sde Teiman’daki eylemlerinden dolayı “kahramanlar” olarak nitelendirdi.

Birkaç hafta önce Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in onlarca yıldır Filistin topraklarını işgal etmesiyle uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğine hükmetti. Onlarca yıldır!

Ve İsrail devletinin Filistinlilere tazminat ödemesi ve işgal altındaki topraklardan çekilmesi gerekiyor. Başbakan Benyamin Netanyahu da dahil olmak üzere İsrail hükümet yetkilileri, kararı “önyargılı” olmakla kınadı.

Bu arada gözden kaçmasın; tecavüz hakkını iddia eden de aynı hükümet.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa