Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu?
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
SORU: İyi günler. Ben bir güvenlik hizmetlerinde 01.07.2018 tarihinden beri çalışıyorum. Çalışma saatleri günlük 12 saat ve 2 çalış 1 off şeklinde. Her yıl resmi tatillerde, dini bayramlarda çalışma mecburiyetimiz olduğu gibi mesai ücretini çok veriyorlar. Bununla da vergi dilimine giriyoruz ve herhangi bir amacı kalmıyor mesai yapmanın. Şirket bizden kesiyor. Yasalar gereği bu şekilde olduğunu söylüyorlar. Çıkmak istiyorum fakat tazminatı vermeyeceklerini bu durumda kendi isteğimle çıktığımı söylüyorlar. Bu işin nasıl bir yolu vardır? Sizden yardım istiyorum, sizin yazılarınızı okuyorum ve şimdiden teşekkür.
CEVAP: İyi günler ve ilginize teşekkür ederim. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan yasal değişiklik ile asgari ücretten vergi kesintisi kaldırıldı. Asgari ücret alan bir işçiden gelir vergisi kesintisi yapılmıyor.
Ancak, asgari ücretin üzerinde ücret alan bir işçi açısından gelir vergisi ödemesi devam etmektedir. İşçinin gelir vergisi işçinin eline geçmeden yasa gereği işveren tarafından ücretinden sosyal güvenlik primi ödemesi gibi kesintiler şeklinde ödenmektedir.
Asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların ücretlerinin asgari ücreti aşan kısmından gelir vergisi kesintisi oranı da işçinin gelirinin hangi vergi dilimine girdiğine göre belirlenmektedir. Her yıl 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere uygulanacak gelir vergisi dilimleri yayımlanmaktadır. Bu çerçevede, bu yıl itibarıyla ocaktan itibaren ücret ve diğer gelirleri 110 bin TL’yi geçen işçiler bir üst dilim olan yüzde 20’ye, 230 bin TL’yi geçen işçiler ise yüzde 27’lik vergi dilimine girecektir. Dolayısıyla asgari ücretten yüksek olan ücret açısından vergi ödenmesi halen yasal bir zorunluluk olması nedeni ile işveren bunu işçiye henüz ücretini ödemeden keserek vergisini yatırmaktadır. Ancak, vergi dilimlerinin, asgari ücret ve enflasyona uygun olarak artırılmamış olması nedeni ile üst dilime geçebilmektedir.
İşçi açısından haklı nedenle fesih sebepleri İş Kanunu’nun 24. maddesinde belirtilmiştir. Bu sebepler sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebepler başlıkları altında düzenlenmiştir.
“Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31
- İşçi kendi istifa etmiş de olsa, patron kazanılmış hakları ödemek zorundadır 15 Temmuz 2024 04:35