02 Eylül 2024 06:39

Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu?

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

SORU: İyi günler. Ben bir güvenlik hizmetlerinde 01.07.2018 tarihinden beri çalışıyorum. Çalışma saatleri günlük 12 saat ve 2 çalış 1 off şeklinde. Her yıl resmi tatillerde, dini bayramlarda çalışma mecburiyetimiz olduğu gibi mesai ücretini çok veriyorlar. Bununla da vergi dilimine giriyoruz ve herhangi bir amacı kalmıyor mesai yapmanın. Şirket bizden kesiyor. Yasalar gereği bu şekilde olduğunu söylüyorlar. Çıkmak istiyorum fakat tazminatı vermeyeceklerini bu durumda kendi isteğimle çıktığımı söylüyorlar. Bu işin nasıl bir yolu vardır? Sizden yardım istiyorum, sizin yazılarınızı okuyorum ve şimdiden teşekkür.

CEVAP: İyi günler ve ilginize teşekkür ederim. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan yasal değişiklik ile asgari ücretten vergi kesintisi kaldırıldı. Asgari ücret alan bir işçiden gelir vergisi kesintisi yapılmıyor.

Ancak, asgari ücretin üzerinde ücret alan bir işçi açısından gelir vergisi ödemesi devam etmektedir. İşçinin gelir vergisi işçinin eline geçmeden yasa gereği işveren tarafından ücretinden sosyal güvenlik primi ödemesi gibi kesintiler şeklinde ödenmektedir.

Asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların ücretlerinin asgari ücreti aşan kısmından gelir vergisi kesintisi oranı da işçinin gelirinin hangi vergi dilimine girdiğine göre belirlenmektedir. Her yıl 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere uygulanacak gelir vergisi dilimleri yayımlanmaktadır. Bu çerçevede, bu yıl itibarıyla ocaktan itibaren ücret ve diğer gelirleri 110 bin TL’yi geçen işçiler bir üst dilim olan yüzde 20’ye, 230 bin TL’yi geçen işçiler ise yüzde 27’lik vergi dilimine girecektir. Dolayısıyla asgari ücretten yüksek olan ücret açısından vergi ödenmesi halen yasal bir zorunluluk olması nedeni ile işveren bunu işçiye henüz ücretini ödemeden keserek vergisini yatırmaktadır. Ancak, vergi dilimlerinin, asgari ücret ve enflasyona uygun olarak artırılmamış olması nedeni ile üst dilime geçebilmektedir.

İşçi açısından haklı nedenle fesih sebepleri İş Kanunu’nun 24. maddesinde belirtilmiştir. Bu sebepler sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebepler başlıkları altında düzenlenmiştir.

“Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa