Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli
Fotoğraf: AA
SORU: Merhaba. Ben sendikalı bir fabrikada çalışmaktayım. Çalıştığım yerde şu an 2 vardiya saat 07-00 / 16.30 ve 16-30 / 02-00 olarak çalışmaktayım. Bu çalışma düzeninde cumartesi günü çalışmamaktayım. İşveren çalışma saatlerini 3 vardiya olarak düzenleyip cumartesi günlerini de çalışma saatlerine ekleyeceğini söylüyor. Ben ve çalışma arkadaşlarım cumartesi günü çalışmak istemediğimizden dolayı buna itiraz etmekteyiz. İş Kanunu’nun 22. maddesine göre işveren bu çalışma saatlerini bize yazılı olarak beyan etmek zorunda mıdır? Yoksa istediği gibi vardiya sayısını yükseltme hakkına sahip midir?
CEVAP: İyi günler dilerim. İş Kanunu’nda yer alan düzenlemeleri temel olarak çalışma hayatında yer alması gereken asgari düzenlemeler olarak ele almak gerekmektedir. Örneğin İş Kanunu’nda yer alan ihbar süreleri asgari süreler olup bireysel iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Aynı husus yıllık izin süreleri için de geçerli olup iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Dolayısıyla İş Kanunu’nda yer alan düzenlemeler işçiyi asgari ölçüde koruyucu düzenlemelerdir. İşçi lehine iş sözleşmelerine düzenlemeler her zaman eklenebilir.
Sorunuzda belirtmiş olduğunuz husus çalışma koşullarında esaslı değişiklik ile ilgili düzenlemeyi içeren maddeyi de bu şekilde ele almak gerekir. Dolayısıyla işveren her şekilde iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Dolayısıyla, iş sözleşmesi toplu iş sözleşmesi olsun veya bireysel iş sözleşmesi olsun veya taraflar arasında yazılı bir sözleşme olmasa dahi Kanun’un bu hükmü iş yerindeki çalışma koşullarında yapılan esaslı değişikliklerde uygulanmalıdır. Ayrıca, sorunuzda belirtmiş olduğunuz “İşçinin vardiyasının hafta içi değiştirilmesi söz konusu olduğunda yazılı onayının alınması zorunludur” hükmü de buna ek olarak getirilmiş bir düzenlemedir. Dolayısıyla işveren bu çalışma saatlerine ilişkin değişiklik için işçilerine yazılı bildirim yapmak durumundadır. Kanun’un amir hükmü gereği, bu şekle uygun olmayan ve işçi tarafından da altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamayacaktır.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda işveren işçiye kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.
İş Kanunu’nun 22. maddesinde yer alan çalışma koşullarında esaslı değişiklik, açısından uygulamada Yargıtay birtakım kriterler getirmiştir. Buna göre, işverenin yapmak istediği esaslı nitelikteki değişikliğin işçinin çalışma koşullarını zorlaştırması aranmaktadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 11.10.2006 Tarihli 2006/9-613 Esas 2006/644 sayılı kararında, “İş koşullarının değiştirilmesi yanında koşulların işçi aleyhine ağırlaştırılmasında işçinin rızası olmadan” bunun yapılmasını kanuna uygun nitelikte kabul etmemiştir.
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33