16 Eylül 2024 04:55

Tombul kentler tombul insanlar yaratır

bel çevresi ölçümü

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kentlerimiz hızla tombullaşıyor. Bir o kadar da çocuklarımız ve cümle insanlarımız. Şehrin betonu ile insanın yağ oranı aynı hızda artıyor.  

Kaldırımı olmayan bir kentte yürüyemezsiniz. Giderek daha az efor harcamış olur, nihayetinde kilo alırsınız. Nicedir kaldırımlar işletmelerin ve araçların işgali altında ya da zaten imar planlarında unutulmuş durumda...

Bir sahil kentiyseniz ve deniziniz kirlendiyse artık kolayından yüzemezsiniz. Yüzme ulaşılabilir olmaktan çıktığında yine kilo alırsınız, D vitamini stoklarınız daha da azalır, insülin direnci bir o kadar kolay gelişir. 

Yeşil alan azaldıysa, ulaşılabilir değilse spor yapamazsınız, ruhunuz daralır. Trafik esir aldıysa kenti egzoz koklayarak mesafe alamazsınız. Daha az yürür, daha erken yaşlandırırsınız akciğerlerinizi.

Boş arsa yoksa sokak futbolu oynayamazsınız. Ücretli halı sahalar ve otoparka evrilmiş okul bahçeleri spora ulaşılabilirliği zorlaştırır. 

Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak temel insan hakkıdır oysa. 

Çarpık yapılaşma ve hızla artan betonlaşma ile obezleşen şehirler, modern toplumların sağlık sorununu tetiklemektedir. Bu sorunların başında obezite oranlarındaki artış geliyor.  

Şehirlerde yeşil alanların ve rekreasyon bölgelerinin azalmasına neden olan plansız yapılaşma, insanların yeterli fiziksel aktivitede bulunmalarını güçleştirir. Parklar, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları gibi olanakların azalması kent sakinlerini daha hareketsiz bir yaşam tarzına hapseder. 

Obezitenin engellenmesinde kırsal alanın korunması, sağlıklı kentleşme, sağlıklı yiyecek temini, egzersiz kolaylığı gibi fiziksel ve diyetsel unsurlar önemli.

Yarım asrı aşkındır yaşadığım kent İzmir'den ne zaman uzaklaşsam, yakın çeper ülkelerin bir şehrine düşse yolum, yaşadığım kent adına hüzünleniyorum. Yerel yönetimler ve merkezi hükümetlerin süregelen ihmali/tercihleri, körfezinden sokaklarına, kültür parkından gökdelenlerine, insanından betonuna obez bir kent yarattı. 

Bir kez daha gördük ki, siyasal ve sosyal iyilik hali olmadan ne insanlar ne de kentler sağlıklı kalabilir. 

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa