22 Eylül 2024 03:56

Dağın altında

Kaynak: Mumia Abu Jamal

Paylaş

Sevgili okuyucular, çok çeşitli konularda pek çok kitap yazdım: Hapishane avukatları (Mahkum arkadaşlarının yasal olarak savunuculuğunu yapan mahkumlar), tarih, siyahların kurtuluşu ve diğerler şeyler hakkında. Prensip olarak kitaplarım hakkında yazmıyorum çünkü onlar bir şekilde kendi adlarına konuşuyorlar, ancak bugün bir istisna yapacağım. Bugün benim ve Afro-Amerikan Edebiyatı Uzmanı Yardımcı Editörüm Jennifer Black’in yayımladığı bir çalışmayı tanıtmak için yazıyorum.

Köle ayaklanmalarından hapishane isyanlarına, kadın mücadelelerinden Amerikan yerlilerinin mücadelelerine kadar halk direnişinin tarihçesinden parçalar topladık. İşçilerden, radikallerden ve devrimci kadın ve erkeklerden. Bu yeni derlemenin başlığı “Dağın Altında” çünkü bu özgürlük savaşçılarını ve direniş savaşçılarını orada bulduk: Bir baskı dağının altında.

Kitap zaten dolaşımda ve neredeyse yayıncının elinden kapılıyor. Büyük Köle Lideri Nat Turner’dan, kölelik karşıtı John Brown’a, Crazy Horse ve Geronimo gibi büyük İlk Milletler savaşçılarına kadar büyük isimleri içeriyor. Bu çalışmada özgürlük mücadelesinin 30’dan fazla kahramanı sunulmaktadır. Bizim içeriğini size sunmaktan keyif aldığımız kadar sizin de keyif alacağınızı umuyorum.

Mahkumlar derneği Hapishane Radyosu da kitapla ilgili şunları ekliyor: “Dağın Altında, hapishane karşıtı ilkelerin gelişimini anlamak isteyen okuyucu için bir rehberdir. Birincil metinlerin bu temel özü, ilk elden hapis ve devlet terörü yaşamış muhaliflerin ve devrimcilerin kışkırtıcı yazılarını kapsamaktadır(…). Bu yazılar başlangıçta kağıt parçalarına, dergilere, zarflara, tuvalet kağıtlarına veya İncil sayfalarına elle yazılıyor, kaçak kalemlerle veya tükenmez kalemle karalanıyor, gizlice kasalara kopyalanıyor ve bölümden bölüme aktarılıyordu. Ve şimdi bu koleksiyonda mevcut ve gelecek nesiller için korunuyorlar. Hapishane posta sansürcülerinden geçtiklerinde dualara sarılmışlar ve böylece sansürcülerden ve çöp kutusundan kurtulmuşlardı. Çoğu zaman hapishaneden kaçırıldılar. Bu sözler direnişin, militan netliğin ve hepimizin özgürce yaşayabileceği bir dünya yaratma umudunun işaretleridir.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa