24 Eylül 2024 03:56

AFDK'den yüzyılın skandalı

Türkiye Futbol Federasyonu binası

Fotoğraf: CeeGee / Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Paylaş

İki hafta önce bu satırlarda enteresan bir hadiseden bahsetmiş, AFDK’nin üç aydır bir futbolcuyu fotoğraf ve videolarından tanıyamadığını anlatmıştım. Süreç, sonrasında çok daha vahim bir boyuta evrildiği için hem o bölümü kısaca özetleyecek hem de AFDK’nin imza attığı büyük skandalı sizlerle paylaşacağım.

Hadise, Gaziantep 1. Amatör Lig B Grubu’nda cereyan ediyor. 29 Haziran 2024 tarihinde Karkamış Barak Spor Kulübü ile Gazikent Spor Kulübü, ligin son haftasında karşı karşıya geliyor ve Barak Spor rakibini 2-0 mağlup ederek liglerde mücadele ettiği ilk sezonunda şampiyon olma başarısını gösteriyor. Eğer Gazikent maçı kazansaydı, şampiyon Gazikent olacaktı.

Ancak Gazikent, maçı kaybetmeye pek de niyetli değil.

Çünkü maçtan sonra Gazikentspor AFDK’ye (Amatör Futbol Disiplin Kurulu) bir başvuru yapıyor. Başvuruda, ev sahibi takımın esame listesinde yer alan 4565055 lisanslı ve 23 forma numaralı Hüseyin Leyla’nın sahada yer almadığını; onun lisansındaki fotoğrafın değiştirilmek suretiyle bir başka Barak Spor futbolcusu olan Abdulrahman Cüneyd isimli şahsın maçta oynatıldığını iddia ediyor.

Tabii Barak Spor da savunmasında Hüseyin Leyla’nın geri kalan 18 haftada bütün maçlarda oynamış bir futbolcu olduğunu beyan ediyor. Üstelik maçın 90 dakikasının videoları, fotoğrafları, aklınıza gelebilecek bütün görsel envanteri bulunuyor.

AFDK, başvurudan tam iki ay sonra 20 Ağustos 2024’te toplantı yapıyor. Bu toplantıda Futbol Müsabaka Talimatı’nın 22-g maddesi uyarınca gerekli koşulların oluşmadığı kanaatine varıyor ve Gazikent’in başvurusunu oy birliğiyle reddediyor. Kulüplere de bu karar tebliğ ediliyor.

İki hafta sonra, 6 Eylül 2024’te toplanan TFF Tahkim Kurulu, Gazikent’in AFDK kararına yaptığı itirazı değerlendirerek kararı bozuyor ve yeniden karar verilmesi üzerine dosyanın AFDK’ye gönderilmesine oy birliğiyle karar veriyor.

AFDK, 17 Eylül 2024’te bir daha toplanıyor.

Şimdi sıkı durun.

Karkamış Barak Spor Başkanı İsmet Doğan’a, Karkamış Barak Spor Antrenörü Noman Serhat Kandemirli’ye, Karkamış Barak Spor’un lisansının kullanıldığı iddia edilen Futbolcusu Hüseyin Leyla’ya herhangi bir ceza verilmiyor.

Peki ne oluyor?

Lisansı kullanarak sahada oynadığı iddia edilen Karkamış Barak Spor Futbolcusu Abdulrahman Cüneyd’e bu gerekçeyle 24 resmi müsabakadan men cezası veriyor, kulübü 3-0 hükmen mağlup sayıyor ve -3 puan da silme cezasına çarptırıyor!

Yani Abdulrahman Cüneyd, üstüne atılı bu eylemi tek başına yapmış.

Tek başına karar alıp çıkıp, başkasının lisansıyla sahada oynamış.

Kulüpten kimsenin, öyle ki lisansı kullanıldığı iddia edilen Hüseyin Leyla’nın bile bu konudan haberi yokmuş.

Ne güzel memleket.

Dolayısıyla şimdi Gazikentspor, dolaylı yoldan da olsa şampiyon oldu.

Zamanında Gazikentspor’un Başkanı Sakıp Savaşçı’nın iş yerini Gaziantep Valisi Davut Gül ziyaret etmiş, bu ziyaret de valiliğin X (Twitter) hesabında dahi paylaşılmıştı.

Valiliğe bir çağrım var.

Bu mücadeleye kayıtsız kalmayın, Gazikentspor’un şampiyonluğunu da kutlayın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa