24 Eylül 2024 05:02

Haydut devlet: İsrail

bombardıman sonrası harebeye dönen şehirden görüntüler, yıkılmış binalar, moloz yığınları

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

Bir ara popülerdi. ABD “haydut devlet” kavramını üretmiş, çıkar ve politikalarına boyun eğmeyen devletleri “haydut” ilan ediyordu.

Bu tutumu sürüyor, sadece “haydut devlet” suçlamasının popülerliği eksildi. Saddam Irak’ı örneğin “haydut”tu. K. Kore ve İran gibi devletler hâlâ “haydut”!

Emperyalist kapitalist dünyada geçerli en yüksek yasa “orman yasası”. Kimin gücü kime yeterse. Ve yaptığı yapanın yanına kâr kalıyor. Hesap sorma mevkisinde olanlar en güçlüler çünkü!

Nasıl ormanda ceylan örneğin aslana ses çıkaramaz ve kaçmayı başaramadığında ona yem olursa, emperyalist dünyada da güçsüz güçlüye ses çıkaramıyor. “Ya tutarsa” deyip çıkarmayı deneyen bedel ödüyor. Saddam örneğin dünyanın değiştiğini anlayamamış, kendisinden güçsüz Kuveyt’in üstüne yürümüştü. Eh, evet, bir hayduttu. Ama daha büyük ve güçlü bir başka haydudun oyununa geldiğini anladığında artık çok geçti. ABD fırsatını yakalamış, emperyalistliğinin hakkını vermişti. En büyük haydut oydu. Irak’ın üzerine yürüdü ve Saddam hamlesinin bedelini canıyla öderken olan Irak halkına oldu ve büyük haydut 1 milyon insana kıydı.

Yugoslavya ve Libya’da da benzer haydutluklar yaşandı.

Miloseviç’le Karadzic tam birer hayduttu. Miloseviç hangi federal bölge ayrılmaya kalktıysa halkına kan kusturmayı politika bildi. El ele verdiği Karadziç’le Bosna’yı kan gölüne çevirdi. Egemenlik alanı dışındaki alanları ele geçirmek için dökülen kanı bahane eden NATO, Amerikalı emperyalistlerin komutasında “büyük haydut” olduğunu bir kez daha gösterdi. Küçük haydutlardan daha az kan dökmedi!

Libya’nın “başına buyruk” lideri Kaddafi’nin astığı astık, kestiği kestikti. Haydut olmasına hayduttu. Ama Fransa’yı yedekleyen ABD en büyük hayduttu. Libya’ya bomba yağdırdı ve harekete geçirdikleri yağmacı kabile şeflerine Kaddafi’yi linç ettirdi.

En büyük haydut hâlâ odur. Rusya ondan aşağı kalmamaya gayret ediyor ve kan dökmekten çekinmiyor. Kendi denetimini reddederek NATO ve AB üyeliğine yönelmesini gerekçe edinip Ukrayna’ya ölüm yağdırmaya girişti. Ukraynalı faşistlerin devlet ve ordudaki etkinliğinin artması da bir gerekçesiydi. Ukrayna ulusu “yapay ulus”tu! Şimdi görünüşte Ukrayna’yla ama gerçekte Ukrayna’yı üzerine kışkırtan Amerikan komutasındaki NATO ile savaşıyor. Son iki yılda Afrika ülkelerinde gerçekleşen 5 darbenin arkasındaki güç de o.

Çin haydut görünmeme ve halkların rızasını alarak yolunu açma çabasında. Ancak ABD’den farklı bir amacı yok: Dünya egemenliği. Yakında haydutluklarına tanık oluruz.

Emperyalistler büyük haydutlarken diğer kapitalist ülkeler nüans farklarıyla küçük ve orta boy haydutlar. Suudiler örneğin Cemal Kaşıkçı’yı İstanbul Konsolosluklarında öldürüp lime lime etmekten kaçınmamıştı. İran, Mahsa Amini protestolarında yüzlerce kişiyi öldürdü, onlarcasını idam etti. Sadece mollalar protesto edildiği için! Türkiye fırsat buldukça Irak ve Suriye’de operasyon üstüne operasyon düzenliyor.

Gaddarlığı ilke edinen bir devlet var ki haydutlukta sınır tanımıyor. Yahudi ırkçılığı olan siyonizmi benimseyen İsrail tüm dünyanın gözünün önünde Filistin halkına soykırım uyguluyor. Ne çocuk dinliyor ne kadın ne yaşlı ne de hasta. Cami, kilise, hastane demeden bombalıyor. Kendi halkını da hiçe sayıyor. Kendi halkından rehineleri göz göre göre ölüme atarken kılı kıpırdamıyor. Tam bir haydut. Hele aşırı sağcı Netanyahu kan içmeyi marifet sayıyor.

Hitler ve SS’leri gibi, yöntem üstüne ölüm ve katliam yöntemi geliştiriyor. Lübnan’da önce çağrı cihazlarını, ardından telsizler patlattı ve onlarca kişiyi öldürdü. Düpedüz suikastlar düzenliyor. Haniye’yi uzaktan kumandayla öldürdü.

Gazze’de taş üstünde taş bırakmayla yetinmeyip savaşı yayma politikası izliyor. Hizbullah ve Lübnan hedefinde. İran ve Suriye’yi birer gerekçe yaratıp sık sık bombalıyor, füze ve dronlarla vuruyor.

Her devlet bir şiddet aletidir. Devletler terör üzerine kuruludur. Öncelikle ilkesi zor olan silahlı adamlar örgütüdür. Bazıları demokratik görünür, sözde “İnsan haklarına saygılıdır”! ABD bile demokratik görünme çabasındadır. İsrail ise tam bir terörizm uygulayıcısı hayduttur!

Yine de İsrail’in her eyleminin arkasında duran “demokrat” Avrupa ve ABD büyük hayduttur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa