30 Eylül 2024 04:34

Gediz bitti!..

Biyogaz atıklarının gzilice Gediz'e döküldüğü yer

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Manisa Turgutlu yakınlarında bulunan biyogaz enerji santralinin atıklarını Gediz Nehri’ne boşaltması nedeniyle nehirde ölen binlerce balıkla ilgili haberimizin ardından bölgeden ulaşan yeni görüntülerde birinci sınıf tarım topraklarının da atıklarla doldurulduğu görülüyor. Tarlalara boşaltılan tonlarca atıkla Gediz Nehri yan yana.

Yöreden yurttaşların paylaştığı yeni görüntülerde biyogaz tesisinin tarlaların üzerine tonlarca atık döktüğü, Gediz Nehri’nin kıyısında bulunan bu atıkların tarlayı simsiyah kapladığı görülüyor.

Turgutlu Çevre Derneği Başkanı Mahir Er tarafından Gediz Nehri ile İzmir / İstanbul otoyol kesim noktasından çekildiği belirtilen görüntülerde biyogaz tesisinden döküldüğü ileri sürülen atıkların tarlada adeta bir havuz gibi göllendiği görülüyor. Mahir Er videoda, tonlarca atığın yaklaşık 100 metre boyunca tarlayı kapladığı ve simsiyah rengi olduğunu söylüyor. Atıkların bir kısmının da Gediz Nehri’ne aktığı görülürken tarlaların üzerindeki atıklarla ölü balıkların olduğu nehir arasında 20 metre mesafe var.

MANZARA KORKUNÇTU!

Görüntülerle ilgili konuştuğumuz Turgutlu Çevre Derneği Başkanı Mahir Er, "Görüntüler korkunç!  Bu katliama dur diyecek bir devlet yetkilisi yok mu?" diye isyan etti.

Atıkların döküldüğü alanın İzzettin köyü ile Sinirli köyü arasında İzmir-İstanbul otobanı altında Sinirli Köprüsü’nün hemen yanında olduğunu belirten Er, şunları söyledi; "Böyle bir şey olamaz! Pervasızca tonlarca atık dökülmüş. Sadece Turgutlu biyogaz değil aynı gün Halilbeyli'deki biyogaz tesislerinin olduğu yere de gittim. Manzara burada da korkunçtu! Birinci sınıf tarım topraklarına tonlarca atığı döküyorlar. Biz oradayken bir kamyon atık döküldü. Şirketler kâr için bu hukuksuzluğu yapabilirler ama devlet nerede? Doğayı koruması gereken devlet ortada yok! Buradaki olan biteni bütün herkes biliyor. Ancak ses çıkarmıyor".

ARKALARINDAKİ GÜÇ KİM?

Herşeyin jandarmanın gözünün önünde olup bittiğini aktaran Er, "Ama adamlarda nasıl bir güç varsa artık hiç kimse bir şey yapamıyor.  Süleymancılar denilen tarikatın işin içinde olduğu söyleniyor." dedi.

Yeni Asır gazetesindeki balık ölümlerinin susuzluk ve oksijen eksikliğinden kaynaklandığı, biyogaz tesisi ile ilgisinin olmadığı haberinin doğru olmadığını söyleyen Er, “Nehrin suyu simsiyah. Atıkların döküldüğü yer Gediz Nehri’ne sıfır. Balık ölümleri ile atığın döküldüğü tarla yan yana. Kesinlikle bu atıklar kirletmiş tarlaları ve Gediz'i” dedi.

ZEYREK: "EKİPLERİMİZ NUMUNE ALDI, SONUÇLARI PAYLAŞACAĞIZ"

Öte yandan Turgutlu ilçesine bağlı İzzettin köyü yakınlarındaki bulunan biyogaz enerji santralinden Gediz Nehri’ne boşaltıldığı ileri sürülen atıkların çaydaki bütün balıkları öldürdüğü ile ilgili haberimiz ve ölü balık görüntüleri yetkilileri harekete geçirdi. 26 Eylül tarihli Evrensel'de yayımlanan haberin ardından konuya ilişkin tweetimizi alıntılayan Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek belediye ekiplerinin harekete geçtiğini açıkladı. X hesabında yaptığı açıklamada Zeyrek; "Ekiplerimizi yönlendirdik, numuneleri aldık. Sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız. Sorumluların gereken cezayı alması için konunun takipçisi olacağız. Suyumuza toprağımıza hiç kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

"GEDİZ SİMSİYAH AKIYOR"

Manisa CHP Milletvekili Bekir Başevirgen de yaptığı açıklamada Gediz Nehri’nin Turgutlu Ovası’ndan simsiyah bir renkte aktığını belirterek, "Her yerde bütün canlılar ölmüş vaziyette. Eskiden Gediz'de hem tarlalar sulanıyordu hem de vatandaşlar suya girebiliyordu. Şimdi böyle bir şey söz konusu değil, kokudan dahi durulmuyor" diye konuştu. Gediz Nehri’nin artık bitme noktasına geldiğini ifade eden Başevirgen, "Göz bebeğimiz Gediz bitmiş durumda. Rengi siyaha dönen nehir balık ölümlerinin yanı sıra kaplumbağa gibi diğer canlıları da öldürüyor. Hatta ölü balıklarla beslenen kuşlar dahi etkileniyor. Kirlilik Gediz ile bağlantılı her bölgeyi etkiliyor, İzmir Körfezi’ne kadar yayılıyor. Bu sadece Gediz'in sorunu değil. Burada yetişen sebze, meyve Türkiye'nin her yerine gidiyor" dedi.

ÇEPEÇEVRE YAŞAM'DA BUGÜNLERE İŞARET EDİLMİŞTİ

26 Eylül 2024 tarihinde "Gediz Nehri’nde göz göre göre gelen felaket: Biyogaz tesisinden boşaltılan atıklar binlerce balığı öldürdü" başlığı ile yayımlanan haberde görüşlerine yer verdiğimiz Turgutlu Çevre Platformundan Vedat Özçömlekçi nehirdeki kirlilik ve balık ölümlerinden biyogaz enerji tesisini sorumlu tutmuştu. Biyogaz enerji tesisinin nehre atıklarını boşaltması ve yörede yarattığı kirlilikle ilgili  25 Ocak 2024 tarihinde yaptığımız Çepeçevre Yaşam programında bugün yaşanacak olan olaylara dikkat çektiklerini hatırlatan Özçömlekçi, “Biyogaz tesisi Gediz Havzası’nı zehirliyor’’ başlığı ile yapılan programda gelecekte olacaklar konusunda sizler sayesinde herkesi bilgilendirmiştik. Yine herkes kulağının üstüne yattı. Jandarma bilgilendirildi. Kimseden tık yok! Oysa herkes olacakları biliyordu” demişti. Özçömlekçi, nehre biyogaz tesisinden günde 1000 tonun üzerinde atık döküldüğünü ileri sürmüştü.

Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Muratdağı ve Şaphane Dağlarından doğan Gediz Nehri, Manisa'nın Alaşehir, Salihli ve Turgutlu ilçelerinden geçip İzmir'in Foça ilçesi ile Çamaltı Tuzlası arasındaki bölgeden Ege Denizi'ne dökülüyor. Toplam 401 kilometre uzunluğu olan nehir, Ege bölgesinin can damarı olan su varlıklarından birisi idi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa