Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
SORU: Merhaba, benim şöyle bir sorum olacak. Şu an çalıştığım iş yerinde 06.08.2024 tarihinden itibaren çalışıyorum ama iş sözleşmem yok. Maaşımı vermediklerinden dolayı işi bırakmak istiyorum. İş sözleşmem olmadığından dolayı iş yerine ihtarname çekebilir miyim?
CEVAP: İyi günler. Aslında genel kural olarak bireysel iş sözleşmesi özel olarak yazılılık şartına bağlı değildir. İş Kanunu’nda özel olarak düzenlenen ve özellikle esnek çalışma niteliğine sahip olan çalışma şekillerini düzenleyen iş sözleşmelerinde yazılılık şartı aranmaktadır. Çağrı üzerine çalışma ya da uzaktan çalışma sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıdır.
İş Kanunu’nun “Tanımı ve şekil” başlıklı 8. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, kanunda aksi belirtilmedikçe iş sözleşmesi özel bir şekle tabii tutulmamıştır. Buradaki ‘Kanunda aksi belirtilmedikçe’ ifadesinden kasıt, bir iş sözleşmesi türüne ait özel bir düzenlemenin varlığıdır.
Ancak yine aynı maddede yer alan düzenlemeye göre süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması da zorunlu kılmıştır. Bu durumda, sizin de iş yerinde yaptığınız belirsiz süreli bir iş ise bu durumda iş sözleşmesinin yazılı olması gerekir.
Ancak yazılı sözleşme bulunmaması durumunda dahi taraflar arasında var olan sözlü iş sözleşmesinde İş Kanunu’nda yer alan düzenlemeler geçerlidir. Zira hiçbir sözleşme kanuna aykırı nitelikte düzenlenemez. Yani işveren yazılı bir sözleşme yapmamış olması durumunda kanuna aykırı nitelikte bir uygulama yapamayacaktır. İşçinin ücretini ödemek zorundadır, işçiye fazla çalışma ücretini ödemek zorundadır.
Yasal düzenlemeye göre yazılı sözleşme yapılmayan hallerde de işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Ancak, bu durum süresi 1 ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde uygulanmaz. Bu belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline her bir işçi için idari para cezası uygulanacaktır.
Sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere yazılı bir iş sözleşmeniz olmasa dahi yukarıda da belirttiğimiz üzere işveren size kendisine iş sözleşmesi ile verilen en önemli yükümlülüğünü ifa etmek, işçinin ücretini ödemek zorundadır. İş sözleşmeniz olması dahi iş sözleşmenizi ücretinizin ödenmemesi nedeni ile İş Kanunu’nun işçi açısından haklı nedenle fesih sebeplerinden 24 / II madde e bendinde yer alan ‘İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse’ hükmüne dayanarak göndereceğiniz bir ihtarname ile feshedebilirsiniz. Bu ihtarname fesih tarihi olacağı için işçinin yasal alacaklarına işleyecek faizin de çoğu durumda başlangıç tarihi olarak belirlenir. Örneğin kıdem tazminatına işleyecek faiz fesih tarihinden itibarendir. Ödenmeyen ücret alacaklarınız için de mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33