20 Ekim 2024 04:41

Maestra'ya veda

Kaynak: New Pittsburgh Courier

Paylaş

Adı Bariki Hall Shabazz’dı ama onu Müzik Öğretmenim “Maestra” olarak tanıyordum. Topluluğu ona “Kızkardeş Bariki” veya “Anne Bariki” adını verdi. O, eski deyimin ifade ettiği gibi, gerçekten “her iki tarafı da siyah” olan, teninden ruhuna kadar siyah olan bir kadındı.

Siyah örgütlere katılarak ve onları destekleyerek siyahlığını yaşadı. O, kendi deyimiyle Gary, Indiana’da şimdilerde meşhur olan Ulusal Siyah Siyasi Toplantısında bir “asker”di. Ayrıca Afrika Halkı Kongresini, Yeni Afrika Cumhuriyeti’ni, Siyah Radikal Kongresini, Amerika’daki Tazminat için Siyahlar Ulusal Koalisyonunu (N’COBRA) ve yıllık Kongre Siyah Grubu etkinliğini destekledi.

Siyahlığını, yerel kilisesinde şarkı söyleyip org çalarak ve Ulusal Siyah Müzisyenler Birliğinin Pittsburgh bölümünün bir parçası olan Mary Cardwell Dawson ile soprano solisti olarak performans sergileyerek yaşadı. Kızkardeş Bariki müziği seviyordu ve sahnedeki sanatsal çalışmaları aslında onun mesleğiydi. Ancak bu eserin halkımızın kurtuluşuna katkısı olur mu sorusuna olumsuz yanıt vermek zorunda kalınca sahneden ayrıldı.

Bariki siyah insanları severek siyahlığını yaşadı. Ekim 2023’te, ABD’nin kâr amacı gütmeyen yardım kuruluşu Haiti İşlevsel Okuryazarlık Bakanlığına (FLM) uzun süredir devam eden bağlılığı nedeniyle onurlandırıldı. Merkezi Pittsburgh, Pensilvanya’da bulunan FLM, Haiti halkını eğitim, öğretim, okuryazarlık ve sağlık hizmetleriyle destekliyor.

Çocukken Bariki, Kuzey Carolina’daki R. J. Reynolds tütün plantasyonunda köle olarak yaşadıkları dönemin hikayelerini ona anlatan büyükanne ve büyükbabasıyla çok zaman geçirdi. Amerika’da siyah bir kadın olarak yaşamanın ne demek olduğunu erken yaşta öğrendi. Dünya, Mississippi Money’de beyaz bir kadına ıslık çaldığı iddiasıyla 14 yaşındaki Chicagolu Emmett Till’in acımasız işkenceye tabi tutulup öldürüldüğünü öğrendiğinde henüz ergenlik çağındaydı. Bu olaylar Bariki’yi siyahların mücadelelerine karşı güçlü iradeye, kararlılığa ve derin şefkate sahip bir kadına dönüştürdü.

Arkadaşı, Avukat Martha Conley beni Bariki ile tanıştırdı. Notaları okuyamadığım için üzüldüğümü belirttiğim bir sohbetin ardından bana müzik öğretmeni olarak hizmet teklif etti. Böylece Kızkardeş Bariki birkaç yıl boyunca müzik öğretmenim oldu ve bana do re mi ölçeğiyle öğrenme materyalleri, notalar ve vokal egzersizleri için notlar getirdi. Beni müziğin anlamına yaklaştırdı. Bu yüzden öğretmenim, ustam, Kızkardeş Bariki’ye sonsuza kadar minnettarım.

Kızkardeş Bariki, siyahlığını tarihsel olarak siyah kolej ve üniversitelere devam eden ve mezun olan sevgi dolu, bilinçli siyah insanlardan oluşan bir aile yetiştirerek yaşadı. Dört çocuğu John R. Diggs, Jr., Khadija Tamu Diggs, Malaika E. Hall ve Dalili T. Hall ile üç torunu Kimaya Diggs, Makeda Diggs ve Savita Diggs onun için sevgiyle yas tutuyor. Kardeş Bariki kendi sözleriyle şöyle dedi: “Biri beni düşündüğünde, uzun süredir Tanrı’nın ordusunda kendini adamış bir asker olduğumu bilir.”

2 Eylül 2024’te Bariki, doksan yazdan sonra Shabazz Müzik Salonu’na gitti. Atalarının kollarında, yıldızların ilahi müzikle dans ettiği bir yere…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa