20 Ekim 2024 04:15

Börklüce Mustafa’dan Kablocu Mustafa’ya

Pamukkale Kablo'yu gezen BBP Başkanı Mustafa Destici

Kaynak: Mustafa Destici

PAZAR
Paylaş

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bin 500’e yaklaştı. Erdoğan, TBMM’nin açılışında "Vadedilmiş topraklar, hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin, tamamen dini bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer, açık söylüyorum, bizim vatan topraklarımız olacaktır” diyerek İsrail'in Türkiye’ye saldırma ihtimalini dışarıdan gelecek tehlike olarak niteledikten sonra; “Antakya ile Gazze arası, Ankara ile Aydın arası kadardır. Yani işgal, terör, saldırganlık hemen yanı başımızdadır” dedi ve “iç cepheyi” güçlendirmekten bahsetti.

Peki emekçiler için nedir bu iç cephe? Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, açlık sınırında ücretler, yasaklanan grevler, bastırılan, saldırılan direnişler, büyük sermayeye yapılan vergi afları, teşvikler ve ayrıcalıklarla; Erdoğan’ın Cumhur İttifakı cephesinin emekçilere karşı kurduğu cephedir.

İSRAİL’E İHRACAT FİLİSTİN GİBİ GÖSTERİLİYOR

Filistinliler soykırımla karşı karşıya, Filistin ve Lübnan’da milyonlarca insan susuz, yemeksiz, evsiz, tuvaletsiz halde yaşam mücadelesi veriyor. Ortadoğu kaynarken İsrail devlet terörü ve yıkıcılığı karşısında Cumhur ittifakı tam bir hamaset içinde… Cumhur’un küçük ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici AKP’nin teklif ettiği savunma sanayi fonuna kredi kartı limitleri üzerinden aktarılacak 750 lirayı ödemek istemeyen herkesi vatan haini ve düşman ilan etmişti.

TÜİK verilerine göre, geçen yıl ağustos ayında Filistin'e kablo ihracatı yok denecek kadar az iken, bu yıl ağustos ayında milyon dolarlık ihracat yapılmış. Bu artışın sebebi, kağıt üzerinde Filistin'e gösterilen ihracatın aslında İsrail ordusuna yapılıyor olması.

BBP Genel Merkez Yöneticisi ve Denizli’deki Pamukkale Kablo sahibi Mustafa Semerci, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile birlikte İsrail'e gönderilen kablolar önünde poz veriyor. Ayrıca, İsrail devletinin Pamukkale Kablo adına düzenlediği izin belgesi ve gümrük kayıtları, alıcı şirketin İsrail devleti elektrik kurumu olduğunu gösteriyor.

TÜİK verileri, İsrail'e kablo ihracatının devam ettiğini ancak gümrük kayıtlarının Filistin’miş gibi tutulduğunu ortaya koyuyor. Pamukkale Kablo 2023 yılı Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 297'nci sırada. Şirketin 2023 yılı net satışı 5 milyar lirayı aşıyor. 2023 yılında 183 milyon 738 bin dolar ihracat yapan Pamukkale Kablo'da işçi net 20 bin lira ücret alıyor.

BU TOPRAKLARIN MUSTAFA’SI BÖRKLÜCE MUSTAFA

Anadolu devriminin Dede Sultan’ı Börklüce Mustafa 608 yıl önce yine ege illerinden İzmir’de yaşamış ve Osmanlı’ya başkaldırıp, tarihin ilk ortak yaşam deneyimlerinden olan “Güneş Ülkesi”ni kurmuş; iki yıl süren bu ortaklaşma Osmanlı’nın ağır saldırısı ile son bulmuş ve Börklüce Mustafa ve yoldaşları çarmıha gerilerek katledilmişti.

Börklüce’nin kurduğu paylaşımcı kardeşlik düzeni çevrede yaşayan yoksul, mülksüz köylülerin birer ikişer göçünü başlatmış, Osmanlı ordusuna karşı kazanılan ilk zaferden sonra daha da hızlanmıştı. Dede Sultan (Börklüce) müritlerinin benimsedikleri toplumsal düzen sadece her şeyin bölüşülmesi ilkesine değil, onun kadar hatta daha çok vurgulanmış olarak yoksulluk ilkesine dayanıyordu. Bu yüzden Börklüce Mustafa, başka dervişlerin tersine hep başı açık ve ayağı çıplak geziyordu. Komünde sadece Müslümanlar değil Hristiyanlar ve Yahudiler de bulunuyor, kardeşliği vadeden hakka tevekkül ediliyordu. Börklüce kızıl sancağı göndere çekmişti artık:

Kalksın kement, zencir, halka
Geliyoruz dalga dalga
Malın mülkün hepsi halk’a
Kızıl sancak kalktı hey hey!
Ne saltanat ne padişah
Tevekkül tü teal Allah

İSRAİL’E SEVKİYATI DURDUR

Ne demişti Nihat Zeybekci: “Katliam var eyvallah ama katliam ayrı ticaret ayrı!” Ülkemiz işçi ve emekçileri Kablocu Mustafaların değil Börklüce Mustafaların yolunda emperyalizm destekli bu siyonist barbarlığı durdurmak için barış için mücadeleye girişmeliler. Geçen yıl İsrail’in işgal ve saldırılarına karşı İngiltere’nin Kent şehrinde İsrail ordusuna malzeme sağlayan bir silah fabrikası abluka yoluyla durdurulmuştu. Oakland, Seattle, Barselona ve Sidney’deki liman işçileri de eş zamanlı eylemler düzenlemişti. Cenova’da liman işçileri, savaşa ve askeri lojistiğe karşı bir eylem eşliğinde liman kapılarını ablukaya almıştı.

Önceki gün Yunanistan'da Pire Limanında çalışan COSCO işçileri, İsrail işgal ordusuna gidecek mermileri taşıyan bir konteynerin sevkiyatını engelledi!

İsrail’e sevkiyatı durdurmak için üretim durmalı!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa