Yapay zeka hakim

Bir süredir hakimlerin yerine yapay zeka geçirsek nasıl olur diye düşünüyorum. Artılarını eksilerini alt alta sıralıyorum. Artıları neler? Yapay zeka kanuna ve usule aykırı karar vermez. Çok hızlı karar verir. Rüşvet almaz. İltimas yapmaz. Takım elbise giydi diye iyi hal indirimi yapmaz. Binlerce hakime maaş, lojman parası, koruma masrafı, servis aracı masrafı, yemek masrafı yapılmaz. Keza kalem memuru masrafı da. Mahkeme sayısı azalır. Mahkemelerde ve istinaf, Yargıtay, Danıştay dairelerinde biriken yüz binlerce dosya eritilir. İstinaf mahkemelerine gerek kalmaz. Belki temyiz mahkemeleri bir süre devam edebilir. İleriki aşamada onlara da gerek kalmaz. Hakimler gibi Adalet Bakanlığı personeli yerine de yapay zeka geçirilebilir. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yerine de. Böylece torpilli atamalar olmaz.

Yapay zeka hakim olsa Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Can Atalay ve Gezi mahkumları ceza almazdı. Gazeteciler, Mehmet Türkmen sık sık gözaltına alınmazdı. AYM kararları uygulanırdı. Ekrem İmamoğlu’na davalar açılmazdı.

Mevcut yasalar oldukça yapay zeka olduğunda adalet sağlanacak mıydı derseniz, o ayrı bir konu. Elbette yasaları yine insanlar çıkaracak ama belki yasaların Anayasa’ya aykırılığı denetimi Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine yapay zeka tarafından yapılabilir. AYM yerine de yapay zeka konabilir. Bireysel başvurulara da yapay zeka bakar. Yapay zeka yasaların sınıfsal içeriğini değiştiremez. Onu yapacak insan.  

Hukukçu okurlar muhtemelen ceza davalarında kast, taksir, pişmanlık, yüz yüzelik konularında ne diyorsun demişlerdir muhtemelen. Yüz yüzelik zaten neredeyse kalktı. Sanık Edirne’de Diyarbakır’da yargılanıyor. Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla güya duruşmaya katılıyor. Hukuk davalarının bir kısmında e-duruşma yaygınlaştı. Kast, taksir, pişmanlık durumlarına şimdi de hakimler dosyadaki yazılı belgelere karar veriyor. Keza istinaf ve yargıtay aşamalarında da.

Neyse. Şimdilik böyle bir ihtimal yok. Fikir jimnastiği yapıyoruz. Mevcut iktidar zaten adil olmayan, kendine bağlı, ne derse yapacak hakimler ve savcılar istiyor. Hakim ve savcıları siyasal operasyonların aktörü olarak kullanmak istiyor. Egemenler zaten sık sık robotlar, yapay zeka sistemi ele geçirir de insanları yönetmeye kalkar mı sorularını gündeme getirerek bilgi ve teknolojinin sömürü ve baskı sistemine zarar verme ihtimaline karşı kafa karıştırmaya çalışıyor. Olayı kâr, sömürü, efendi-köle ikileminden çıkarıp iyi insan, kötü insan; iyi robot-kötü robot denklemine sokarak emekçileri korkutmaya çalışıyor.

Bana soracak olursanız; şahsen beni yapay zeka hakimin yargılamasını tercih ederim.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et