Şirketleşme de çare olmadı

Fotoğraf: Pexels
Bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere, uzun süredir spor kulüplerinin üzerinde bir heyula dolaşıyor. Adı da “şirketleşme”. 2022’den bu yana yasal olarak da çerçeveleri çizilen şirketleşme; özünde oldukça mantıklı bir kılıfa sahip: Kulüplerin zararlarından yönetimlerinin sorumlu tutulması. Oysa bu normal statüdeki kulüplerde bile bir yönetim kurulu kararıyla dahi sağlanabilecek bir durumken, şirketleşme modası aldı başını gitti.
Peki şirketleşme gerçekten de vadedildiği gibi her derde deva mı?
Gelin, son bir vaka üzerinden bu konuya dair biraz beyin jimnastiği yapalım.
23 Ağustos 2024’te, 3. Lig 4. Grup takımlarından Turgutluspor bir olağanüstü genel kurul gerçekleştiriyor. Şirketleşme için karar alınıyor ve kulübün futbol A takımı şubesi aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak 7 Eylül Turgutlu 1984 Sportif Yatırımlar Anonim Şirketine devrediliyor. Tam anlamıyla birlik beraberlik tablolarının çizildiği genel kurulda Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın “Kimse birbirine çelme takmayı, çıkar sağlamayı düşünmesin. Artık futbolu bilen insanlarla birlikteyiz” derken; Kulübün Başkan Vekili İsmet Türker ise “Benim büyük oğlum 40 yaşında, Turgutluspor da 40 yaşında. Bundan sonra benim bir çocuğum da Turgutluspor olacak” sözlerini sarf etti.
Bu toplantıdan 3 ay geçmeden, “Benim bir çocuğum da Turgutluspor olacak” diyen Başkan Vekili İsmet Türker 4 Kasım 2024’te kulübün yönetimini Belediye Başkanı Çetin Akın’a bıraktığını açıkladı. Bunun gerekçeleri olarak da kulübün 10 yıldır bitmeyen stadyum inşaatını, başarısızlığın her daim yöneticilere yazıldığını, kulüp üzerindeki sis perdesinin kaldırılması için yönetimsel bir değişiklik gerektiği gibi hususları saydı.
İki ay boyunca (ismen) başkansız kalan kulüp, 24 Ocak 2025’te yeni başkanını kamuoyuna tanıttı: İş İnsanı Haluk Gemici, yeni başkan olarak duyuruldu ancak 13 Şubat 2025’e geldiğimizde şirket devrinin henüz gerçekleşmediği ortaya çıktı. Nitekim bugün bile TFF’nin sisteminden baktığımızda kulübün başkanı eski yönetimde yer alan Doğan Simali görünüyor.
Mart ayı gelip çattığında ise kulübün Teknik Direktörü Levent Bayraktar ve devre arasında transfer edilen futbolcuların bazıları kulüpteki belirsizlik ortamını ileri sürerek takımdan ayrıldılar. Sonrasında göreve Rahim Kaya getirildi ve kulüp nispeten genç sporcularla mücadeleci bir imaj çizdi ve hatta bu sezon ilk kez üç maçta peş peşe puan almayı başardı ama zaten kaybedilen puanlar çoktan gidişatı belirlemişti.
Nihayetinde, 13 Nisan’da oynanan Orduspor 1967 maçını 3-1 kaybeden Turgutluspor tarihinde ilk kez Bölgesel Amatör Lig’e düştü.
Sözün özü ‘her derde deva’ gibi gösterilen şirketleşme, 40 yıllık kulübü ligde tutamadı.
Evrensel'i Takip Et