İşyeri devredilse bile kıdem tazminatı hakkınız kaybolmaz

Fotoğraf: Evrensel
SORU: Merhabalar, bir kamu projesinde ihale usulü çalışmaktayım. İlk şirketimizde üç yıllık çalışmam sonrasında şirket, kıdem ve ihbar tazminatı vermeden yeni şirkete devir işlemimizi gerçekleştirdi. Yeni şirkette de 3 yıllık süremiz doldu. 6 yıllık çalışan olduk. İhale sonrasında kıdem tazminatımızı alacağımızı söylediler. İhbar süresi de 56 gün olarak günlük iki saat kullandırılıyor. Merak ettiğimiz konu ilk şirkette kullandırılmayan ihbar tazminatımız bize ödenecek mi yoksa bizler devir sonrasında 6 yıllık personel olarak görülüp 56 gün ihbar iznimiz mi sadece hak edişimiz olacak?
CEVAP: İyi günler. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. naddesinde yer alan düzenlemeye göre, iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlü kılınmıştır. Bu bildirim sürelerinin ne kadar olduğu da işçinin iş yerinde çalışma süresine göre yine aynı kanun maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre,
İş sözleşmesi, a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılacaktır. Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere 56 günlük ihbar süresi işi üç yıldan fazla devam eden işçiler için olan bildirim süresidir. Dolayısıyla sizin çalışma süreniz 6 yıl üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısıyla sizin kıdem tazminatınız da 6 yıllık çalışmanız üzerinden hesaplanacaktır.
İşçinin çalıştığı iş yerinin devri işçinin iş sözleşmesini, sizin durumunuzda da olduğu üzere, sona erdirmemektedir. İşçinin kıdemi, bu iş yerlerindeki çalışma süresi toplanarak hesaplanmaktadır. Kıdem tazminatı açısından hem devreden işveren hem de devralan işveren sorumludur. Ancak devralan işveren ihbar tazminatı ile kullandırılmayan izin ücretlerinden tek başına sorumludur.
“1475 sayılı Yasa’nın 14/2. maddesinde devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesinde sözü edilen devreden işveren için 2 yıllık süre sınırlaması, kıdem tazminatı bakımından söz konusu olmaz. O halde kıdem tazminatı iş yeri devri öncesi ve sonrasında geçen sürenin tamamı için hesaplanmalı, ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir.
Feshe bağlı diğer haklar olan ihbar tazminatı ve kullanılmayan izin ücretlerinden sorumluluk ise son işverene ait olmakla devreden işverenin bu işçilik alacaklarından sorumluluğu bulunmamaktadır. Devralan işveren ihbar tazminatı ile kullandırılmayan izin ücretlerinden tek başına sorumludur.
İş yerinin devredildiği tarihe kadar doğmuş bulunan ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücretlerinden 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca devreden işveren ile devralan işveren müştereken müteselsilen sorumlu olup, devreden açısından bu süre devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır. Devir tarihinden sonraki çalışmalar sebebiyle doğan sözü edilen işçilik alacakları sebebiyle devreden işverenin sorumluluğunun olmadığı açıktır. Bu bakımdan devirden sonraya ait ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücreti gibi işçilik alacaklarından devralan işveren tek başına sorumludur.” (Yargıtay 9.HD. 13.01.2021 tarih, 2016/30897 E, 2021/595 K)
Evrensel'i Takip Et