02 Haziran 2013 18:36

Her yer Taksim, her yer direniş!

Taksim Gezi Parkı’na yapılacak olan AVM’ye karşı alanlara çıkan halka polisin saldırılarını kınama eylemleri tüm yurtta devam ediyor.Van’da dün saat 11:30’dan itibaren Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Vanlılar, yaklaşık iki saat oturma eylemi yaptı. Ardından,  “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Kü

Her yer Taksim, her yer direniş!
Paylaş

Van’da dün saat 11:30’dan itibaren Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Vanlılar, yaklaşık iki saat oturma eylemi yaptı. Ardından,  “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Kürt halkına, bilime, doğaya, özgürlük”, “Faşizme ölüm, halka hürriyet” sloganları eşliğinde Feqiyê Teyran Parkı’na yüründü. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde Demokrasi Platformu basın açıklaması yaptı.  

Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Cem Erden, ülkede yıllardır biriken öfkenin artık insanları sokağa döktüğüne dikkat çekerek, “bölgemizde yıllardır sürdürülen savaşa, Roboskî’ye, Reyhanlı’ya, cezaevlerindeki mahkumlara yapılan işkencelere, Zonguldak’ta ölen madencilere ‘güzel öldüler’ diyenlere, öğrenciye, emekçiye copla, gazla saldıranlara günlük hayata konan yasaklara, ‘ben yaptım oldu, ananızı da alın gidin’ diyen zihniyete karşı öfke gittikçe birikmektedir” dedi.  AKP’nin yaptığı yanlıştan bir an önce dönmesini söyleyen Erden, “vatandaşların demokratik taleplerine karşı aşırı şiddet ve orantısız güç kullanımından vazgeçmesini, ortak kullanım alanı olan Taksim Gezi Parkı’nın AVM’lere değil halka bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemine devam eden kitle gece boyunca Taksim’e destek amacıyla Feqiyê Teyran Parkı’nda eyleme devam etti.


ANKARA: http://evrensel.net/news.php?id=58442

İZMİR: http://evrensel.net/news.php?id=58441


AKP”nin ‘güçlü’ olduğu kentlerden olan Kayseri’de on bini aşkın kişi Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Siyasi hiçbir grubun bayrak açmama çağrısına uymayan TGB’ye tepki gösteren on binlerce kişi meydandan ayrılarak AKP İl Binasına yürüdü.

Burada KESK temsilcileri AKP il Binasına siyah çelenk ve fidan bıraktı. Kayserispor’un Kapalı Kale grubunun da içinde olduğu taraftar gruplarının da kalabalık katıldığı eylemde sıkça “Ağaç kesen başbakan istemiyoruz. Faşizme karşı kapalı kale. Tayyip gidecek bu iş bitecek. Sermayenin uşağı Recep Tayyip istifa” sloganları atıldı. Burada yapılan açıklamadan sonra polis kitleyi gaz bombası ve tazyikli su ile dağıtmaya çalıştı. Yeniden Kayseri Meydanı’na dönen binlerce kişi saatlerce Kayseri Meydanı’nda yolu trafiğe kapadı.

Akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda Emep MYK üyesi Yakup Aslandoğan, Eğitim Sen yöneticisi Sinan Daşkın, Alevi Kültür Merkezi Başkanı Sinan Daşkın’ın da içinde olduğu 200’e yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar  gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Aynı gece öğrencilerin yoğun yaşadığı Anayurt bölgesinde de sabaha kadar eylemler sürdü.


Bursaspor taraftarları, çeşitli dernekler ve siyasi partilerin katılımıyla Bursa’da gerçekleştirilen protesto gösterisine onbinlerce vatandaş katıldı. Kültürpark’tan başlayan yürüyüş, Heykel’e kadar sürdü. 7'den 70'e her yaştan insanın katıldığı yürüyüş boşunca “Tayyip istifa” sloganları atan kitleye çevredeki vatandaşlar da alkışlarıyla ve sloganlara eşlik etti. Bursalılar, Heykel’i trafiği kapatarak buradaki oturma eylemini sürdürdü.

İlerleyen saatlerde protestoculara, polisin provoke ettiği bir grubun saldırısı gerçekleşti. Özellikle sosyalist gruplara yönelik olan saldırı nedeniyle bir süre gerginlik yaşandı ancak kitle yeniden toparlanarak eylemini devam ettirdi. Gece ise bir grup valilik binasına yürüyünce çevik kuvvet biber gazlarıyla kitleye saldırdı, bir çok kişi gözaltına aldı.

ESKİŞEHİR: TAYYİP SONUN MÜBAREK OLSUN

Eskişehir’de ESPARK önünde bir araya gelen on binler, AKP il binasına yürüdü. Yürüşte “Tayyip sonun ‘Mübarek’ olsun” pankartı açıldı. Sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve kitle örgütleri de katılırken, kitle sık sık hükümeti istifaya çağırdı. Yürüyüşe CHP Milletvekili Kazım Kurt ve CHP Eskişehir İl Başkanı Erman Gölet de katıldı. Bazı kadınlar balkonda tencerelerine metal kaşık vurarak tempo tutturdu. Kitle polisin barikatı açmaması üzerine burada basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından AKP’ye yürümek isteyen halka polis tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Ancak bir süre dağılan yürüyüşcüler tekrar toplanarak, “Hükümet istifa” sloganıyla AKP’ye yürüyüşe geçti. Gece boyunca polisin yer yer saldırdığı eylemler bugün de devam ediyor.

BALIKESİR’DE AKP’YE YÜRÜDÜLER

Balıkesir halkı da Taksim Gezi Parkı direnişine destek verdi. Dün gece halk kendiliğinden toplanarak Atatürk Parkı önünde bir araya geldi. Türkiye İstatistik Kurumu önüne yürüyen halk burda oturma eylemi yaptı. Kitle daha sonra AKP binasına yürüdü. Polis barikatıyla karşılayan Balıkesirlilere polis tazyikli suyla saldırdı. Bugün yine toplanan Balıkesir halkının hedefinde yine AKP binası vardı. Polis bir kez daha halka gaz bombalarıyla ve tazyikli suyla saldırdı. Halkın eylemi mahallelerde devam etti.

Ayvalık İlçesinde de ilçe meydanında oturma eylemi yapıldı. Eyleme Emek Partisi, Emek Gençliği, BDP, ÖDP, Pir Sultan Abdal Derneği, ADD, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Sanat Derneği ve KESK katıldı. Halk, “Mücadelenin rengi olmaz. Direniş için birleşelim” mesajı verdi.

Balıkesir'deki eylemlerin 2.günündeyse tam 44 gözaltı yaşandı. http://evrensel.net/news.php?id=58495

On binlerce Denizlili, Gezi Parkı Direnişi'ni selamladı.

Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen eylemde “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde toplanan vatandaşlar, önce Bayramyeri'ne, oradan tekrar Çınar Meydanı'na yürüdü.

Polis barikatlarını aşarak kent içinde yürüyüşe devam eden halk, eylemine Pamukkale Üniversitesi Amfi Park önünde şarkılarla ve halaylarla devam etti.

Çorlu’da binlerce kişi AKP binasına yürüdü. Birçok siyasi parti, sendika, taraftar gruplarının da katıldığı eyleme ulusalcı siyasi çevrelerin ses düzeni getirip eylemi yönetmeye çalışması üzerine kitle tepki göstererek Cumhuriyet Meydanına yürüdü.

Buradan “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganları ile kent bir baştan bir başa dolaşıldı. Yürüyüş boyunca on binlere ulaşan kitle AKP önünden tekrar Atatürk Meydanına geldi. Gençlerin coşkusu dikkat çekerken, kadınlar da tencere ve tavalarıyla hükümete sesini duyurdu. Kent genelinde eylemler sabaha kadar devam etti. Bazı bölgelerde binleri bulan kitle mahallelerde eylem yaptı.

Çorlu'da eylemler 2.gününde oturma eylemiyle devam ediyor. Heykel Meydanı'nda toplanan Çorlulular müzik eşliğinde sloganlar atıyor.

Gebze’de Emek Gençliği’nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etmek amacıyla 2. kez sokağa çıktı. Emek Gençliği üyelerinin yolu trafiğe kapatarak Gebze Yeni Çarşı’dan Eski Çarşı’ya yürümesiyle halk korteje katılırken yürüyüş zaman geçtikçe bin kişiye ulaştı. Kitle Kent Meydanı'na gelerek burada bir basın açıklaması yaptı. Taksim'e ve Türkiye'deki diğer eylemlere destek verilen basın açıklamasının ardından yarın 18.30'da Moda Giyim önünde yeniden bir araya gelinmesi kararı alındı.

ÇANAKKALE

Taksim Gezi Parkı’nda yaşananların ardından açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “İşte ‘biz buradan şu kadar ağacı keseceğiz ama yerine şu kadar dikeceğiz’ diyor. Biz bunları Kazdağları’nda da duymuştuk. Bu bunlara kanmayız, Çanakkale bunlara kanmaz. Taksim’de Gezi Parkı için mücadele verenleri yürekten kutluyorum, gönlümüz onlarla” dedi. KESK ve bağlı sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımı ile İskele Meydanı’nda oturma eylemi yapıldı. “Taksim Gezi Parkı’nda direnenler yalnız değildir” denildi. Yaklaşık 10 bin kişiye ulaşan kitle AKP il binası önünde eylem yaptı. Eylemler gün boyunca bütün kente yayıldı. Kentin yolları trafiğe kapandı. Eyleme katılan Çanakkale Dardanelspor, Beşiktaş Çarşı, UltrAslan, GençFB taraftar grupları da dikkat çekti. Yürüyüşler yer yer gece boyunca sürdü.

KIRIKKALE

Kırıkkale Üniversitesi öğrencisi 250 genç, gruplar halinde geldikleri Cumhuriyet Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

Hukuk Fakültesi öğrencisi Ahmet Özer, “Dünyanın en gözde kenti olan İstanbul'un doğal ve kültürel miras alanları bir bir yok olup gitmektedir. Vatandaşlarımızın tek derdi anayasal hakları kullanmaktı. Şehrin doğasını bozdukları yetmiyor gibi bir de çeşitli kimyasal kullanarak insanlığın doğasını bozmaya çalışıyorlar” dedi.

Bazı siyasi partiler ile KESK ve ADD’nin de destek verdiği eylemde öğrenciler “Hükümet istifa” sloganları attı.

SAKARYA

Halkların Demokratik Kongresi Sakarya İl Meclisi, İstanbul Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etti. AKM önünde bir araya gelen HDK üyeleri ve kitle örgütü temsilcileri adına konuşan HDK Dönem Sözcüsü Ümit Ökten, “Taksim Gezi Parkı direnişini sürdürenlere Sakarya’dan bir selam göndermek” için toplandıklarını söyledi. Basın açıklaması sırasında sık sık “Hükümet İstifa”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.


Adana’da binlerce kişi Taksim Gezi Parkında direnen halka destek olmak için çıktığı alanlarda “hükümet istifa” dedi. Atatürk Parkında bir araya gelen on binin üzerinde yurttaş, AKP’yi protesto etti. Saat ilerledikçe sayı artarken yoldan geçen araçlarda kornaları ile kitleyi selamladı. Evlerinde oturanlar tencere tavaları birbirlerine vurarak ve alkışlarla desteklerini gösterdi. Daha sonra AKP il binasına doğru yürüyüşe geçen kitleye polis TOMA’lar ve biber gazları ile saldırdı.  Birçok kişi yaralanırken çatışmalar aralıksız 4 saat sürdü. Gece geç saatlerde polis geri çekilmek zorunda kalırken, kitle yol boyunca ateşler yaktı. Eylemler Adana’nın birçok yerinde lokal olarak da devam etti. Halk gece boyu tencerelerle ve kornalarıyla eylemini sürdürdü. Adana halkının tepkisi bugün de devam ediyor.

Mersin’de de Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen halk, sloganlar, ıslıklar ve alkışlarıyla Taksim’deki direnişe destek verdi.

ANTALYA

Antalya’nın Kaş ilçesinde Sivil Toplum Örgütleri Birliği'nin çağrısı üzerine dün akşam Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen yüzlerce yurttaş, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan direnişe destek vermek için eylem yaptı. Kaşlılar, Taksim direnişi sonlanana kadar her gün aynı saatte buluşma kararı aldı.


Çorum’da 5 bini aşkın yurttaş sokağa döküldü.  Çorum Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Özdoğanlar Sineması önü ve Hürriyet Parkı olmak üzere iki ayrı bölgede toplanan yurttaşlar, “Hükümet istifa”, “Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Eylem boyunca şarkılar da söylendi.  

KESK Dönem Sözcüsü Nevzat Veldet, AKP’nin saldırılarının dur durak bilmediğini belirterek, “Kapsamlı ve her cepheden bir yönelim var. Neo liberal politikaların ve milliyetçi muhafazakâr ideolojinin yaşamın her alanına nüfuz etmesi için başlatılan yeni saldırı dalgasına karşı toplumun tüm kesimlerinde biriken öfke ve tepki en son Taksim Gezi Parkı direnişiyle açığa çıktı” dedi. Çorumlular’ın coşkusu sabah saatlerine kadar sürdü.


KIRŞEHİR'İN KALBİ TAKSİMDE

Kırşehir'de de Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylar ve AKP hükümetinin Gezi parkında yapılması planlanan avm ile ilgili protesto gösterisi yapıldı. Cacabey meydanında toplanan grup sloganlar eşliğinde AKP Kırşehir İl Başkanlığına doğru  yürüyüşe geçti. Sloganlarda sık sık hükümet istifa, iş doğa özgürlük, kahrolsun faşizm, her yer taksim her yer direniş sesleri yükseldi. AKP İl Başkanlığı önünde bekleyen grup bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra Ahi parkına yine sloganlar eşliğinde geçti.  Burada bir açıklama gerçekleştıren grup  'Akp faşizmi Taksim'den elini çekmelidir, Gezi Parkı'nda AVM'ye hayır, Taksim halkındır diyerek "AKP Hükümeti rant politikalarından bır an önce vazgeçmelidir" dedi.

Protestoya sendikalar, farklı görüşte siyasi partiler, öğrenciler, Kırşehirli emekçiler katıldı.Yürüyüş alkışlar eşliğinde olaysız bir şekilde sona erdi.

ISPARTA

Isparta da günlerdir uyumayan kentler arasıydaydı. İnternet üzerinden örgütlenerek gece saat 02.00’de Isparta Valiliği önünde toplanan 1500 yüz kişi daha sonra Kaymakkapı önüne gitmek isterken polisin saldırısına uğradı. Eylem sabah 05.00’te dağılarak aynı gün öğle saat 15.00’te Eğitim Sen önünde toplanılmasıyla yeniden başladı. Eylemler “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla sabaha kadar sürdü.

NİĞDE

Taksim Direnişine destek eylemleri Niğdeli gençleri de sokağa çıkardı. Sosyal paylaşım ağları üzerinden örgütlenen ve sabahlara Niğde Hükümet Meydanında Taksim nöbeti tutan gençler, gündüz de eyleme devam etti. “AKP’ye inat alanlardayız” diyen Niğdeli gençler meydanı terk etmemekte kararlı.

ORDU

Ordu'da Cumartesi başlayan eylemler sürüyor. Ordu Merkez, Fatsa ve Ünye ilçelerinde emek demokrasi ve barış güçleri sokak eylemlerini devam ettiriyor.  Cumartesi günü KESK’in çağrısıyla saat 13.00’te bir araya gelen kitle yürüyüş düzenledi. Yine Cumartesi günü akşam 2 bin kişilik kortejle şehri bir baştan bir başa yürüdü. Pazar günü de yine gençlik ağırlıklı kitle şehri baştan başa yürüdü.”Hükümet İstifa”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları egemen olarak atıldı.

Pazartesi günü (bugün) akşam 19.00’da toplanarak yeniden yürünecek.

Trabzon’da bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri, internet üzerinde örgütlenerek dün sabah 4’te Trabzon Meydan Parka yürüyüşe geçti. Gün boyu Meydan Park'ta bekleyen öğrencilere vatandaşlar da katıldı. Protestolar gün boyu sürdü.

Öğle saatlerinde KESK’in çağrısıyla sayı arttı. “AKP Faşizmine geçit vermeyeceğiz” sloganlarıyla toplanan yüzlerce kişi de parka geldi. Sayı akşam saatlerine 5 bini aştı. Yollar trafiğe kapatılarak yürüyüşler yapıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta eylemler 1 Haziran sabahı saat 04.00 da başladı. Madenci Anıtı önünde toplanan halk protesto eylemi yaptı. Zonguldak Merkez’de Valiliğin önünde bulunan İsmet Paşa Parkı’nda toplanan eylemciler buradan iki defa Madenci Anıtına yürüyüp tekrar parka geri döndüler. Yürüyüşe HDK bileşenleri, ÖDP, TKP, Öğrenci Kollektifleri, CHP ve İşçi Partisi katıldı. İsmet Paşa Parkı'nda Taksim nöbeti başlatıldı. İşçi Partililer ve CHP’lilerin HDK bileşenlerine saldırı girişimi ise engellendi. Diğer eylemcilerin araya girmesiyle gerginlik yatıştırıldı. Partiler bayraklarını indirerek eyleme devam etti.

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde yüzlerce kişi Çaycuma Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı “AKP Halka Karşı Savaş Açtı! Boyun Eğmeyeceğiz!” pankartıyla Atatürk Anıtı önünden AKP Çaycuma İlçe Örgütü önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol sorumlular hesap verene kadar eylemlere devam edeceklerini belirtti.

SAMSUN

KESK’in çağrısıyla Öğretmenevi önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi sloganlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca coşku ve hükümete öfke vardı. Çevredeki evlerden dükkanlardan ve yoldan geçen halktan alkışlar ve ıslıklarla yoğun destek vardı. KESK dönem sözcüsü Müşfik Erdoğan yaptığı açıklamada, AKP’nin hak isteyen özgürlük isteyen demokrasi isteyen çevresine yaşam alanlarına sahip çıkan herkese saldırdığını, Taksimde yaşananlar da bunların parçası olduğunu, ama bu halkın artık bu saldırılara boyun eğmeyeceğini söyledi.

SİNOP

Sinop Uğur Mumcu Meydan’ında toplanan 1500 kişi saatlerce eylem yaptı. Sinop Çevre Platformu ve KESK Şubeleri Platformu adına Eğitim Sen Şube Başkanı Seyfi Çelebi 'nin yaptığı basın açıklamasında, “Yandaş medya tarafından kamuoyundan gizlenen saldırılara karşı Sinop’ta olduğu gibi, halkımız ülkemizin dört bir yanında eyleme geçmiş bulunmaktadır. Bugün her yer eylem alanıdır” dedi.

Rize’de ise AKP binası önündeki protesto sonrasında bir grup Belediye Parkı’nda oturma eylemi yaptı. Artvin’in Arhavi ilçesinde ise halk Cumhuriyet Meydanında toplanarak yürüyüş yaptı.


RİZE’DE 'GEZİ PARKI' PROTESTOSU

Rize'de AKP İl binası önündeki protesto eylemi sonrasında grup üyelerinden bazıları belediye parkında oturma eylemi gerçekleştirdi. Bu sırada elinde odunla park alanına gelen bir kişi, 'Ya sev ya terk et' diyerek grubun üzerine yürümek istedi. Öfkeli kişi, vatandaşlar ve sivil polis ekiplerince parktan uzaklaştırıldı.


Diyarbakır’da Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalan bir grup öğrenci, günlerdir Taksim’de yaşanan olayları pankart açarak protesto etti. “Taksim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşamak bir ağaç gibi tek başına ve bir orman gibi kardeşçesine” pankartlarını açan öğrencilere, ACZ Plaza önünde toplanan yurttaşlar da destek verdi. Polisin yoğun önlem aldığı alanda, “Her yer Taksim her yer direniş”, “AKP’ye teslim olmayacağız” sloganları atıldı. Polisle göstericiler arasında zaman zaman gerginliğin yaşandığı alanda kısa bir açıklama yapan Diyarbakır Dev-Sağlık İş Temsilcisi Zeynep Çelik, AKP’nin yürüttüğü politikalara teslim olmayacaklarını söyledi.

ANTEP’TE MÜDAHALE

Dün Antep’teki protestolarda faşist gruplarca yaralanan Hüseyin Korkmaz için Dr. Ersin Aslan hastanesi önünde oturma eylemi yapıldı. Hastane önünde oturma eylemi yapan kitle saat 11.00’da Yeşilsu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde meydana ulaşan kitle burada oturma eylemine geçtiği sırada polisin sebepsiz yere 2 kişiyi gözaltına almak istemesi sonucu, kitlenin tepkisiyle karşılaştı. Arkadaşlarını vermek istemeyen kitleye, polis biber gazı ve copla saldırdı, havaya ateş açtı. Olaylar sonucunda 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazetemiz ve Hayat Televizyonu muhabiri İnanç Yıldız ile DİHA muhabiri Nazım Daştan da var.

BÖLGEDE BİRÇOK MERKEZDE DESTEK EYLEMLERİ

URFA’DA ÖĞRENCİLER ALANDAYDI

Urfa’da “Kolektif Öğrenciler” adı altında sosyal medyada örgütlenen yüzlerce öğrenci, Gezi Parkı direnişine destek vermek ve polis müdahalesini protesto etmek amacıyla 11 Nisan Stadyum’u önünde biraraya gelerek Karakoyun İş Merkezi önüne yürüdü. CHP’li, BDP’li yöneticiler, İHD ve KESK bileşeni sendika temsilcilerinin destek verdiği yürüyüşte kitle, meşale yakarak, “Diren Urfa”, “Yeşili çalma korna çal” ve “Faşizme karşı omuz omuza” dövizleri taşıdı. Daha sonra belediyenin önündeki bahçeye geçen öğrenciler, eylemlerinin devam edeceğini duyurdu.

SİİRT’TE MEDYADA PROTESTO EDİLDİ

KESK Siirt Şubeler Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşle, STK üyeleri, Gezi Parkı’ndaki direnişe destek verdi. Yürüyüşe, BDP, CHP, TUHAD-DER, MIŞAR-DER, Siirt Belediyesi Berfin Kadın Danışma Merkezi çalışanları, KESK’e bağlı sendika üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.”Her yer Taksim her yer direniş”, “Satılmış medya istemiyoruz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Hükümet istifa” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, “Direne direne kazanacağız”, “Hükümet istifa” dövizleri ile Taksim’de yaşanan polis şiddetini anlatan fotoğraf, karikatürler taşındı.

EĞİTİM SEN’DEN AÇIKLAMA

Eğitim Sen Mardin Şubesi üyeleri, Gezi Parkı’nın yıkımına karşı başlatılan eylemlere destek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar belirtildi: “Bugün Türkiye’nin her yerinde bir direniş başlamıştır. Örgütlenen binlerce kişi bu zulme dur demek için mahallelere, sokaklara, parklara inmiştir. Bugün herkes bir ağacın gövdesine sarılmış kendi yaşamına, milyonlarca insanın yaşamına, farklılığa sahip çıkmaktadır. Otuz yıldır yaşanan savaşta Dersim’de, Cudi’de, Gabar, Şırnak’ta, Bagog’ta yakılan binlerce hektarlık ormanları da eklemek lazım bu doğa düşmanı zihniyetin, doğa katliamlarına” denildi.

SORUMLULAR GÖREVDEN ALINMALI

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Gezi Parkı’nda günlerdir devam eden direnişe destek vermek ve kitleye yönelik gerçekleşen polis müdahalesini protesto etmek amacıyla Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Direne direne kazanacağız,”sloganı atan yurttaşlar, “Tayyip sonun mübarek olsun” ve “Gazınız yetmez” dövizleri taşındı. Platform adına açıklama yapan Tüm Köy Sen (Tüm Üretici Köylüler Sendikası) Başkanı Ramazan Gökay, “Taksim Gezi Parkı’nı AVM, İstanbul’un ormanlarını da otoyol ve havaalanı yapmaya karar veren AKP hükümeti, buna itiraz eden İstanbul halkına karşı yoğun bir polis terörü uyguluyor. İçişleri Bakanı, hükümet, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü derhal görevden alınmalıdır” dedi.

Dersim’de bulunan demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, HDK öncülüğünde biraraya gelerek Gezi Parkı direnişini selamladı. Sanat Sokağı’nda biraraya gelen binlerce yurttaş, AKP İl binasına yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sonunda konuşma yapan HDK Dersim Sözcüsü Hüseyin Tunç, Gezi Parkı’na sahip çıkan halka yapılan müdahaleyi kınadıklarını ifade etti. Yapılan konuşmanın ardından kitle Taksim direnişine destek sunmak için nöbet tutmaya başladı.

MÜDAHALEYE RAĞMEN YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTİ

Batman’da bir araya gelen Kent Konseyi Gençliği, Üniversite Gençliği ve yüzlerce genç, Atatürk Parkı’nda protesto eylemi gerçekleştirdi. Gençler eylemde “Nehirler özgür aksın barajlara hayır” pankartı yanı sıra “Berxwedan jiyane”, “Bijî berxwedana Rojava û Taksîmê”, “Gazsız eylem eylem değildir Xalê V” ve “Kapitalizm gölgesini kesemediği ağacı keser Xalê Marx” dövizleri taşıdı. Atatürk Parkı içinde yürüyüş gerçekleştirdikten sonra parkın önünde Batman Demokrasi Platformu bileşenleri ile Jin Ekolojik Yaşam Derneği’nin (Eko-Jin Der) katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Kitle adına açıklama yapan SES Batman Şube Başkanı ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Esat Altunışık okudu.  Yapılan açıklamaların ardından gençler Batman Park AVM’ye yürümeye başladı. Polisin yürüyüşü engellemesi üzerine gençler ile polisler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından gençler, tekrar yürüyüşe geçerek Atatürk Parkı önüne geldi.

KİTLEYE POLİS VE ÜLKÜCÜ SALDIRISI

Elazığ’da Taksim Gezi Parkı’nda polisin müdahalesini protesto eden binlerce kişi Hozat Garajı’nda biraraya geldi. İstanbul’daki polis müdahalesini protesto etmek amacıyla biraraya gelen yurttaşlar, ülkücü bir grubun saldırısına maruz kaldı. Saldırı esnasında polisin saldırganlara hiçbir şekilde müdahale etmemesi dikkat çekerken, olayları protesto eden yurttaşlara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Olaylar esnasında çekim yapan basın mensuplarının kamera ve hafıza kartlarına da polisler el koydu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katar'daki işçilerin % 94’ü yabancı

SONRAKİ HABER

Ankara'da saldırılar aralıksız sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...