26 Ocak 2015 01:55

Irkçı gruplar dışarıda Kürtler içeride!

Kobanê eylemlerinden bu yana Antep’te yüzlerce Kürt gözaltına alındı, 40’a yakını tutuklandı. Davaların Avukatı Adnan Erol ise yaşananları gazetemize değerlendirdi.

Irkçı gruplar dışarıda Kürtler içeride!

İnanç YILDIZ
Antep

Kobanê eylemlerinden bu yana Antep’te yüzlerce Kürt gözaltına alındı, 40’a yakını ise tutuklandı. Gazetemize konuşan davaların avukatı Adnan Erol ise yaşanan durumu bir hukuk cinayeti olarak nitelendirirken, faillerin basına yansıyan görüntülerle sabit olduğunu, savcılık makamına görüntüleri sunduklarını ancak savcılığın harekete geçmediğini vurguladı.

ÇOCUKLARIN DA OLDUĞU  40 KİŞİ TUTUKLANDI

IŞİD’in Kobanê üzerinde ki saldırılarının arttığı geçtiğimiz Ekim ayı başlarında yurdun birçok yerinde Kürtlerin yaptığı eylemlere ırkçı grupların saldırması sonucu çok sayıda yurttaş hayatını kaybetmişti ve yaralanmıştı. Antep’te de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar ile ilgili soruşturmanın akıbeti bilinmezken, görüntüleri basına da yansıyan güvenlik güçlerinin hiçbir müdahalede bulunmadığı silahlı, sopalı, bıçaklı gruplarla ilgili herhangi bir işlemin yapılmadığı belirtildi. Ancak o günden bugüne kadar yüzlerce Kürt gözaltına alındı, aralarında çocuklarında olduğu 40 kişi ise tutuklandı.

SAVCILIK HAREKETE GEÇMEDİ

Yaşanan durumu gazetemize değerlendiren Avukat Adnan Erol, “Tam rakamı bilemiyoruz ama 40’ın üzerinde tutuklama var. Ancak bununla birlikte genellikle Kürtlerin yaşadığı çevreler dışında başkaca bir yerde gözaltı yapıldığını duymuyoruz. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde Sulh Ceza Hâkimlikleri vasıtasıyla sipariş üzerine arama kararları çıkarılıyor. Gün aşırı ve bu arama kararlarını istinaden iki günde bir, üç günde bir, Kürtlerin evine baskın yapılıyor” dedi. “Ancak” diye sözüne devam eden Erol, şunları söyledi; “ 5 insan ölmüş olmasına rağmen bunların faillerini fotoğraflarıyla net bir şekilde savcılığa ibraz etmiş olmamıza rağmen savcılık makamı şu aşamaya kadar bu faillerle ilgili, eşkâlleri belli ellerinde sopa, silah olan emniyet müdürünün yanında polis aracının üzerine çıkıp Türk bayrağı tutan, panzer üzerinde pompalı silahla ateş edenlerin fotoğraflarını, görüntülerini savcılığa vermiş olmamıza rağmen savcılık makamı bunlarla ilgili bir işlem yapmıyor. Ancak bir örgüt propagandası yapan isnatlarla birçok Kürt cezaevine konuluyor. Bu aşama da Kürtlerle ilgili, demokrat insanlar ilgili, HDP il yönetici de dâhil olmak üzere gözaltı yapılıyor.”

ÇÖP KONTEYNERİNE DAHA DUYARLILAR

Devletin devrilen bir çöp konteynerine gösterdiği duyarlılığı 5 cana karşı göstermediğini dile getiren Erol, “5 canın failleri belli olmasına rağmen ortaya koyulamıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu bir hukuk skandalıdır. Bir hukuk cinayetidir” dedi.

'AİM’E KADAR GİDECEĞİZ'

Dosyalardan bir netice çıkacağı kanaatinde olmadıklarını anlatan Erol, “Bu dosyalar sürünceme de bırakılacaktır. Biz en kısa sürede yasal şartları oluştuğu takdir de Anayasa Mahkemesine ve akabinde Avrupa İnsan Hakları mahkemesine insanların mahrumiyeti gidermek adına ve devleti kendi görevini yapmamasından kaynaklı olarak ailelere gerekli tazminatları ödemek adına biz bu başvuruları sonuçlandıracağız” dedi.

‘DOSYALAR GERÇEK FAİLlERİ GİZLEMEYE YÖNELİKTİR’

Avukat Erol şunları kaydetti: “Kürtlerin sokağa çıkmasına tahammül edemeyenler bu eylemlerin müsebbibidir. Çünkü olayların başlarında devlete, hükümete olan tepkisini dile getirmek isteyen Kürtler hiçbir taşkınlık şiddet eylemine başvurmadı. Ancak milliyetçi cenah ve başka cenahlar devletin içinde olduğu bazı örgütlenmeler hükümettir, paralelidir, dikdörtgenidir artık kimiyse bunların Kürtlere saldırması neticesinde sopayla, silahla, pompalıyla, döner bıçağıyla bu cinayetler ortaya çıkmıştır. Bu anlamda bunların katilleri ortaya çıkmadığı sürece Gaziantep halkı ve bizler bu yargı makamlarını ve devleti rahat bırakmayacağız. Burada hukuki cahillik yok. Burada onlar bizden çok iyi biliyor olayları, burada tamamen siyasal art niyet var. Hükümetten çekincemi dersiniz, korkmamı dersiniz, siyasal perspektifleri bunu mu gerektiriyor derseniz, artık ne derseniz deyin ortada gerçek failleri gizlemeye çalışılan dosyaların olduğu apaçık ortadadır.”

DOSYA 2012’YE AİT, SORULAN SORU KOBANÊ

KOBANÊ eylemleri sonrası yapılan ilk operasyonda olayların olduğu Kürt mahallerinde 4 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak 2012 yılına ait bir dosyadan gözaltına alınan kişilere çıkarıldıkları mahkemede “Kobanê eylemlerinde ne yaptınız” diye soruldu ve gözaltına alınanlar tutuklandı. Öldürülen 5 kişinin failleriyle ilgili herhangi bir soruşturmanın varlığı henüz gözükmezken, o günden bugüne Kürt Mahallerinde “Terör örgütüne üye olma”, “Kamu malına zarar verme”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet etme”, “Terör örgütü propagandası yapmak ”tan 10’un üzerinde dosya üzerinden yüzlerce Kürt gözaltına alındı ve 40 yakını ise tutuklandı. Aralarında çocuklarında olduğu tutuklular, 20 ile 30 yıl arasında değişen süreler ile yargılanıyor.

Evrensel'i Takip Et