25 Nisan 1999 22:00
ANAP'ta karar haftası
İstifayı gündeminden çıkarttığı bildirilen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, kendisine rakip Başkanlık Divanı tehlikesi nedeniyle, kurmaylarının toplu istifasına karşı olduğu belirtildi. Bireysel istifalara kapı açabileceği belirtilen Yılmaz, bu konudaki son sözü bugün yapılacak olan Başkanlık Divanı toplantısında söyleyecek. ANAP, önce Başkanlık Divanı, daha sonra da MKYK'da koalisyon formüllerini tartışacak. Yılmaz, DSP-ANAP-MHP formülüne sıcak bakıyor.
Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler'in, "Karar aldık, Başkanlık Divanı olarak istifa ediyoruz" açıklamasının Mesut Yılmaz'ı kızdırdığı belirtildi. Yılmaz'ın teker teker görüştüğü Başkanlık Divanı üyelerine, "Gidilecekse hep beraber gideriz" dediği ve üyelerin ısrarı ile kendisinin istifa etmekten vazgeçtiğini hatırlattığı kaydedildi. "Genel Başkana muhalif" bir Başkanlık Divanı oluşmasından çekindiği ifade edilen Yılmaz'ın, bu nedenle toplu istifaya karşı olduğu, buna karşın bireysel istifaların önünü açabileceği belirtildi.
ANAP Başkanlık Divanı'nda, istifaya kararlı isimler arasında seçimde en önemli rolü oynayan Teşkilat Başkanı Mehmet Keçeciler ile Seçim İşleri Başkanı Abdülkadir Baş yer alıyor. Yılmaz'ın, geçen yönetimde de yer alan bu iki ismin istifasını, MKYK'yı rahatlatmak anlamında kabul edebileceği, yerlerine ise Ersin Taranoğlu ile Murat Başesgioğlu'nun gelmesini sağlamaya çalışacağı ileri sürülüyor.
MKYK istifa isterse
MKYK üyelerinden Ali Talip Özdemir, İbrahim Çebi, Selahattin Beyribey, Lütfullah Kayalar, Agah Oktay Güner, Ahat Andican ile Oltan Sungurlu'nun da aralarında bulunduğu bazı isimlerin, Başkanlık Divanı'nın tamamiyle çekilmesinden ve yerinde kalmak isteyenlerin yeniden aday olmasından yana oldukları belirtildi. "Yenilenmenin önü açılmalı" diyen bu üyelerin, Başkanlık Divanı'nın çekilmesi yönündeki görüşlerini toplantıda dile getirecekleri kaydedildi. MKYK'nın çoğunluğunun "çekilme" talep etmesi ve bu yönde bir karar alınması halinde Divan Üyeliğine şimdiki yönetimden sadece Keçeciler ile Baş'ın aday olmaması bekleniyor. Aday olacak yeniler arasında ise Ali Talip Özdemir, Işın Çelebi, Ahat Andican, Ersin Taranoğlu , Murat Başesgioğlu, Adil Aşırım ve Metin Gürdere'nin isimleri yer alıyor.
Cin ve Kesici devrede
Bu arada seçimlerde liste dışı bırakılan İlhan Kesici ile Halil Cin'in, MKYK üyelerini telefonla arayarak, olağanüstü genel kurul kararı almaları yönünde telkinde bulundukları öğrenildi. Ancak, üyelerin büyük bölümünün ANAP'ta bir genel başkanlık sorunu olmadığını düşündüğü belirtildi.
Öte yandan, partide yaygın olarak DSP-MHP-ANAP koalisyonuna sıcak bakılırken, MKYK'nın bazı isimlerinin ANAP'ın DSP-MHP koalisyonunda yer almasına karşı çıktıkları belirtildi. Aralarında Abdülkadir Baş'ın da bulunduğu bu grup, "DS ile MHP'nin içinde yer aldığı bir koalisyon çok sorunlu olur ve fatura yine bize çıkar. Dışarda kalıp, onları başbaşa bırakalım. Halk, denemek istediği bu iki partinin çözüm olup olmadığını görsün. Biz, bir süre dinlenip, kendi yaralarımızı saralım" görüşünü taşıyor.
ANAP'ın MKYK profili
ANAP'ın son kongresinde listelere hakim olan ve istediği isimlerin MKYK'ya seçilmesini sağlayan Yılmaz, bunun sonuçlarını yarın yapılacak MKYK toplantısında görecek. Seçim yenilgisinin çoklu katılımla tartışılacağı ilk organ olan MKYK'da boyutlu bir tartışma çıkması halinde çoğunluğun Yılmaz'dan yana tavır koyması bekleniyor. MKYK kızgınlarını ise Yılmaz'ın almamasına karşın listeyi delerek MKYK'ya giren ve milletvekili seçilemeyen isimlerin oluşturması bekleniyor.
Yılmaz, kongrede MKYK listesini oluştururken, süreç içinde kendisine sorun çıkarmayacak isimlerin yer almasına özen gösterdi. Bu mantıkla Salih Yıldırım, Ahat Andican, Metin Gürdere, Sami Küçükbaşkan, Selahattin Beyribey, Süleyman Yağcıoğlu, Sibel Çarmıklı ile Ali Talip Özdemir'e, çıkardığı MKYK anahtar listesinde yer vermedi. Söz konusu 8 isim Yılmaz'ın listesini delerek MKYK'ya girmeyi başardı, ancak bu isimlerden 6'sı 18 Nisan seçimlerinin şanssızları arasında yer aldı. Ali Talip Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olduğu için, Sami Küçükbaşkan, Selahattin Beyribey, Süleyman Yağcıoğlu aday gösterilmedikleri için, Metin Gürdere ile Sibel Çarmıklı ise bölgelerinde yeterli oy oranına ulaşamadıkları için milletvekili olamadılar. MKYK'nın seçilecek yerden aday gösterilmeyen üyesi İbrahim Çebi ile aday gösterilmeyen üyesi Selahattin Beyribey, TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağıran küskünler arasında yer aldı. Her iki ismin de yarın toplanacak MKYK'nın "kızgın üyeleri" olması beklenirken, diğer seçilemeyen üyelerin de eleştirilerinin düzeyini daha derin tutabileceği belirtildi. Ancak sonuçta 50 kişilik ANAP MKYK'sının en az 40 kişisinin neyi savunurlarsa savunsunlar Yılmaz'ın son sözüne onay vereceği ve ciddi bir tartışmada Yılmaz'ın karşısında yer almayacakları kaydedildi.
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybeden Ali Talip Özdemir'in gözünün genel başkanlıkta olduğu ve bundan sonra atacağı adımların tümünde bu hedefi gözeteceği ileri sürüldü. Genel başkanlığa aday olduğu hep söylenen, ancak bir kez bile aday olmayan Lütfullah Kayalar'ın ise, yaşanan süreçte bir hamle yapmayı düşünmediği belirtildi.