26 Eylül 2003 21:00

Halkların direnişi
   emperyalizmi yenecek

2. intifadanın 3. yılıdönümünde, Filistin halkının yalnız olmadığı vugulandı. EMEP ve SDP Ankara İl örgütleri, Filistin Büyükelçiliği önünde eylem yaptı ve Büyükelçi Yasin'e destek mesajlarını iletti.

Paylaş
Filistin halkının 2'inci intifadasının arifesinde EMEP ve SDP Ankara il örgütleri, Filistin Büyükelçiliği önünde yaptıkları eylemle, Filistin halkının direnişine desteklerini bildirerek, halkların kardeşçe yaşadığı, savaşsız, sömürüsüz bir dünya kurabilmek için emperyalizmi bölgeden ve tüm dünyadan kovacak tek gücün halkların direnişi olduğunu vurguladılar. "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" pankartı arkasında, dün öğle saatlerinde "filistin halkı yalnız değildir" "her yer Filistin hepimiz Filistinliyiz" sloganları ile Filistin Büyükelçiliği önüne gelen EMEP ve SDP üyeleri Filistin halkının yalnız olmadığını ilan ettiler. "Katil İsrail, Filistin'den defol", "Üçüncü yılında intifadayı selamlıyoruz" "Türkiye, İsrail ABD anlaşmaları iptal edilsin" dövizleri ile Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren ABD ve İsrail lanetlendi. Eylem devam ederken, EMEP ve SDP il yöneticileri Filistin Büyükelçisi Fuad Yasin ile görüştü. EMEP Ankara İl Başkanı Haydar Kaya, "İnsanlığın eşitlik, özgürlük ve barış gibi yüce değerleriyle bütün bağlarını koparmış haydut Bush ve kasabı Şaron, şimdi de Filistin halkının önderi Yaser Arafat'ı sürgüne göndermek için türlü oyunlar çeviriyor" dedi. Kaya, hükümetin ABD emperyalizmiyle işbirliğine devam ettiğini söyleyerek, İsrail pilotları bile katil olmayı reddettiklerini açıklarken Türkiye'nin asker ve sivil bürokratlarının asker göndermek için hazırlık yapmasını eleştirdi. Irak'a asker göndermenin Filistin halkına yapılan zulme ortak olmak anlamına gediğini dile getiren Kaya, AKP'nin ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bunu bile bile Müslümanı Müslümana kırdıracak planlar peşinde koştuğunu söyledi.

Desteğiniz güçlendiriyor Yasin ise Filistinli işçiler, emekçiler adına teşekkür ederek, Filistin halkına yapılanların en büyük terörizm olduğunu belirtti. Yasin, Filistin halkının tüm dünya halklarının bağımsızlığı adına mücadele ettiğini dile getirerek, "adil bir dünya ve barış için mücadele edilyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Sizin desteğiniz bizim mücadelemizi yükseltecektir. İnşallah çok yakında özgür bir dünyanın, özgür insanların zaferini, Filistin'de kutlayacağız. Bizler gerçek özgürlük ve barış için beraberiz. Desteğiniz Arafat'ı güçlendiriyor. Şaron bütün gücüyle bize karşı mücadele ediyor, ancak bizim mücadalemiz asla bitmeyecek" diye konuştu. Öte yandan Özgür Eğitim Platformu üyesi öğrenciler de sabah saatlerinde "işgalin değil, direnişin safhına", "daha fazla Vietnam, Filistin'e bin selam" sloganları ile büyükelçilik önüne gelerek, Filistin halkına desteklerini sundular.


Filistin'le dayanışma, savaşı lanetleme günü Bugün, ülkenin dört bir yanında alanlara çıkılarak, Filistin'e özgürlük ve Irak'ta ABD işgaline son talebi yinelecek. İstanbul, Ankara ve Adana'da yapılacak olan mitinglerde, Irak'a asker gönderilmemesi konusunda hükümet bir kez daha uyarılacak. Diğer illerde de benzeri taleplerle basın açıklamaları düzenlenecek.

İstanbul'da 100 örgüt İsrail işgaline ve katliamlarına karşı başlayan Filistin İntifadası'nın yıldönümünde, "Irak'ta işgale son Filistin'e özgürlük" mitingi ile İstanbul'da Çağlayan Meydanı'nda bir araya gelecek olan örgütler, Irak ve Filistin halklarının direnişlerine destek verecekler. Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu karafından düzenlenen ve 100'ün üzerinde örgütün katılacağı miting, saat 13.00'de başlayacak. Miting alanına, Perpa ve Şişli olmak üzere iki koldan girilecek. Alana Şişli kolundan girecek olan Emeğin Partisi (EMEP), ÖZGÜR-DER, İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukuklar (ÇHD) gibi siyasi parti ve derneklerin yanı sıra işçi ve kamu sendikaları Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanacaklar. Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) gibi bazı örgütler ise mitinge Perpa kolundan katılacaklar. Ayrıca çeşitli dergi çevreleri ve öğrenci ve gençlik örgütleri de mitinge katılacaklar. Abdurrahman Dilipak ve Mihri Belli'nin konuşmacı olarak katılacağı savaş karşıtı mitinge Ferhat Tunç, Kazım Koyuncu, Burhan Berken ve Özgür-Der korosu ise müzikleri ile destek verecekler.

Konak Meydanı'na yürünecek İzmir Savaş Karşıtı Platform, bugün saat 12.30'da, Konak Meydanı Eski Sümerbank önünde "Filistin'e özgürlük, Irak'ta işgale son" konulu kitlesel basın açıklaması yapacak. Platform üyeleri, saat 12.00'de Konak Telekom binası önünde toplanarak Konak Meydanı'na yürüyecek. Öte yandan İzmir Savaş Karşıtı Platform, Irak'a asker gönderilmesine karşı bir dizi eylem kararı aldı. Platform, 30 Eylül'de AKP il binası önünde Meclis'in açılması nedeniyle uyarı amaçlı oturma eylemi ve kitlesel basın açıklaması yapacak, 1 Ekim'de KESK eylemine katılarak destek sunacak, 4 Ekim'de el ilanı ve afiş asacak, 11 Ekim'de imza stanları açacak ve 18 Ekim'de miting yapacak.

Adana'da miting Adana'da Uğur Mumcu Alanı'nda yapılacak olan mitingin başlama saati 13:00. Mitinge EMEP, DEHAP, SDP, ÖTP, TKP, Halkevleri, İHD, ÇHD, Genel-İş 6 No'lu Bölge, Genel-İş 1-2 No'lu şubeler, Genel-İş Konut Şubesi, DİSK Tekstil BOSSA Şubesi, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, KESK'e bağlı Haber-Sen, Eğitim-Sen, BTS, BES, ESM, Tüm-Bel-Sen şubeleri, ESP, EKB, İşçi Mücadelesi, Dayanışma-Der, THAYH-DER, HÖC ve sosyalist dergi çevreleri olmak üzere çok sayıda sendika, dernek ve siyasi parti katılacak.

ÖNCEKİ HABER

İki sanatçının tutumu!

SONRAKİ HABER

Özgür Parti Kongresi
   gözaltıları protestoya döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa