2 Ocak 2004 23:00
Kendisini bir "Asya devi" olarak kabul ettirmeye çalışan Hindistan, bölgede ve dünyada önemli bir ekonomik güç olmak için 20 yıllık bir program geliştirdi. Pakistan'ı etkisiz kılıp bölge ülkeleriyle ve ABD ile ilişikilerini güçlendirmeyi planlayan Hindistan, özellikle askeri işbirliklerine ağırlık veriyor.

İlk hedef Pakistan Asya'nın dört bir noktasında nüfuz sahibi olmayı amaçlayan Hindistan'ın planının ilk basamağı, Pakistan'ı yerel bir güç olarak geride bırakmak. Böylece Pakistan, Hindistan'ın nüfuz alanını tehdit eden bir ülke olmaktan çıkacak. Bu çerçevede Hint hükümeti, Güney Asya'yı aşana 'güvenlik' stratejileri geliştiriyor. Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayee, Hindistan'ın 'geliştirilmiş güvenlik perspektifinin güç ve etki üretme konusunda yeni fikirlere ihtiyaç duyduğunu' söylemişti.

ABD ile ilişkiler Hindistan'ın bu eğilimi, ülkenin Körfez, Güneydoğu ve Orta Asya ülkeleriyle 'istihbarat alışverişinin' ötesine geçen işbirliklerine yönelmesine sebep oluyor. Hindistan, askeri tatbikatlar düzenlenmesi ve ortak savunma projelerinin oluşturulması noktasında ABD ile ilişkilerini güçlendiriyor. Savunma ağırlıklı askeri politikalarını terk eden Hindistan, Tacikistan'da bir askeri üsse sahip olduğunu resmen açıklamıştı. Hindistan'ın askeri projeleri önümüzdeki 10 yıl içerisinde doğudan batıya birçok ülkeyle askeri işbirliğini öngörüyor ve Hindistan'ın diğer ülkelerdeki askeri gücünü arttırmaya yönelik. Bunlardan bazıları şöyle:
  • İran, Tacikistan, Kazakistan ve Özbekistan'la askeri ilişkilerini geliştirmek

  • Malezya, Endonezya, Singapur, Tayland ve Vietnam'la askeri ilişkiler kurmak
  • Güney Afrika ve diğer Afrika ülkeleri; İran, Umman, Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkeleriyle deniz yolu işbirliğini geliştirmek
  • Çin'i sınırlamak için Birmanya diktatörlüğüne verilen askeri desteği ve altyapı yardımını arttırmak Bu projelerin yanı sıra, Hindistan askeri servislerinin konvansiyonel silah yapımı, nükleer silahların dağıtımı, iletişim ve istihbarat sistemleri oluşuturarak nükleer füzelere karşı savunma mekanizması geliştirme üzerinde çalıştığı sır değil.

    Dışa bağımlı askeri ekonomi Hindistan Donanması'nın da Hint Okyanusu'nda 'sözü geçen bir güç' olmayı amaçladığı biliniyor. Geçtiğimiz Nisan ayında 'Hindistan Stratejik Vizyonu' olarak adlandırılan plan dahilinde asker sevkiyatını kolaylaştırmak için bir proje hazırlandı. Bu proje; Endonezya, Malezya, Maldivler, Moritanya ve Vietnam ile işbirliği yapılmasına dayanıyor. Ancak Hindistan'ın bu planı hayata geçirebilmesi için yakıt ikmal edebilme kapasitesine sahip uzun menzilli uçaklara ihtiyacı var. Konu üzerine hazırlanan raporlar, bu endüstriye sahip olmayan Hindistan'ın tek çareyi Çin'den hava aracı ihraç etmekte arayacağına işaret ediyor. Halk aç ama... Stratejik Vizyon benzeri planlarda ve ülkenin kendine biçtiği vizyonun gerçekleştirilmesinde Hindistan'ın ihracat yoluna başvurarak kendi askeri endüstrisini geliştirmeyi planladığı da kaydediliyor. Yüzmilyonlarca insanın açlıktan kırıldığı ülkede; sadece donanma programı için 20 milyar dolar harcanacak. Hint yetkililer, nükleer kapasiteye ve ikinci saldırı kapasitesine sahip denizaltıların gerekli olduğu konusunda ısrar ediyorlar. Analistler, Okyanus'ta Hindistan'ın asıl rakibinin Pakistan'dan çok Çin olduğunu belirtiyor.

  • Evrensel'i Takip Et