14 Ekim 2011 10:01

Türkiye’yi bekleyen tehlike: Tıbbi yoksulluk

4’üncü Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi’nde yapılan “Genel Sağlık Sigortası ve Tıbbi Yoksulluk” sunumunda, uygulanan sağlık politikalarının ilerleyen dönemde yoksul kesimlerin sağlık hakkından yararlanmasının önünde engel oluşturacağı uyarısı yapıldı.Kongrenin önceki gün gerçekleş

Türkiye’yi bekleyen tehlike: Tıbbi yoksulluk
Paylaş
Gözde Meydan

4’üncü Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi’nde yapılan “Genel Sağlık Sigortası ve Tıbbi Yoksulluk” sunumunda, uygulanan sağlık politikalarının ilerleyen dönemde yoksul kesimlerin sağlık hakkından yararlanmasının önünde engel oluşturacağı uyarısı yapıldı.

Kongrenin önceki gün gerçekleştirilen ‘Neoliberal Dönüşüm ve Sosyal Politika’ oturumunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilimi 3. Sınıf Öğrencisi Uğur Can Köşk “Genel Sağlık Sigortası ve Tıbbi Yoksulluk” isimli sunum yaptı. Köşk sunumunda, neoliberal dönüşümlerin etkisini gösterdiği sektörlerden birinin de sağlık sektörü olduğunu belirterek, sağlığın devletin denetiminden çıkıp tamamen özel sektöre devredilmeye başlandığına dikkat çekti. Sağlıkta reform adı altında hayata geçirilen uygulamaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye ve sağlığı da meta haline getirdiğini kaydeden Köşk, böylelikle sağlığı, herkes için bir hak olmaktan çıkartıp, parası olanın sağlık hizmetinden yararlanabileceği bir alan haline dönüştürdüğünü dile getirdi. Bu sağlık politikalarının sonucunu “tıbbi yoksulluk” diye tanımlayan Köşk, tıbbi yoksulluğun toplumun her kesimini etkisi altına alacağını söyledi. Köşk, sosyal devlet anlayışına göre sağlık alanında uygulanan politikaların toplumun her kesimini kapsama zorunluluğuna değindi.

Kongredeki bir diğer sunum ise Tuğçe Ezgi Arısüt tarafından gerçekleştirilen ‘Türk Telekom’un Özelleştirilmesi’ başlıklı sunumdu. Arısüt, Türk Telekom’un özelleştirilmesiyle beraber sadece memur sendikalarının on bine yakın üye kaybına uğradığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


YETERİNCE KESİNTİ VAR!

SAĞLIĞIN adım adım paralı hale getirilmesine hasta ve hasta yakınları tepki gösterdi.

Hastane önünde bekleyen Ayşe Patır annesinin sağlık sorunlarıyla uğraştığını ve bir dolu masraf yaptığını söyledi. Ayşe Patır, “Bir değil bazen birkaç doktora gitmemiz gerekiyor, bunu ödeyemiyoruz. İlaç farkı ve buna benzer masraf karşımıza çıkıyor. Her gün gidip gelmek de zor oluyor” dedi. Patır, insanlarda hastalıkların da çoğaldığına dikkat çekti.
Bir başka hasta olan Nazlı Keser de “Aldığımız emekli parası ilaçlara kesiliyor yeterince. Dünyanın ilacını aldığımızda maaşımız ilaçlara kesiliyor” dedi. “Ayrıca aldığımız ilaçlar için eczanelere para veriyoruz, neye kesildiğini sorduğumuzda  ise 3 lira muayene parası, ilacın farkı derken bir miktar da orada veriyoruz. Ondan sonra bütün ay bekliyoruz bir sonraki aylığımızı.” diyerek sağlıkla ilgili açıklamalara dair soru sorduğumuzda yetkililerin kaçamak cevaplar verdiklerini, doğru düzgün açıklama yapmadıklarını söyleyen Nazlı Keser “ Hiç memnun değiliz” diyerek ‘Vatandaş rahatladı’ sözüne de inanmadığını söyledi. (Kocaeli/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Polisin öğrencilere tahammülsüzlüğü sürüyor

SONRAKİ HABER

Portekiz’de acı reçete hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa