7 Kasım 2011 10:42
Arif Bektaş

1936 yılında işsizliğe karşı, Londra’daki parlamentoda milletvekilleri ile lobiye gelen işçi ve işsizler, bir ay boyunca yürümüş ve Londra’ya ulaşmışlardı. 75 yıl sonra, o zaman yürüyen işçilerin torunlarının da aralarında olduğu 30 kişilik grup 35 gün sonra Londra’ya ulaştı.

DAY-MER KAPILARINI YÜRÜYÜŞÇÜLERE AÇTI

Cumartesi günü Londra’da planlanan yürüyüşe katılmak üzere yola çıkan, işsizliğe ve saldırılara karşı, başta gençlerin iş taleplerini dile getiren yürüyüşçüler, Londra’ya Çarşamba günü ulaştılar. Cumartesi günü yapılan yürüyüşe kadar Londra’da beklemek zorunda olan gençlere Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) kapılarını açtı ve 4 gün boyunca ağırladı.

Ücretsiz kahvaltı ve konaklama olanağı sunan Day-Mer’in yaklaşımı ve tutumu, bütün kesimler tarafından taktirle karşılanırken, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüş sonrasında, konuşma yapan sendikacılar ve kitle örgütleri temsilcileri, Jarrow yürüyüşçülerini kutlarken, Day-Mer’in tutumunu da taktir ettiler.

Trafalgar Meydanı’nda sona eren yürüyüşte konuşan Day-Mer Yönetim Kurulu üyesi Oktay Şahbaz, Jarrow yürüyüşçülerini ağırlamaktan onur duyduklarını ve birlikte örgütlü mücadelenin gereğini dile getirdi. Şahbaz, “İşsizliğin, krizin, ırkçılığın ve bütün sorunların kaynağı kapitalizmdir. O bizim ortak düşmanımızdır. O halde biz de ortak ve örgütlü mücadele etmemiz gerekiyor” diyerek meydanda toplanan kalabalıktan yoğun ilgi gördü.

UYKU TULUMLARI VAN’A GİDİYOR

Day-Mer’de kaldıkları 4 gün boyunca, Londra’daki çeşitli eylemlere katılan gençler, son gün uyku tulumlarını ve malzemelerini toparlarken, artık dışarıda ya da herhangi bir yerde değil evlerinde yatacaklarını belirterek, daha acil ihtiyaç duyan Van halkına uyku tulumlarını hediye ettiler. Day-Mer üyelerinin Van depreminde etkilenenler için yardım topladığını duyan gençler, ellerinde olanın uyku tulumları olduğunu belirterek Van’a gönderilmesini istediler ve Day-Mer üyelerine teslim ettiler.

HER YERDE YOĞUN İLGİ

1 Ekim’de başlayan yürüyüş boyunca çeşitli şehirlerden ve kasabalardan geçen gençler, gençlerin sorunlarının yanı sıra, ülkede yaşanan sorunları da dile getirdiler. Hull, Newcastle, Liverpool, Manchester, Birmingham, Sheffield, Milton Keynes, Watford gibi büyük şehirlerden geçerek Londra’ya gelen gençler, uğradıkları her yerde yoğun ilgiyle karşılaştılar.

Yer yer grevde olan işçilere katılan gençler, bugünlerde her ilde eylemler olduğundan, güzergah boyunca bir çok eylem ve yürüyüşe de katılarak Londra yürüyüşlerine devam ettiler.

ASIL SORUN AB DEĞİL KAPİTALİZMDİR

Jarrow yürüyüşçülerinin son eylemi olan Londra yürüyüşünün bitiş yeri olan Trafalgar Meydanı’nda konuşan Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Başkanı Bob Crow, son zamanlarda Yunanistan ve Avrupa Birliği’ndeki sorunların tartışıldığını ancak asıl sorunun bunlar olmadığını, onlardan önce kapitalizmin asıl sorunu teşkil ettiğini söyledi. Crow “Jarrow’dan yürüyerek burada yürüyüşünüzü bitirdiniz. Fakat asıl yürüyüş hâlâ bitmedi ve biz devam ettireceğiz” diyerek, sermayenin saldırılarına karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

İtfaiyeciler Sendikası (FBU) Genel Başkanı Matt Wrack da yaptığı konuşmada, 30 Kasım’da yapılacak “Koordineli Grev”e katılacak milyonlarca işçiyle birlikte sokağa çıkmak gerektiğini belirterek, “Kesintiler için alternatif yok dediler. Çoğunluğu dinleseler alternatifi görecekler. Biz sosyalist bir alternatif istiyoruz” diyerek, gençlerin sendikalardaki örgütlenmelerinin önemine değindi. (Londra/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et