Öğrencileri kendi derneklerine katılmaya çağırdılar
ÖZGÜR DÜŞÜNCE İÇİN
Derneğin başkanı Tahsin Yaman, makine mühendisliği 2. sınıfta okuyor. Büyük hedefleri olduğunu belirten Yaman, “Sağcı, solcu, dini ne olursa olsun hiç önemi yok. Özgür düşünmek isteyen herkesin derneğimize kesinlikle üye olmasını, fikirlerini yansıtmasını istiyoruz” diyor. Üniversitede sivil polislerin kendileri hakkında bir kara propaganda yaptıklarını ve öğrencilerin dernekten uzak durmasını sağlamaya çalıştığını belirten Yaman, “Öğrencilerin çoğu bizi henüz tanımıyor. Öğrencilere çağrım, gelip dernekle tanışmalarıdır” diyor.
ÜNİVERSİTEDE KADIN VE KÜRT OLMAK
Pınar Ateş sosyoloji 3. sınıf öğrencisi. Üniversitede kadın ve Kürt olmanın bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Ateş, “Yurtta Diyarbakırlı ve Kürt olduğum için zorluk yaşıyordum. Odadaki kişiler çok bilinçli olmasa da medya baskısından dolayı bazı sorunları yansıtıyordu. Daha sonra eve çıktım. Ancak orada da ev sahiplerinin ‘eve erkek gelmeyecek’ baskılarıyla karşılaştık” diyor. Demokratik Öğrenci Derneğini ‘bizim derneğimiz’ diye tarif eden Ateş, “Bu dernekle yapabileceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum” diyor.
ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Derneğin yöneticisi ve aynı zamanda Halkların Demokratik Kongresi delegesi olan Dilan Sarıkaya da üniversite öğrencilerin yaşadığı birçok sorun olduğunu belirterek, bilimsel eğitim alamadıklarını, bu yüzden sadece dersleri geçmeye yönelik bir eğitimle karşı karşıya olduklarını söylüyor. Üniversitede sivil polis baskısının ciddi boyutlarda olduğunu dile getiren ve harçların yüksek olmasının yanında öğrencilerin kaldıkları derse göre ekstra para ödemek zorunda kaldığını belirten Sarıkaya, harcını ödeyemediğini için okulu bırakan arkadaşları olduğunu söylüyor. Barınmanın başlı başına bir sorun olduğuna vurgu yapan Sarıkaya, “Yurtların kapasitesi yetersiz. Çalışma odaları yetersiz. Yurt dışındaki alternatifler ise çok pahalı” diyor. Maddi sorun yaşayan öğrencilerin çaresizce cemaat evleri ve yurtlarına yöneldiğine dikkat çeken Sarıkaya, öğrencilere derneğin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi etrafında örgütlenme çağrısı yapıyor.
ULAŞIM BÜYÜK SORUN
Dernek üyelerinden, Turizm Otelcilik Bölümü öğrencisi Halil Kocaman ise bölümlerinin kampüsten 3 km uzakta ve ıssız bir yerde olduğunu belirterek, “700 kapasiteli fakültemize sabah ve öğlen olmak üzere iki kez bir tane servis çıkartıyorlar. Toplu taşıma araçları bir buçuk saatte bir geliyor. İkinci öğretim öğrencileri ise ders bitiminde araç bulamıyor. Kendi imkanlarıyla, otostop çekerek gidiyorlar” diyerek ulaşım sorununa dikkat çekiyor. Kocaman, yetkililere defalarca bu durumu ilettiklerini ancak olumlu cevap almadıklarını söylüyor. (Gaziantep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et