21 Kasım 2011 11:41
Evrim Kepenek

Bugüne kadar dünyada kendine yeten 7 ülkeden biri olarak gösterilen Türkiye’de yanlış ve yanlı uygulanan politikalar nedeniyle tarım kan kaybediyor. Resmi rakamlara göre, Türkiye’de bugün 20 milyon kişi tarım sektöründen geçimini sağlıyor. Türkiye topraklarının yüzde 35’i tarım toprağı olarak işletilmesine rağmen, teknolojisinin yetersiz kalmasından dolayı üretim ve kalitede AB standartlarının gerisinde kalıyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 1982 yılında 2 milyar 300 milyon dolarlık tarım ithalatı gerçekleştirilirken, 1995 yılından bu yana tarıma dayalı ürün ithalatı 4 milyar dolara yaklaştı. Son 20 yıl içinde ithalat oranları 2 kat artan Türkiye, en temel gıda ürünlerinde bile dışa bağımlı bir ülke haline geldi. Büyüme yılı olarak ilan edilen 2003 yılında milli gelir ekonominin tümü itibariyle yüzde 5.9 oranında artarken, tarım ise yüzde 2.5 oranında küçülme yaşandı.

Küçülme oranı özellikle buğday, pamuk, tütün gibi temel ve stratejik ürünlerde yaşandı. 2000’li yıllarda Türkiye artık kendini beslemede yetersiz bir ülke haline geldi. Türkiye ilk kez iki yıl üst üste tarımda net ithalatçı durumuna düştü.
Araştırmalara göre, her 3 çiftçiden 1’inin icra takibinde, her 10 çiftçiden 1’inin borçlarını ödeyemediği için hapiste olduğu Türkiye’de, Karadeniz’de çay-fındık, Ege ve Çukurova’da meyve-sebze, bölgede tahıl-tütün ve şeker pancarına yönelik kota ve alım fiyatı düşüklüğü tarıma büyük darbe vuruyor. Pirinç, buğday, ayçiçeği, pamuk, şeker pancarı, fındık ve kuru incir gibi ürünlerin de neredeyse ithal edilir duruma geldiği Türkiye’de AKP döneminde tarım dibe vurdu.

“Uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda uygulanan politikalar sonucu tarımsal üretim tümüyle çökertilmiş, çiftçiler borç batağında sefil durumda göçe zorlanmakta” diyen Çiftçi-Sen Kurucu Genel Başkanı Abdullah Aysu, dünya genelinde tarımın şirketleştirilmesi doğrultusunda bir plan program olduğuna dikkat çekiyor. Aysu, “Türkiye tarımı 1980’den bu yan tahrip edilmektedir” diye konuştu. (İstanbul/DİHA)

Evrensel'i Takip Et