1 Eylül 2010 01:00

BÖLCEK Bergama’ya 20 kilometre uzaklıkta bir belde. Tarım ve hayvancılık yapılan beldede yetiştirilen başlıca ürünler, domates, pamuk, mısır.
Hasat dönemlerinde bu küçük beldeye çok sayıda işçi geliyor çalışmak için. Doğu’dan gelenlerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de kadın, çoluk, çocuk, yaşlı yakıcı güneşin altında evlerinin geçimini sağlamak için çalışmaya geliyorlar. Balıkesir Savaştepe, Soma, Bergama’dan gelenler başı çekiyor.
Savaştepe’den gelen ve çoğunluğunun kadınların oluşturduğu 20-25 kişinin çalıştığı bir tarlada işçilerle görüşüyoruz.
SABAH 05.00’DA
Sıcaktan korunmak için vücutlarının her yerini örten genç kızlar, kadınlar, çocuklar, delikanlılar hep birlikte çalışıyorlar.
Sabah 5.00’te yola çıkan işçiler, bir saatlik yolculuktan sonra sabah 7.00 gibi işbaşı yapıyor ve 17.00’ye kadar çalışıyorlar.
Yazları hep buraya çalışmaya geldiklerini anlatan Savaştepe’liler, Savaştepe’de iş olanaklarının yaratılmasını istiyorlar. Referandum nedeniyle ekranlarda bol bol boy gösteren ve boy-soy kavgasına tutuşanlardan özellikle işsizlik sorununa çözüm bulmalarını istiyorlar.
KIŞIN BOŞTA
Tezcan Toskan 1991 doğumlu bir genç. Yazları hep Bölcek’e çalışmaya geldiğini kışın ise boş kaldığını söylüyor. “Buradan aldığımız parayla geçimimizi sağlıyoruz” diyor.
Alev Karagöz Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde öğrenci. O da okul harçlığı ve bayramda alacağı kıyafetin parasını biriktirmek için gelmiş. 20 yaşındaki Alev kardeşiyle birlikte domates topluyor.
Arife Canbaz, işsizliğin kendilerini Savaştepe’den buralara getirdiğini anlatıyor. Eşinin işinin olmadığını ve hasta olduğunu söyleyen Canbaz, “Ücret yetmiyor. 20 liraya çalışıyoruz. Savaştepe’ye iş kursunlar, iş versinler millete. Televizyonda bağırmak kolay değil. Boyun kısa, uzun diye bağırışıyorlar” diyor.
11 YAŞINDA ÇOCUĞUYLA
Hayriye Avcı 11 yaşındaki oğlu ile birlikte çalışıyor tarlada. Eşi inşaat işçisi olan Avcı, “Hayat zor. Çocuğumla birlikte geliyorum. Aile bütçesini geçindirmek için. Savaştepe Bölgesine iş kurulmasını istiyoruz. Çiftçinin hakkını versinler” diyor.
Emine Kahraman 60 yaşında. İki çocuğu da işsiz olan Kahraman, “Buralarda sürünüyoruz. Geçimimiz zor” diyor.
Domates toplama işi bir-bir buçuk ay sürüyor. Tarım işçileri domatesten sonra pamuk tarlalarının yolunu tutuyor. O da bitince darı ve zeytine geliyor sıra. (İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et