09 Temmuz 2010 00:00
HESler masaya yatırıldı
TÜRKİYEnin neredeyse tüm bölgelerinde yapımı süren Hidroelektrik Santrallerine (HES) ilişkin tartışmalar ve tepkiler artarak sürüyor.
TÜRKİYEnin neredeyse tüm bölgelerinde yapımı süren Hidroelektrik Santrallerine (HES) ilişkin tartışmalar ve tepkiler artarak sürüyor. Özellikle Doğu Karadeniz de yapımları hızlanan HESler, son aylarda Antalya ve yöresini de tehdit etmeye başladı.
Kurulumları konusunda yanlış alanların seçilmesi nedeniyle doğayı tehdit eden HES tehlikesine karşı Türkiye Ormancılar Derneği (TODEG) ve Orman Mühendisleri Odası iş birliğiyle Antalya Kültür Merkezinde bir panel düzenlendi. Hidroelektrik Santrallerinin Ekolojik, Hukuki ve Sosyal Boyutu başlıklı panelin açılış konuşmasını, Ormancılar Derneği Genel Başkanı Mustafa Yumurtacı yaptı. Yumurtacı, çevre ve doğanın AKP eliyle yağmalandığına değindi.
SU KAYNAKLARI SINIRLI
Panelde, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Doğan Kantarcı, hidroelektrik konusunun trajikomik bir hale geldiğini söyledi. Türkiyenin su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çeken Kantarcı, ülkede üretilen enerjinin sadece yüzde 35inin yurtiçinde üretildiğini kaydetti.
Türkiyedeki kaynakların sadece ülke içinde kullanılması gerektiğini belirten Doğan Kantarcı, bu yapılırken de çevresel etkenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
YAŞAMI TEHDİT EDİYOR
Akdeniz Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır ise hidroelektrik santrallerinin yaşamı tehdit ettiğini kaydetti. Kayır, baraj yapımı için bugüne kadar dünyada 40-80 milyon kişinin yerlerinden edildiğini, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının yüzde 28e varan bir bölümünün de baraj göllerinden türediğini bildirdi.
Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Gürel Şirin ise suyun sınırlı bir kaynak olduğunu ve mutlaka verimli şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.
KAYNAKLAR HALKIN MALI
Suyun şirketlere satılması sonucunda köylünün tarlasını, bahçesini suladığı suya sayaç takılacağını anlatan Şirin, evlerdeki su sayaçlarının kontörlü sayaçlarla değiştirilerek, para olmadığında suların otomatik olarak kesilmeye başlayacağına dikkat çekti.
Su kaynaklarının halkın malı olduğunu ve tüm canlılara ait olduğunu vurgulayan Şirin, Su alınıp satılamaz, ticarileştirilemez, özelleştirilemez. Halkın su kullanım hakkı engellenemez diye konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şubesi Başkanı İlhan Metin, Türkiyenin enerji politikasının temel hedefinin enerji ve tabii kaynakları verimli, güvenli ve çevreye duyarlı şekilde değerlendirmek olması gerektiğini söyledi.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltarak, ülke refahına en yüksek katkının sağlanacağını ifade eden Metin, "Kaynak çeşitliliğine, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmeli, çevre üzerindeki etkisi en aza indirgenmeli ve enerji, verimli bir şekilde üretilip tüketilerek kamu yararı gözetilmeli" dedi. (Antalya/EVRENSEL)